Bozcaada’ya gitmek lazım

Nisan ayı gelince, aklıma Bozcaada düşmeye başladı. Geçen yaz Türkan ve Nejat Işık’ın o canlı, taptaze, acelesiz ve adeta insanın ruhunu tazeleyen yemeklerinin tadı damağımda kalmıştı.

Firikten yaptıkları dolma içi, vişneli yaprak sarması, patlıcan avukması, asma yapraklı keçi peyniri ızgarası ve akya balığı pastırması...
Maş denilen bir çeşit bakliyatı çimlendirerek yaptıkları olağanüstü lezzetteki Lodos salataları... Üzerine mutlaka karadutlu sakızlı muhallebiden yemek lazım. Yanına isterseniz yabani karaduttan yapılan likörden ya da kocakarı yemişinden imal ettikleri varikuka liköründen isteyip afiyetle içebilirsiniz.
Türkan ve Nejat Işık çifti, birçok kişinin hayalini gerçekleştirip, dokuz yıl önce ıstanbul’dan ayrılmış ve Bozcaada’ya yerleşerek Lodos Restoran’ı açmışlar. Müthiş bir mutfak kültürüne sahip olan bu çiftin en önemli özelliklerinden biri de yaptıkları her yemeğe yeni bir yorum getirmeleri.
Gezerek görerek araştırdıkları yerel mutfaklardan kendi mönülerini oluşturmuşlar. Gaziantep’ten firik ve maşı, Antakya’dan nar ekşisini, Ege adalarından deniz ürünleriyle yapılan çeşit çeşit yemeği, ıstanbul mutfağından ise meyveyle yapılan yemekleri alıp bu yemekleri şahane bir şekilde yorumlayarak yepyeni tatlar yaratmayı becermişler.
Bu harika çift beni oğlak dolması ve pitalides (deniz kabuklusu) yemeye çağırmıştı. Diyorum ki, hep birlikte huzur yuvası olan Bozcaada’ya gidelim. Hem belki sabah erkenden kalkar, Çınaraltı kahvesinde Sophia’nın limonatasından içeriz. Ne dersiniz?

GERDANİYE

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 25 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 90 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 1,5 kg iri parçalanmış kemikli kuzu ya da koyun eti (Boyun eti tercih edilir.)
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 500 gr kuru, sarı ya da mürdüm eriği (Kuru olan herhangi bir cins erik de kullanabilirsiniz.)
* 30-50 gr tereyağı (Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)
* 2 yemek kaşığı tozşeker
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI
Kuru erik kullanacaksanız ılık suda 30 dakika kadar bekletip yumuşatın. Taze turfanda eriği ise sadece yıkayın. Kemikli etleri yıkayıp süzün. Böylece etlerin kemik kırıklarını temizlemiş olacaksınız.
Yemeklik çok ince doğradığınız soğanları, yağı ve eti orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sık sık karıştırarak, et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, 7-8 dakika kavurun.
Etler suyunu çekmeye başlayınca tuz ve karabiberi ekleyin. Üzerine erikleri aktarın. 4 su bardağı sıcak suyu ve şekeri ekleyip ocağın altını iyice kısın. (Ocağın ateşi mum alevi kadar zayıf olmalı.)
Yemeği, et iyice yumuşayıncaya kadar, en az 1-1,5 saat pişirin. Etler pişerken arada sırada karıştırarak kontrol edin. Ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun.
Not: ısterseniz bu yemeğe 1 yemek kaşığı domates salçası da ekleyebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları