Çok eskilerden

70’li yıllarda yayınlanan Yıllar Boyu dergisinde Sayın Feridun Es’in yazdığı bir dosyayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

O dönemler muhacirlere yuva olmaya alışkınmış Ystanbul, ama hiçbiri 30’lu yıllarda toplu halde göçen Ruslar gibi etkilememiş onu.
Taksim ve Galatasaray’ı mesken edinmişler ve Ystanbul’un eğlence hayatının çehresi daha önce hiç olmadığı kadar çok değişmiş. Turkuaz, Garden Bar gibi mekanlar seçkin misafirlerin uğrak yeriymiş; garson olarak Rus kadınlar çalışırmış.
O dönemin entelektüel bohemleri olarak nitelenen Ahmet Hamdi Tanpınar, Raşit Rıza, Sait Faik gibi ünlüler, Beyaz Rusların çalıştırdığı eğlence mekanlarının müdavimleriymiş.
Petrograd adında bir başka mekanın da kahvaltıları meşhurmuş. Çaylar gümüş zarflı, gümüş kulplu bardaklarında servis edilirmiş. Sonra bir başka dalgayla hepsi birden Arjantin’e göçmüşler; o sıra vize alabildikleri tek ülkeye!

Portakal kremalı profiterol

Haberin Devamı

Margarini, suyu, tozşekeri ve tuzu orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Su kaynamaya başlar başlamaz ocağın altını kısıp unu azar azar ekleyerek tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın. 2-3 dakika sonra, un suyu iyice çekip katılaşacak ve tencerenin içinde toplanmaya başlayacaktır.
Hamur toplanmaya başladığında tencereyi ocaktan alıp içindeki hamuru büyük bir cam ya da porselen kaseye aktarın. Bir kenarda soğumaya bırakın. Hamur iyice ılınınca yumurtaları üzerine teker teker kırıp bir tel çırpıcı ya da metal kaşıkla hızlı hızlı karıştırın. Hamurun içinde hiç topaklanma kalmamalı, iyice özleşmeli.
Akıcı kıvamdaki hamurdan tatlı kaşığı ile parçalar koparın ya da hamuru krema sıkacağıyla sıkın. Fırın tepsisine fırın kağıdını yayın ve hazırladığınız yuvarlak hamurları, fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Hamurları 5 dakika önceden ısıtıp 150 dereceye ayarladığımız fırının orta rafının altındaki rafta tepsiyi yerleştirin.
Üzerleri hafif kahverengiye dönüşünceye kadar, 40-50 dakika pişirin. Fırının kapağını açın ve hamur toplarını soğuyuncaya kadar fırında bekletin. (ben profiterolleri 5 dakika önceden ısıtıp turboya ayarladığım (200 derecede) fırında 30 dakika pişirip çıkarıyorum. Bu yöntemle hamur topları formunu kaybetmeden pişiyor.)
Hamurların soğumasını bekleyip bir bıçakla ortalarını yarın. Diğer taraftan, içinin kremasını hazırlamak için; tüm krema malzemelerini ufak bir tencereye koyun.
Kısık ateşte sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Hemen ocaktan alıp mikserle 2-3 dakika çırpıp hafifçe ılıtın. Sonra da bir çay kaşığıyla profiterollerin içine doldurun. Hazırladığınız profiterollerin üzerine erimiş bitter çikolata veya hazır çikolata sosu ya da pişirdiğiniz kakaolu pudingi sıcakken gezdirip servise sunun.

Haberin Devamı

100 gr bitkisel margarin
1 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı un
4 adet yumurta
(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
kreması için;
2 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1 adet portakal kabuğunun rendesi
1 paket vanilya
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
25 gr bitkisel margarin
üzeri için;
1 paket hazır çikolatalı sos
(veya 1 paket kakaolu puding)

Yazarın Tüm Yazıları