Çek borçları AB’ye uyar mı

TCK hazırlanırken AB standartları göz önüne alındığı malumumuzdur. AB’de ‘ekonomik suça, ekonomik ceza’ mantığının hakim olduğu her platformda açıklanıyor.

Türkiye, tarihinin en büyük krizini yaşadığı 1999-2000 yıllarında ülkede karşılıksız çeklerin oranı da katlanmıştır. Çözüm getireceğini bildiren önceki hükümet zamanında başlayan çalışmalarla 8.3.2003 tarih ve 4814 nolu kanunla sorunlar giderilmeye çalışıldı.

Ancak, sonraki yasa sorunu çözmek yerine yeni kaoslar getirmiştir. Önceki yasaya göre çek veren, alacaklıya borçluydu ve borçlunun savcılığa şikayeti halinde çek başına 1.5 yıla kadar hapsi isteniyordu. Yeni yasa ‘ekonomik suça, ekonomik ceza’ verilmesi düşünülerek hazırlandığı belirtilmesine rağmen, yasa gereği ceza iyice katlandı. Çek borçlusu borcunu ödeyemediği zaman, devreye devlet giriyor. Çek tutarı kadar ayrıca devlete de para cezası ödemek gerekiyor (sınır 80 milyar). Bu ceza 30 gün içinde ödenmezse borçlu hapis cezasına çarptırılıyor (günlük 26 milyon TL üzerinden).

Böylece borçlunun ödeyeceği çek tutarı hem alacaklıya hem devlete olmak üzere ikiye katlanıyor. Zaten ödeyebilecek durumu varsa şirket (art niyet hariç, ancak art niyetli olan baştan zaten çek vermemektedir) alacaklıya ödeyecektir. Devlet araya girip hem çek tutarı kadar para cezası veriyor, hem de 30 günde bu ödemeyi yapmazsa hapis cezası veriyor. Baştaki araç tamamen terse düşüyor.

Yeni TCK’da bu durum düzeltiliyor mu? Yoksa bu kadar çarpıcı olan bu durum aynen korunuyor mu? Çarpıcı örnek; çalışan kişi, şirket adına çeke imza atıp sonradan şirketten ayrılsa dahi, yukarıdaki cezalardan kurtulamıyor.

Artık bu duruma bir çözüm getirilmeli.

Kemal KALKAN-ANKARA

Dilde erozyon

CNN TURK’teki Manşet programında (6.10.2004) Mehmet Ali Birand’ın konukları Sosyolog Nilüfer Göle ile Paris Büyükelçimiz Uluç Özülker idi. Fransa’nın ülkemize karşı takındığı tavrı tartıştılar. Kullandıkları yabancı kelimelerden bazıları şöyle: ‘Responsibilite’ yani sorumluluk, ‘Katastrof’ yani felaket, ‘Hipotetik’ yani farazi, ‘Stereotip’ yani basmakalıp...

Spor yorumcularının bile artık yarı yarıya ve yerli-yersiz yabancı kelimelerle konuştukları ülkemizde dilimize sahip çıkması gereken ilk kesim aydınlarımızdır.

Bakanlık yaptığı dönemde TV’lerde konuşan Sayın Kemal Derviş, eşinin yabancı olmasına ve uzun yıllar yurtdışında kalmasına rağmen bir gün bile tek bir yabancı kelime kullanmamıştı. Aynı hassasiyeti, bilhassa büyük halk kitleleri karşısında konuşan tüm aydınlarımızdan bekliyoruz. Aksi takdirde birçok kimse ‘aydın’ ve ‘kültürlü’ görünmek için onları taklit edecek. Zaten de etmekteler... Canerhan TİPİ

İran modeli

SANIRIM
gözlerden kaçtı:

Geçtiğimiz hafta sonu İran Parlamentosu, ülkede kara, hava ve demir yolculuğunu rahatlatıcı ve geliştirici önlemler almadığından İran Ulaştırma Bakanı’nı görevden aldı.

İran’a özenenlerin dikkatine sunuyorum.

Cem TOKER

41 yıl önce

‘TÜRKİYE, Avrupa’
nın bir parçasıdır. Bu girişim, birkaç yüzyıldan beri var olan tarihi bir gerçeğin veya coğrafi bir gerçeğin kısaltılmasından öte, günümüze en uygun şekilde, inkar edilemez bir gerçeği teyit ediyor. Bu girişimin esas anlamı işte burda: Türkiye, Avrupa’nın bir parçasıdır.’

(12.9.1963’de Ankara Anlaşmasının imzalanmasından sonra AET-Avrupa Komisyonu Başkanı Prof. Walter Hallstrein’in sözlerinden)

Karga ve tilki

ALMANYA
Başbakanı’nın, Başbakan R.Tayyip Erdoğan’a nişan vermesi, çok ilginç. İlginç çünkü Atatürk gibi bir dehayı bugün Türkiye’nin önünde en büyük engel olarak gören batılı kafa, Erdoğan’ı yüceltiyor. Bu olay bana La Faontain’in ‘Karga ile Tilki’ masalını anımsattı. Yakın tarihimize baktığınız zaman, batılılar hangi devlet adamımızı övdülerse, bundan mutlaka Türkiye zarar görmüştür. Peynirin kaptırılmaması için dikkat etmek gerekir. Prof. Faruk MENDİ

Biliyor musunuz?

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın 6 aylık görev süresince sekiz kez yurtdışında çeşitli görevlere gittiğini, son olarak da yerel yönetimlerle ilgili bir toplantıya katılmak üzere bugün Brezilya’nın başkenti Sao Paulo’ya gideceğini... Köşemizde resmi çıkan üstü açık yazlık caminin (29.9.2004) Trabzon ile Gümüşhane arasında kalan Kadırga Yaylası’nda bulunduğunu, buranın ismini Kadir Baba olarak bilinen ermiş bir kişiden aldığını... Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in, ‘hakaret’ten dava açtığı Marmaris Değişim Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Yürek’in dünkü duruşmada beraat ettiğini.. Biliyor musunuz?

Mesaj panosu

SİZE
fotografını gönderiyorum. Görüldüğü gibi dolgu yapay yol oluşturularak imara aykırı 6 pafta 3300 parsel sayılı Kiremithane Mevkii, Mimarsinan-Büyükçekmece adresinde beton santrali kurulmaktadır. Çevreyi kirleten ve ruhsatı bulunmayan bu işyeri hakkında acil olarak yasal işlem yapılması gerekmiyor mu?

Y.K. -BÜYÜKÇEKMECE

İSTANBUL Evleri Koza Apartmanları Bahçelievlerde oturuyorum; yan apartmanda tam karşımızda lisede okuyan iki kardeş var... Çevreye aşırı derece rahatsızlık veriyorlar. Geç saatlere kadar müzik çalıyorlar. Besledikleri Sibirya Husky cinsi köpek gece durmadan havlıyor. Şikayet ediyoruz bir şey yapılmıyor. Polis çağrılıyor yine sonuç yok. Alt katta oturan bir kişi evini satıp gitti. Şikayet eden bir öğretim üyesini sıkıştırıp dövmüşler. Bu gençlere karşı aciz kalıyoruz. Ne yapmamız gerekiyor?

Y.E.-BAHÇELİEVLER

AKATLAR Alkent’in karşısında Piramit Sitesi’nin yanındaki (Tepecik Yolu, Fulya Apt. 64/14) binamızın inşaat ruhsatının 6.7.2001 tarihinde alındığını bildiririm.

Ethem AKYILDIZ
Yazarın Tüm Yazıları