Biz bölünmeyi tercih ettik

İzmir'in, Ege'nin bir duayeniydi Ersin Faralyalı. 19 Şubat 2007'de bazı sözlerini aktarmıştım. "İzmir neden bu durumda" sorusuna yanıt veriyordu. "Denizli bile bizi solladı. Onlar birleşmeyi, biz bölünmeyi tercih ettik" diyordu.

Haberin Devamı

Sözlerini, bana göre "Vasiyet" niteliği taşıdığı için yeniden aktarıyorum. Ana tema, "Bölünmemeliydik." Bir duayenden, kalanlara son ders. Kimbilir, belki de bu sözlere kulak verilir, ders alınır.

Bir duayenden son bir ders

Ege Bölgesi Sanayi Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başkanlıkları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapmış, İzmir'in, Ege'nin bir duayeniydi Ersin Faralyalı. 69 yaşında o acımasız hastalığa yenik düştü. Her ölüm gibi, bu da çok erken.

Hürriyet EGE'de, 19 Şubat 2007'de, Ege Genç İşadamları Derneği'nin yaygın organı EGİAD Yarın'daki bir röportajından alıntılar aktarmıştım, özetle yineliyorum ve yine yorumsuz:

"Baba oğul çekişmeleri, baba kardeş çekişmelerinden işimizi doğru dürüst büyütemedik. Şirketler bölündü. Aynı sektörde birbirine rakip kardeşler ortaya çıktı. Oysa tam tersi herkes birleşmeliydi, bölünmemeliydik.

Haberin Devamı

İzmirli tüccar tarımda ve ihracatta başarılı oldu zamanında. Klasik tarım ürünü ihraç ediyorduk. Mevsimlik. Sonra yan gelip yatıyorduk. Yeni sektörlere girmeyi hiç düşünmedik. Denizli bile bizi solladı. Onlar birleşmeyi, biz bölünmeyi tercih ettik. Şimdi tablo ortada. İzmir artık Taürkiye'nin ikinci büyük sanayi şehri değil. Bana göre İzmir'in olduğu yerde saymasını iki sözle açıklayabiliriz. Birincisi, "Azıcık aşım, ağrısız başım." İkincisi ise, "İzmir'in en güzel tarafı nereye gidersen git, İzmir'e geri dönmektir.

Ankarada iken İzmirliler'e yalvarıyordum. "BUrada kalın ve bürokratlarla tanışın" diye. Tüm illerden bir çok işadamı Ankara'da çadır kurmuşken bizimkiler bir ofis bile açmadı. Sabah uçağı ile gelip akşam uçağı ile döndüler. Ankara da onlara sırtını döndü."

Bir de fotoğrafını kullanmıştık, arşivden. Yazının çıktığı gün aradı, "Torpil geçmişsin, gençlik fotoğrafını kullanmışsın. Şimdi ben böyle miyim" diye takıldı. Konuştuk, gülüştük. Tanışıklığımız uzun yıllar öncesine, EBSO Başkanı olduğu döneme uzanır. Çok kibar, karizmatikti. İzmir'e, Ege'ye hizmeti çoktu. Yukarıdaki sözlerini, bana göre "Vasiyet" niteliği taşıdığı için yeniden aktardım. Ana teması, "Bölünmemeliydik" oldu. Bir duayenden, kalanlara son ders. Kimbilir, belki de ders alırız.

Ersin Faralyalı, bugün sonsuzluğa uğurlanıyor.

Işıklar içinde yatsın.

Yazarın Tüm Yazıları