Ciltteki morarmalar tehlikeli olabilir

Morarmalar, özellikle kendiliğinden oluşmuşsa önemli bir soruna işaret ediyor olabilir.

Haberin Devamı

Cildiniz ufak tefek çarpmalarda bile morarıyorsa, işi ciddiye almalısınız. Çünkü her iki durum da pıhtılaşma sisteminde bir arızaya işaret edebiliyor.

Damarlarda dolaşan kanın hem olağan koşullarda pıhtılaşmasını önleyen hem de herhangi bir nedenle meydana gelen kanamayı anında durduran mükemmel sistemlere sahibiz. Sağlıklı bir kişide bu sistemler tıkır tıkır çalışır. Ne var ki kemik iliğinde, dalakta ya da damar yapısında meydana gelen bazı sorunlarda bu sistemlerin çalışması bozulabiliyor.

Başlangıçta mor renkli olan bu lekeler zamanla kahverengi, sarı, yeşil renklere dönüşerek iki-üç haftalık bir sürede ancak kayboluyor. Eğer şimdiye kadar kolunuzdan tahlil amacıyla veya başka bir sebeple kan aldırdıysanız ya da damar içi bir enjeksiyon yaptırdıysanız, işlem sonrasında meydana gelen morarmaların sebebi de bu duruma benziyor.

SEBEPLERİ NELER?

Kanama eğilimi özellikle kemik iliği hastalıklarından kaynaklandığında son derece önemli bir işarettir. Kemik iliğinin pıhtılaşmada görevli hücreleri (trombosit) yeterli sayıda üretemediği hallerde ya ciddi bir kan hastalığı (kan kanseri, kansızlık, kemik iliğinin başka dokularca işgal edilmesi gibi) söz konusudur ya da kemik iliği dışarıdan kaynaklanan bir kimyasal toksinin (bu bir ilaç ya da kimyasal madde, hatta gıda katkı maddesi bile olabilir) etkisinde kalmıştır.

Kanama eğilimi ve morarmalar yalnız kemik iliği hastalıklarında görülmez. Dalak hastalıklarında da bu tür işaretlere rastlanabilir.

Ayrıca pıhtılaşma hücrelerinin yapısal ve fonksiyonel bozukluklarında, kandaki pıhtılaşma faktörlerinin hastalıklarında da aynı işaretler ya da belirtiler görülebiliyor.

NE YAPMALI?

Ciltte veya ağız içinde görülen kanama işaretleri bazen toplu iğne başı kadar olabilirken, bazen el ayası büyüklüğüne ulaşabiliyor. Bu tür kanamalara bazen kas içi, eklem içi, kafa içi kanamalar, hatta mide, bağırsak sistemi kanamaları da eşlik edebiliyor.

Eğer ufak tefek travmalarla, önemsiz çarpmalar, vurmalarla ya da kendiliğinden ortaya çıkan morarmalar söz konusu olursa bir iç hastalıkları ya da hematoloji uzmanıyla görüşmenizde fayda var.

Haberin Devamı

Kadınlarda kalp krizi belirtileri daha farklı

Haberin Devamı

Kadınlarda kalp krizleri erkeklere oranla -ne yazık ki- çok daha tehlikeli seyrediyor. İlk krizde hayatını kaybeden kadınların sayısı erkeklere oranla daha fazla.
Bunun en önemli nedeni, kalp krizinin kadınlarda bilinenden daha farklı belirtilerle ortaya çıkması.

O bildik ve tipik göğüs ağrısı, sol kola, boyna, omza, çeneye yayılan ağrı, uyuşma ya da karıncalanmalar kadınlarda çoğu kez görülmüyor.

Kadınlarda kalp krizinin en önemli belirtileri, güçsüzlük, halsizlik, bitkinlik ya da yorgunlukla beraber ortaya çıkan baş dönmesi, baygınlık hissi, soğuk terleme, mide bulantısı ve kollarda ağırlık duygusu.

Yazarın Tüm Yazıları