Damağımın en sevdiklerinden

Balık deyince kiminin aklına rakı gelir, kiminin aklına salata, kimininse kırmızı soğan.

Benimse güveçte biraz tereyağı ve limon suyu eklenerek pişirilen tahin helvası geliyor. Benim için tahin helvasının yeri sadece balığın değil elbette. Tatlı dendiğinde de aklıma ilginç lezzetiyle tahin helvası geliyor. Her ne kadar tahinin ham maddesi olan susamın üretimi gün geçtikçe azalsa ve yaklaşık on yıldır susam yurtdışından ithal edilse de tahin ve ondan yapılan helva damaklarımızın vazgeçilmez tadı olmaya devam edecek. Biz de araştırıp bu doyumsuz enerji kaynağının üretim aşamalarını öğrendik. Tozşeker ve su büyük kazanlara aktarılıp sıcaklığı 130 dereceye ulaşıncaya kadar kaynatılır. Bazı üreticiler bu aşamada glikoz da ilave ederler çünkü glikoz helvanın tel tel olmasını sağlar. Tozşekerin sıvı hale gelmesinden sonra limon tuzu ilave edilir. Karışım, çırpma kazanı denilen kazanlara aktarılıp çöven suyu ekstratı eklenerek ağda kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Pişirme işlemi böylece son bulmuş olur. Ağda kazandan alınır ve beklemekte olan tahine ilave edildikten sonra karıştırılır. Hedeflenen çeşide bağlı olarak kakao ya da antepfıstığı eklenir. Önce kürek yardımıyla, sonra da yoğrularak helva istenen kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Daha sonra gramaja uygun kalıplara alınır ve bir gün bekletilerek paketlenir. Pek sevdiğim tahin helvasının yapımını da sizlerle birlikte öğrenmiş oldum ve bize bu değerli bilgileri veren Altan Manisalı firmasına da huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.

Mantarlı ıspanaklı mücver

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 300-400 gr taze kültür mantarı

á 1 adet orta boy kuru soğan

á 2 diş sarmısak

á 10-12 yaprak ıspanak

á 2 çay kaşığı kuru nane, kuru kekik

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pulbiber

Sos için;

á 2 yemek kaşığı un

(1 yemek kaşığı un, 1 yemek kaşığı kepekli un da kullanılabilir.)

á 3 su bardağı süt

á 2 adet yumurta

á 1/2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar

Mantarlar akan suyun altında iyice yıkanıp süzülür ve rendelenerek derin bir kaba koyulur. Ispanak yaprakları incecik doğranıp başka bir derin kaba alınır. Sarmısaklar pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlere ayrılıp ıspanağın üzerine ilave edilir. Soğan rendelenip katılır. Tuz, karabiber, kırmızı pulbiber, kuru nane ve kekik serpilir. Sebze karışımı elle yoğrulup yumuşatılır ve rendelenmiş mantarın üzerine eklenip tekrar karıştırılır. Diğer taraftan, un derin bir kaba koyulup üzerine yumurtalar kırılır. Bir taraftan tel çırpıcı yardımıyla çırpılırken, bir taraftan süt ilave edilir. Hazırlanan bu sos sebzelerin üzerine aktarılıp karıştırılır. Rendelenmiş kaşar peyniri (diyet dil peynir de kullanılabilir) serpilir. Orta boy ve kenarları yüksek bir fırın kabı 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlanır. Hazırlanmış olan karışım kaba aktarılıp üzeri düzeltilir. Mücver 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzeri iyice kızarıncaya kadar, 30 dakika pişirilip çıkarılır. Et ya da balığın yanında sıcak sıcak servise sunulur.

Kurabiye petito

Malzeme listesi

á 2 adet yumurta (oda sıcaklığında bekleyen)

á 1 kahve fincanı yoğurt

á 2 kahve fincanı erimiş margarin

á 2 kahve fincanı toz şeker

á 1 paket kabarma tozu

á 5 su bardağı un

á 1/2 su bardağı marmelat (Herhangi bir çeşidi olabilir.)

á 1 çay bardağı pudra şekeri

12 kişilik

Hazırlama süresi 35 dakika

Pişirme süresi

18 dakika


Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine yoğurt ve ılıtılmış margarini ekleyin. Toz şekeri de serpiştirdikten sonra yoğurmaya başlayın. Un ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırıp eleyerek yumurtalı karışıma ilave ettikten sonra hamuru yoğurmaya devam edin. Kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurup hamuru merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açın. Hamurdan, varsa kurabiye kalıpları, yoksa su bardağı ağzı yardımıyla yuvarlak parçalar kesin. Hamurun yarısından da çay bardağı ağzı ya da daha küçük kalıplar yardımıyla içi boş halkalar elde edin. Yuvarlak hamurları yerleştirip içi boş halkaları üzerlerine oturtun. Ortalarında kalan boşluğa da bir çay kaşığı kadar marmelat koyarak yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında en fazla 15-18 dakika, üzerleri hafifçe sararıncaya kadar pişirip çıkarın. (Daha fazla pişirirseniz kurabiyelerinizin sertleştiğini görürsünüz, çünkü kurabiye fırından çıktıktan sonra da kendi sıcaklığıyla pişmeye devam eder.) Ilık hale gelen kurabiyelerin üzerlerine pudra şekeri serpip soğuduklarında servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları