Çocuklar okulda nasıl sağlıklı beslenir

Önemli olan, bir çocuğun severek ve doygunluk hissi oluşarak yemek yemesidir... Çünkü bunları hissetmediğinde atıştırma tarzı beslenmeye yönelir.

Okul döneminde çocukların beslenme ihtiyaçlarının önemli bir bölümü, okul kantini veya okul tarafından verilen sabah ve öğle öğünleriyle karşılanıyor. Diyetisyen Yeşim Çelik, "Okul çağındaki çocukların, özellikle gelişme çağında olmaları nedeniyle ve yetişkinlik obezitesinin önlenmesi açısından dengeli öğünlerinin olması esastır. Öncelikle ebeveynlerin dikkat etmesi gereken unsur çocuklarının okulda ne tükettiğini veya tüketeceğini bilmeleridir" diyor.

Bunun için:

n Mutlaka mönü listelerini önceden kontrol edin.

n Okuldaki mönü listesinin bir diyetisyen tarafından düzenlenmiş olmasına özen gösterin.

n Listede yer alan besinlerin çocuğunuzun tüketeceği besinlere uygun olup olmadığını kontrol edin. Çünkü doymayan ve mutlu olmayan bir çocuğun yöneleceği ilk yiyecek fast-food ya da tatlılar olacaktır.

n Kalsiyum alımının yeterli olduğundan emin olun (peynir, süt, yoğurt grubu)...

n Mönüde kızartma gibi pişirme yöntemlerinin olmamasına dikkat edin.

n Şekerli gıdaların (tatlı, meyve suları gibi) az miktarda olmasına özen gösterin. Özellikle sütlü tatlı veya meyve olmasına dikkat edin.

n Öğünlerde bütün besin gruplarının olması önemlidir. Eğer alınamayan bir grup varsa veya çocuğunuz o günkü öğünü yetersiz aldıysa, geri kalan öğünlerde mutlaka bunları telafi edin.

Eğer çocuğunuz kantin tarzı bir yerden beslenmesini sağlıyorsa:

n Evde bir beslenme çantası oluşturulabilir.

n Çocuk bunu reddediyorsa sağlıklı seçimler için örneğin;

Sabahları: Süt ve simit

Öğlen: Tost ve ayran gibi daha sağlıklı seçimler yapması öğretilebilir. Salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünlerinin olabildiğince az tüketmesi sağlanmalıdır.

n Özellikle abur-cubur dediğimiz cips, gazlı içecekler, çikolata gibi yiyecek grubunun ise en aza indirgenmesi gerekir. Haftanın 1 veya 2 günü belirlenip izin verilebilir.

Burada önemli olan, bir çocuğun severek ve doygunluk hissi oluşarak yemek yemesidir. Çünkü bunları hissetmediğinde atıştırma tarzı beslenmeye yönelir. Tüm bunlarla birlikte mutlaka bir fiziksel aktiviteye çocuğun yönlendirilmesi de gerekmektedir.

MİNİ BESLENME ÇANTASI

n Sabah: Süt (meyveli olabilir) ve 1 kase sütlü mısır gevreği; veya 1 adet simit; veya tost

n Öğlen:
Sandviç (peynirli, ton balıklı, tavuklu olabilir) ve ayran

n İkindi: Taze sıkılmış meyve suyu veya meyve ile 1-2 dilim kek

n Akşam: Sebze yemeği (etli/etsiz), yoğurt, ekmek, salata ve varsa çorba

n Gece: Süt

Bonus kafalı örümcek adam

Bazı cocukların kostüm ile kafayı bozduğu ortada. Ve itiraf ediyorum, benimki de onlardan biri!

Ne zaman yurtdışına çıksam, bana ilk siparişi, o günlerde kafasına taktığı ve genelde bulunması pek mümkün olmayan kostümler oluyor.

Genelde gruptaki diğer insanlar, evlerine, kendilerine bir şeyler ararken, benim ilk sorum hiç değişmiyor: "Acaba kostümcüler nerede?"

Emre Berent’in dili ile aztronot, ekşınmen, zıpaydırman, kaptan cek spirov, ajan-x, doktor, bedmen, pov rengers’ın da arasında bulunduğu bir sürü farklı kostümümüz ve bunları koyduğumuz koca bir kostüm kutumuz mevcut.

Ancak özellikle bizim ülkemizde bu kostüm işi öyle sınırlı sayıda üreticiye veya ithalatçıya sahip ki, özel bir şey olduğunda, ne yapacağını bilemiyor anneler... Bizdeki kostüm anlayışı "Pamuk Prenses" ve "gelinlik" kalıbından çıkmadıkça da biz annelere yaratıcılığın sınırlarını zorlamak kalıyor.

Bakınız işte bizim bunaldığımız bir an ve Emo çözüm buluyor, "Anne örümcek adam, bonus kafa olsun mesela" diyor.

Allah’tan renk renk bonus kafalarımız stokta var da rahat ediyoruz. O siyah kafalı bir bonus örümcek adam, ben pembe kafalı bir bonus sevgilisi oluyorum. Farklı bir şey yapıp rahatlıyoruz.

Bu yazıda demek istiyorum ki size, utanmadan, sıkılmadan, çılgınca oynayın çocuklarınızla... Ve "İş yapacağım, ne yapsam?" diye düşünenlere demek istiyorum ki: Çocuklara kostüm işine girin, pişman olmayacağınızı garanti ederim size...

Herkese sağlıklı ve neşe dolu, bol aktiviteli bir hafta sonu dilerim...

Stiç Filmi

Stiç’in tek bildiği ’Deney 626’ idi. Fakat hiç 625’i merak ettiniz mi? Şimdi öğreneceksiniz! Stiç Filmi’nde, dünyaya düşen eğlence dolu, kalp ısıtan baş belası bir uzaylı, Lilo ve geniş ailesinin hayatlarına ani bir giriş yapar. Aile fertleri arasında hiç şüphesiz Stiç, Peakley ve Jumba da yer almaktadır. Fakat Lilo ve Stiç, Jumba’nın ilk 625 deneyini, dünya üzerinde hayata geçirdiğinden habersizdi. Bakalım bu yaramazların başına neler gelecek. Tiglon

Etrafınıza dikkatli bakın

Dünyada ne kadar çok farklı bitki ve hayvan olduğu hiç dikkatinizi çekti mi? Her birinin hayatı bulundukları yere ve birbirlerine son derece bağımlıdır. Bu da her canlının genellikle her yerde bulunamayacağı anlamına gelir; bazıları çölde, bazıları yağmur ormanlarında, bazıları da şehirlerde yaşar. Etrafınızda sürüp giden hayata biraz daha dikkatli gözlerle bakmaya ne dersiniz?

TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları

Santralistanbul’da Çocuk Atölyeleri

Santralistanbul Çocuk Atölyeleri Bahar Programı, 10 farklı başlık altında toplam 33 atölye ve çocukların da fikirlerini paylaşacakları 2 konferansla 13 Nisan’da başlıyor. Etkinliklere katılan çocuklar ve aileleri, Santralistanbul’un geniş bir yeşil alan üzerine yayılan bahçesinde de baharı yaşayabilecekler. Dans, koreografi, fizik, edebiyat, plastik sanatlar gibi pek çok alanda, uzman eğitimciler tarafından yürütülecek olan atölyelerde, çocuklar kendi hayal güçlerini sanat ve bilimle buluşturacak. Atölyeler sırasında çocuklar; Modern ve Ötesi sergisi içinde sürpriz bir yolculuğa çıkacak, Enerji Müzesi içinde kendi vücutlarını bir makine gibi yönetecek, bir masal perisi ile yola çıkarak sanat eserleri hakkında kendi öykülerini oluşturacak, kendi bedenleri ile ışık-gölge oyunları oynayacak, elektronları yakından tanıyarak elektriğin sihirli dünyasına girecek ve yaşadıkları şehri, İstanbul’u boyayacaklar. Hatta dilerlerse anne-babaları, büyükanneleri-büyükbabaları ile birlikte "Elektro Şov"a katılarak ilk kez karşılaşacakları deneyimler yaşayacaklar. Bu atölyelerde herkes çok eğlenecek.

Detaylı bilgi için:
(0212) 444 0 428

Dünyanın Sihirli Yıldızları İstanbul’da buluşuyor

Dünyanın en iyi, başarılı ve sıra dışı 5 illüzyonisti ilk defa aynı sahnede, 16-20 Nisan tarihleri süresince Maslak TİM Show Center’da inanılmaz bir şovla izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Heyecan, komedi, gerilim ve ustalığın iç içe geçtiği "Stars of Magic 2008", Las Vegas’ın sihirli dünyasını İstanbul’a getirecek. Siz de çocuklarınızla beraber bu keyifli şovları izlemek istemez misiniz? Eminiz herkes bu şovlara hayran kalacak. Detaylı bilgi için: (0212) 286 66 86

Kolay Sözlük

Öğrencilerin kullandığı deyimler sözlüğü, yazım kılavuzu ve atasözleri açıklamaları gibi yardımcı kitapları tek bir CD, "Kolay Sözlük" isimli programda bir araya getirdi. Zengin içeriği ile öğrencilerin en önemli yardımcısı olacak Kolay Sözlük programında 2000 atasözü, 5000 deyim, 600 kısaltma, 70 bin sözcüğün doğru yazılışlarına yer verilmiş. BigSoft’un bu CD’si ile çocuklar hem öğrenecek hem de eğlenecek. BigSoft
Yazarın Tüm Yazıları