Bizim evin kadrolu misafirleri

Bizim evin -Allah eksikliklerini göstermesin- kadrolu misafirleri vardır. Tam yemek vakti gelirler ve sofrada ne varsa, önlerine ne koyulursa afiyetle yerler.

Çaylarını da içtikten sonra güle oynaya giderler. Bizim ikizler küçükken gelen amcaları ayırt etmek için, “Bu Ahmet Amca, bu da onun misafiri Ahmet Amca” derlerdi. Ama şimdi üç oğlum da misafire o kadar alıştı ki, kimse gelmediği zaman sanki bir terslik varmış gibi düşünüyorlar. Sık sık “Hurşit Amca nerede, Soner Amca gelmeyecek mi, Yavuz Amcam bu gece uğrayacak mı” diye soruyorlar. Ben de o kadar telaşsız, o kadar rahat misafir ağırlarım ki, şaşar kalırsınız.
O gün evde ne varsa, annemin deyimiyle Allah ne verdiyse ortaya koyarım. Ama herkesin neden hoşlandığını da bilirim. Sadri Bey pilavsız sofraya oturmaz. Hurşit her tür soslu makarnaya bayılır. Soner ise mümkünse etli pazı sarma ister. Yavuz zaten üç-beş yemekten başkasına asla itibar etmez. O, tatlı ver başka şey verme cinsindendir.
Zaten yemek bahane, tatlı dil ve güler yüzdür misafir ağırlamakta önemli olan. Bizim eve gelen misafirler de hoşsohbet insanlar olduklarından yeme faslı bittikten sonraki saatler muhabbetle geçer.
Gördüğünüz gibi misafir ağırlamak benim için çok kolay. Çünkü bu işi gözümde büyütüp çok titizlenmiyorum. Yalnızca soframı, evimi, yani sevgimi paylaşmayı seviyorum.
Annem hep “yenilen yerdedir bereket” der. Belki de ben bu yüzden iflah olmaz bir misafir ağırlayıcı oldum. Kim bilir!

Ispanaklı kol böreği

8 kişilik
Hazırlama süresi 45 dakika
Pişme süresi 40 dakika

Malzeme listesi
· 1 adet yumurta (oda sıcaklığında)
· 1 su bardağı süt
· 1 çay bardağı sıvıyağ
· 1 çay bardağı yoğurt
· 1 tatlı kaşığı karbonat
· 2 yemek kaşığı sirke
· 4 su bardağı un
· 4 yemek kaşığı buğday ya da mısır nişastası

İç harcı için:
· 1 demet ıspanak yaprağı
· 1 adet orta boy kuru soğan
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Üzeri için :
· 50 gr margarin
· 2 yemek kaşığı çörekotu
· 2 adet yumurtanın sarısı

Yapılışı:
İç harcı için; yıkayıp süzdükten sonra saplarını attığınız ıspanak yapraklarını incecik doğrayın. Derin bir kaba aktarıp üzerine ince doğradığınız soğanları ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirin. Tıpkı köfte yoğurur gibi yoğurup kenarda bekletin. Hamur için; oda sıcaklığında bekleyen yumurta, süt, sıvıyağ ve yoğurdu derin bir kapta karıştırın.
Üzerine karbonatı serpiştirip sirkeyi gezdirin. şimdi unu da azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek ılık bir ortamda yaklaşık 20-30 dakika dinlendirin.
Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde 18 adet parça koparıp yuvarlayın. Parçaları merdane yardımıyla pasta kabağı büyüklüğünde açın. şimdi bu hamurların 9 adedini aralarına buğday ya da mısır nişastası serpiştirerek üst üste dizin.
Üst üste koyduğunuz hamurları merdane yardımıyla yaklaşık 40 cm çapında kalınca bir yufka haline getirin. Ilıttığınız margarinin yarısını bu kalın yufkanın üzerinde gezdirelim.
Hazırladığımız ıspanaklı harcın yarısını yufkanın bir ucuna yerleştirerek rulo yapın. Bütün yufkalara aynı işlemi uygulayın. Böylece elinizde iki adet kalın yufkadan elde edilmiş rulo olacak. Bu iki ruloyu fırın kağıdı serdiğiniz ya da yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.
175 dereceye ayarlı fırında 35-40 dakika, böreklerin üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Hafif ılınmasını bekleyerek dilimleyin ve servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları