Bu gece Erdal Öz'ü anacağız

BU gece saat 19.00'da, geçen yıl aramızdan ayrılan romancı, öykücü, Can Yayınları'nın kurucusu, arkadaşımız, sevgili dostumuz Erdal Öz'ü Melih Cevdet Anday Sahnesi'nde (Akatlar Kültür Merkezi) Ustalara Saygı etkinliğinde anacağız.

Faruk Şüyün'ün hazırlayıp yönettiği geceye; Ayşe Sarısayın, Celál Üster, Çetin Öner, Deniz Kavukçuoğlu, Doğan Hızlan, Engin Cezzar, Esat Tekand, Füruzan, Hacı Tonak, İnci Kut, Tahsin Yücel, Türkel Minibaş, Yiğit Okur katılacak.

Sezen Domaç'ın sunacağı gecede Zeliha Berksoy, Erdal Öz'ün yayımlanmamış günlüklerinden, yapıtlarından bölümler okuyacak.

Turhan Günay, onun sevdiği türküleri seslendirecek, oğlu Can Öz de dia gösterisinde, yaşamından görüntüler sunacak.

* * *

EDEBİYATÇILARIN, sanatçıların, kültür adamlarının bu tür günlerde anılması, onu unutmadığımızın bir göstergesi niteliğini taşıyor.

Erdal Öz üzerine yazılar yazıldı, kitap yayımlandı. Türk edebiyatı, Türk yayıncılığı, Türk solu ile ilgili herkes Erdal Öz adını biliyor.

Ancak onu yakından tanıyan, seven, bilen kişilerin aynı gecede konuşmaları, onu anlatmaları çok başka bir anlam ve önem taşımaktadır.

Ne var ki ben bu konuşmaların video kaydının yapılmasını, DVD olarak saklanmasını öneriyorum. Ayrıca bundan yararlanmayı düşünenler, ilerde Erdal Öz üzerine çalışma, araştırma yapmak isteyenler için çok önemli bir kaynak özelliği taşıyacaktır bu kayıt.

Aramızdan ayrılan dostların acısı anılarla karışıyor, derinlerden bizi yaralıyor.

Erdal Öz, benim de içinde bulunduğum 1950 Kuşağı'nın bir yazarıydı, birçok düşüncemizin ortak paydasında onun adı da var.

Ankara'da yaşadığı günlerde de bizim gibi İstanbul'da yaşayanları unutmazdı, her işine, her çalışmasına bizi ortak ederdi. Bir kuşak bilinci ve sevgisini yaşar ve yaşatırdı.

Edebiyat dünyası kadar, siyaset dünyasının da adı anılmaya değer ender adlarından biriydi.

70. doğum gününde, Çiçek Bar'da ondan habersiz bir gece düzenlenmişti. İçeri girdiğinde, yüzündeki çocuksu şaşkınlık ve ardından gelen gülümseme belleğimdeki kareler arasında yaşıyor.

Hepimiz onun hakkında konuşmuştuk, bir de gecenin anısına küçük bir dergi yayımlanmıştı.

* * *

BU gece onu tanıyanlar, arkadaşları sahnede konuşurken, sanırım dinleyiciler de iyi bir edebiyatçıyı, iyi bir yayıncıyı anma toplantısında bulunmanın onurunu bizimle paylaşacaklar.
Yazarın Tüm Yazıları