Bulgur köftesi (Adana)

Bulguru derin ve geniş bir kaba koyup üzerine suyu ekleyerek karıştırın. 10 dakika kadar bekletip elinizi arada sırada soğuk suyla ıslatarak bulguru 2-3 dakika kadar yoğurun. En doğrusu yanınızda bir kase su bulundurmanız.

Haberin Devamı

Tuz, kimyon, salça ve yumurtayı ilave edin. 2-3 dakika daha yoğurup unu ekleyin. Yine elinizi sık sık soğuk suya batırarak en az 8-10 dakika yoğurun. Bu köftenin başarılı olabilmesi için uzun süre yoğrulması şarttır. Sonuçta macun kıvamında bir hamur elde etmelisiniz.
Köfte hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın. Ortalarına parmağınızın ucuyla bastırarak çukurlaştırın ve köfteleri bir tepside biriktirin.
Orta boy bir tencereye 10 bardak su koyup 2 çay kaşığı tuz atın ve orta ısılı ateşte kaynatın. Su kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra köfteleri azar azar suya aktarın. Yaklaşık 10-12 dakika sonra köfteler pişip suyun yüzeyine çıkacaktır. Köfteleri bir el kevgiri yardımıyla süzerek sudan alıp derin bir servis tabağına koyun. Haşlama suyundan 2 su bardağı kadar ayırın.
Sosu hazırlamak için zeytinyağını bir tavada kızdırıp dövülmüş sarmısakları ilave edin ve 1 dakika kadar kavurun. Salça, tuz, pul biber ve rendelenmiş domatesi katıp karıştırarak 3-4 dakika pişirin.
Ayırdığınız haşlama suyunu da katıp kaynattıktan sonra bu sosu köftelerin üzerine aktarın. Karıştırıp isterseniz ince kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-  2 su bardağı çiğköftelik ince bulgur
-  2 su bardağı ılık su
-  1 adet yumurta
-  2 tatlı kaşığı
biber salçası
-  1 çay kaşığı tuz, kimyon
-  1 su bardağı un
Sos için;
-  Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan zeytinyağı
-  7-8 diş dövülmüş sarmısak
-  1 yemek kaşığı biber salçası (Ev yapımı salça kullanmanızı öneririm.)
-  2 adet domates (1 yemek kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz.)
-  1 çay kaşığı tuz, pul biber

Yazarın Tüm Yazıları