Bu tatilde yan gelip yatmayın

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelikkol, çalışma stresinden bir süre için kurtulmak amacıyla çıkılan tatillerin sadece uyumak ve boş vakit geçirmek olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.

Tatilin temel amacının doğal olarak dinlenmek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ahmet Çelikkol, "Ancak bu yalnızca oturmak ve hiçbirşey yapmamak olarak görülmemeli. Önemli olan günlük alışkanlıkların dışına çıkabilmek ve keyif- li uğraşlar edinebilmektir. Bedenen ve zihnen hiçbir şey yapmamak doğru olmaz. Asıl faydalı olan bedenen ve zihnen yeni şeyler yapmaktır. Bu şekilde tatiller asıl amacına ulaşır" şeklinde konuştu.

Şehri gezen postacı

Yeni uğraşlar edinmenin yer yer tatil dışı zamanlardan bile az uyku uyunmasına, daha hareketli olunmasına sebep olabileceğini söyleyen Çelikkol sözlerini şöyle sürdürdü, "Eğer aksini yaparsak, tatil biterken içimizi bir sıkıntı basar. İşe dönmek istemeyiz. Yalnızca boş vakitle geçen bir tatilde dinlenmek bir yana hantallaşmış oluruz. Bir fıkrada olduğu gibi; Komşusu bir postacının tatilde bile şehri dolaştığını görmüş. Sormuş, ’Komşum sen her gün bu sokaklarda mektup dağıtırsın, şimdi tatilde niye aynı şeyi yapıyorsun?’ Cevap, ’Şimdi şehri dolaşıyorum ve keyfini çıkarıyorum’ Sonuç olarak tatile dinlenmek için çıkılmalı ama dinlenmekten anlaşılan bedenen ve zihnen yorulmamak değil, bedensel ve ruhsal enerjimizi hoşlanacağımız alanlarada harcamak olmalı."

Zayıflarken aman dikkat

PLASTİK ve Estetik Cerrahı Prof. Dr. Armağan Çağdaş, son günlerde zayıflama klinikleriyle ilgili gündeme gelen sansasyonel haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Çağdaş şöyle konuştu: "Zayıflama diyetleri üç temel etmenden ötürü ölüme neden olur. Hasta diyet sırasında doktorlara haber vermeden diyet kalorisini azaltmış olabilir. Spor neticesinde vücuttaki potasyum miktarının azalmasına bağlı sorunlar baş gösterebilir. Kalp, mineral kaybetmekte ve ani kalp durmaları yaşanabilmektedir. Bir başka neden de ketoz adı verilen durumdur. Protein alınması sırasında fazla enerji sarfiyatı ile aşırı yağ erimesi sonucu kanda ketonlar birikir ve bir nevi kimyevi madde ortaya çıkar. Bu maddenin hastayı zehirlemesi mümkündür. Son olarak hastaya çok ileri bir tetkik yapılmamışsa, bazı konjentinal kalp anamolileri ve damar anomolileri gerçekleşmesi de ölüme neden olabilir."

Kadınlar pilatesle streslerini atıyor

ORTOPEDİ Uzmanı Doç. Dr. Levent Köstem tarafından kurulan Ege Form Club’da düzenlenen pilates kursları, stres ve yorgunluk atmak isteyen kadınlardan büyük ilgi gördü. Ege Form Club yöneticisi Güler Köstem, merkezde kişiye özel uygulanan pilates programlarıyla kadınların hem sağlıklı hem de formda kalmalarının sağlandığını belirterek, "Pilatesin kişileri negatif düşüncelerden uzaklaştırdığı ve pozitif düşünelere yönlendirdiği biliniyor. Pilatesin yararı bununla da kalmıyor, aynı zamanda omurilik ve karın kaslarını güçlendiriyor. Kişinin sağlıklı bir bünyeye kavuşmasını sağlıyor" dedi.

Rekabet ederken de dost kalmak mümkün

DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu’nun yardımcıları Prof. Dr. Orhan Maden, Prof. Dr. Metin Manisalı, Prof. Dr. Can Karaca, Doç. Dr. Hüseyin Baskın ve Doç. Dr. Yücel Arısoy görevlerine başladı. Başhekim Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, "Popülist politikalara baş vurmayacağız. Rekabet ortamının pozitif atmosferi bozması şart değil. Hem rekabet edip hem de dost kalınabilir ve sevgi dolu bir çalışma ortamı kurulabilir" diye konuştu. Acil servis ve yoğun bakıma özel bir önem vereceklerini kaydeden Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, yeni bir bilgisayar programının devreye sokulduğunu, bu yolla tüm klinik departman sorumlularının hasta önceliğini acil servise vermesinin sağlanacağını belirtti. Astarcıoğlu, "Acil ser- vise gelen ve derhal yoğun bakıma yatması gereken hasta süratle yoğun bakıma yatırılacak. Acil serviste yoğun bakımı gerektiren bir hasta varsa doktor, ’Acildeki hastanın yoğun bakıma yatmasını istiyorum’ diyecek" dedi.

Okulun büstü işadamından
İZMİR, (DHA)

İZMİR Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu, bugüne kadar gerçekleştirdiği maddi manevi birçok yardım ve verdiği destekle kente, özellikle de Çiğli’ye önemli katkılar sağladı. Bölge yönetiminin eğitime verdiği desteği bilen Çiğli Milli Eğitim Müdürlüğü, Hasan Sağlam İlköğretim Okulu’nun Atatürk büstü eksiğini ilk olarak İAOSB’ye bildirdi. Kısa sürede yapımı tamamlanan Atatürk büstü, okulların açılmasına yetiştirildi. Büstün açılışı, Çiğli Kaymakamı Ahmet Arabacı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hamdullah Işık, İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş tarafından yapıldı. Kaymakam Arabacı, Uğurtaş’a teşekkür ederek, okul adına plaket verdi.

Ege’de Rusça Çince ve Yunanca kursları

İZMİR, (DHA)

EGE Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü’nce Rusça, Çince ve Yunanca kursları açıldı. 3 Kasım’da başlayacağı belirtilen kurslar üç ay süreli (72 saat) olup temel gramer kuralları ve acil ihtiyaç duyulan günlük konuşmaları rahatlıkla yapabilecek seviyeye getirmeyi hedefliyor. Dersler Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü binasında, öğrencinin tercihine göre hafta içi akşam veya hafta sonlarında yapılacak. Aylık kurs ücreti 150 YTL olarak belirlenirken EÜ öğrencilerine yüzde 20 indirim uygulanacak. İlgilenenlerin 0-232 388 40 00’dan 147 veya 162 nolu telefonlardan ayrıntılı bilgi alabileceği belirtildi.

Ezine’de ihbar tatbikatı

Mustafa SEZEK

ÇANAKKALE’nin Ezine İlçesi’nde Kaymakam Cengiz Karabulut, farklı uygulamalarıyla dikkat çekiyor. Göreve yeni başlayan Kaymakam Karabulut, Ayvacık-Ezine sınırında, ilçeye 15 kilometre uzakta bulunan Bahçeli Köyü yakınlarından geçen E 24 karayoluna gitti. Buradan, 112 Acil Servis, 155 Polis İmdat ve 156 Jandarma telefonlarını arayan Kaymakam Karabulut, trafik kazası ihbarında bulundu. Bölge Trafik İstasyon Amirliği’ne bağlı ekibin ihbardan 13 dakika, 112 Acil ekibinin 15 dakika, Jandarma’nın da 17 dakika sonra ihbar yerine gelmesi Kaymakam Karabulut’u memnun etti. Kaza yerine gelen ekiplere teşekkür eden Karabulut, "Duyarlılığınız ve görevinize olan bağlılığınız beni fazlasıyla sevindirdi. Bu tür ihbar uygulamalarına devam edeceğim" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları