Daha çok sıcakdaha çok dikkat

Yaşı, mesleği ne olursa olsun yaz denince kimin aklına kötü bir şey gelir ki... Ancak yazın getirdiği bu güzellikleri doyasıya yaşayabilmemiz için öncelikle sağlıklı olmamız gerekir.

Sıcak hava vücuttaki tuz ve sıvı kaybını artırır ve bu kayıpların yarattığı pek çok sakıncalı durum vardır. "Peki neden sıcaklar vücudun sıvı kaybını artırıyor" diyecek olursanız; sıcaklar damarların genişlemesine neden oluyor ve bu genişleme sonucunda da sıvı kaybı birdenbire artıyor.

Yaz mevsiminde meydana gelen bu sıvı kaybının yarattığı etkileri ortadan kaldırmak için günde ortalama iki litre su içilmeli. Ancak suyla yetinmek özellikle sıcak yaz aylarında pek mümkün olmadığından taze sıkılmış meyve sularından da güç almak mümkün.

Peki yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz. Özellikle ağır yemekler yemekten kaçınmalıyız öncelikle. Günlük beslenmemizde meyve ve sebzeye daha çok pay ayırmalı ve sıvı kaybını artıran alkol, çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durmalıyız.

Kalp ve tansiyon hastaları içinse yaz ayları dikkat aylarıdır aynı zamanda. Tabii ki herkesin mevsime göre beslenmesi şarttır ama bir kalp hastası beslenmesine daha çok özen göstermeli ve ağır yiyecekler yiyip kalbin enerji ihtiyacını artırmamalıdır. Kalbin enerji damarları "koroner damarlar"dır ve bu damarlara fazla yüklenmek de sıradan bir günde ortaya çıkmayan darlıkların sıcaklarla birlikte ortaya çıkmasına neden olur. Yani hep güzel şeyler çağrıştıran yaz mevsimi, güneş, eğlence, tatili biraz da özeni ve dikkati çağrıştırmalıdır.

İç midyeli biberli makarna

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

1 paket burgu makarna

(Penne ya da kelebek makarna da olabilir.)

5 yemek kaşığı zeytinyağı

250-300 gr midye içi

(Dondurulmuş midye ya da temizlenmiş taze midye)

5-6 diş sarmısak

1 adet orta boy kuru soğan

2 adet orta boy çarliston biber

1 adet orta boy taze kırmızı biber

(baş biber de denen uzun salçalık biber)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay bardağı rendelenmiş kaşar veya parmesan peyniri

Makarnayı tuzlu suda en az 10-12 dakika haşlayın. Sosunu hazırlamak için; zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın. Üzerine incecik doğradığınız sarmısakları aktarıp tahta bir kaşıkla sürekli karıştırark 1-2 dakika kadar kavurun. Böylece sarmısağın aroması yağa geçecektir. Üzerine yine incecik doğradığınız soğanları ve buzunun çözülmesini beklemeden midyeyi ekleyin. (Taze midye kullanacaksanız yıkayıp süzmeniz yeterli olacaktır.) Sık sık karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Çarliston ve kırmızı biberlerin tohumların ayıklayıp yıkayın. Çarliston biberleri ince halkalar halinde, kırmızı biberi de "jülyen" denen kibrit çöpü formunda doğrayın. Biberleri kavrulmakta olan midyelerin üzerine aktarıp karıştırın. Tuz ve karabiberi serpiştirip ara sıra karıştırarak 10 dakika daha pişirin. 10 dakika sonunda midyeler yumuşamadıysa 1 çay bardağı ılık su ilave edip midyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Makarnayı süzüp tekrar tenceresine aktarın. Hazırladığınız midyeli sosu makarnanın üzerinde gezdirip karıştırın. Son olarak, rendelenmiş kaşar veya parmesan peynirini serpiştirdikten sonra yavaşça karıştırarak sıcak sıcak servise sunun.

Cevizli roka salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

5 dakika


Malzeme listesi

1 demet roka

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 çay bardağı ceviz içi

1/2 demet dereotu

1/2 demet maydanoz

Omlet için;

2 adet yumurta (oda sıcaklığında bekleyen)

2 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri

2 tepeleme yemek kaşığı kekun

1 çay kaşığı tuz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için:

2 diş sarmısak

1 adet limonun suyu

5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yumurta, rendelenmiş kaşar peyniri, kekun ve tuzu bir kaba aktarıp mikserle 2-3 dakika çırpın. Hazırladığınız bu karışımı 1 yemek kaşığı yağ koyduğunuz orta boy bir tavaya aktarıp tıpkı omlet yapar gibi; önce altını, sonra diğer tarafını çevirerek kızartın. Omleti bir tabağa alıp soğumaya bırakın. Omlet soğuduktan sonra şekilli hamur kalıplarıyla keserek salatanın üzerini süslemek için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan; rokayı ayıklayıp yıkadıktan sonra iri parçalara ayırın. Salata kabına alıp, incecik doğradığınız dereotu ve maydanozu da ekleyerek karıştırın. Dolmalık fıstığı yağsız tavada üzeri iyice sararıncaya kadar kavurun. Kavurduğunuz fıstığı ve ceviz içini salatanın üzerine serpiştirin. Salatayı kalıpla kestiğiniz şekilli omlet parçalarıyla süsleyin. Son olarak, ezilmiş sarmısak, limon suyu, tuz, karabiber ve zeytinyağını bir kasede çatalla çırptıktan sonra salatanın üzerinde gezdirip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları