Bir nefeslik dünya

TGRT Haber’de Mehmet Soysal, pazar günü işadamı ve sanayici Nevzat Demir’le söyleşiyordu. Bir dostumuzun uyarısı üzerine izledik. “Benim üzerimde tek tapum yoktur” diyordu.

Haberin Devamı

‘Başka’ bir şeyler söylüyordu Demir. Çarpıcı sözlerini özetlemek istiyoruz.
Demir, Beşiktaş yönetiminde yer almış ve Ümraniye’deki tesisleri yapmıştı.
Önce Beşiktaş’tan başlayalım:
“Beşiktaş’ın taraftarı azalıyor... Gençlerin sayısı azaldı. Yarın öbür gün (stadyumun büyütülmesi, üniversite açılması gibi yatırımlar) o stadı (İnönü’yü) dolduramayız. Bu taraftarın artması gerekiyor önce... Ama içimizde öyleleri var ki; ortaya çıkıp ‘BJK’yı ben şampiyon yaptım’ diyorlar. Bu böyle olmaz. Başarı tekil değildir; ekip, grup işidir. Bir başarı olmuşsa, futbolcudan taraftarına kadar herkesindir. Başarıyı kendine mal etmeyeceksin ki, arkadan genç kuşak gelsin. Ben bu kültürü önemsiyorum. Ben başarıyı değil, hatalarımı anlatırım.”
- İstanbul son 10 yılda fiziki olarak çok büyüdü. Türkiye coğrafyası Sinop-Mersin hattının batısına göç ediyor. Tahterevalli gibi, ağırlık batıya yöneliyor.
- Bakü-Ceyhan petrol boru hattı tamam da, yılda 170 milyon dolar kazanıyoruz. Neden Erzurum’da bir rafineri, Malatya’da bir petrol ürünleri üreteceğimiz tesis yok... Ham petrol Ceyhan’a gelip oradan batıya gidiyor; bize ara ürün ürettirmiyorlar. Bize nihai ürün kalıyor. Katma değeri kendileri alıyor. Yani bize çorba parası kalıyor.
- IMF ile anlaşmayan hükümeti takdir ediyorum. Paramız iyi ki pahalılaşmadı bu sayede.
- Çin malı gelince kendi içimize hapsoluyoruz. İstanbul’da bu kadar üretim var; ben olsam Çin malını İstanbul’a sokmam.
- AVM’lerin merkezileşmesi fabrikalarımızın kapanması demektir. Aç ve işsiz kalmaktır, Çin’e esir olmaktadır.
- İstanbul Sanayi Odası, Türkiye’deki firmaların bilançolarını yayınlıyor. 804 firma 410 bin kişi çalıştırıyor; 23 milyar dolar da döviz kazandırıyor ülkeye... Bunların katma değeri bir bankanın kârı bile değildir. Bankaların vergi oranları düşüktür, niye artırılmıyor?
- Türkiye, son yıllarda kendisini dışarı açtı, içeriye açılmadı. Dikkat edin iki açılma farklıdır.
Nevzat Demir “Benim üzerimde tek tapum yoktur” deyince, Mehmet Soysal “İnsanlar mezarlarını dişleriyle kazarmış” dedi. Bunun üzerine Demir, Ömer Hayyam’dan şu deyişi aktardı:
“Ey kör! bu yer, bu yıldızlar boştur boş /Bırak onu bunu da gönlünü hoş tut hoş /Şu durmadan kurulup dağılan evrende /Bir nefes alacağın, o da boştur boş.”

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

“BAŞBAKAN’ın iki zaafı var. Biri kendisi germe politikası ustalarından. Soğuk Savaş döneminde yetişti. En yumuşak konuşurken bile olmuyor. Beceremiyor. Tabiatı bu. İkincisi de Erdoğan’ın kafasında bence bir ‘tam demokrasi’ anlayışı yok. Kendilerine karşı olan sisteme karşı çıkarken onun yerine herkese söz hakkı veren demokrasi inşa edilmiyor. Karşıdaki mutlak doğruya karşı o da ‘Ben doğruyum’ diye geliyor. Eleştiriye asla tahammülü yok. Hele hele parti içinde eleştiriye hayat hakkı hiç yok. Oysa parti kurulurken yenilikçilerin en öne çıkan tarafı parti içi demokrasiyi savunmalarıydı. Erbakan parti içinde padişahlıkla suçlanıyordu. Ama Hoca’nın müthiş özelliği vardı. Herkesi dinlerdi. Erdoğan onun çok ötesinde padişah oldu. Kimseyi de dinlemiyor.”
(Başbakan’la birlikte siyaset yapan, SP İstanbul Büyükşehir adayı Prof. Mehmet Bekaroğlu)

Haberin Devamı

Dövizim böyle eridi

ZOR günlerim için biriktirdiğim 1800 Euro ve 185 doları işyerim maaş hesabını yatırdığı için aynı bankada olsun diye Garanti Bankası İçerenköy Şubesi’ne (evde çalınmasın diye) yatırdım. 1.5 yıl sonra ihtiyacım nedeniyle çekmek için gittiğimde paramın buharlaştığını gördüm. Dolarım 170. Euro’m 1679 kalmıştı. ‘İşletim’ adı altında yani ‘modern tefecilik’le param alınmıştı. Paramı yatırırken bana kesinlikle bilgi verilmemişti. Para kolay kazanılmıyor, dişimden tırnağımdan artırmış olduğum param ‘işletim’ adı altında gasp edildi. Çalınsa inanın bu kadar üzülmeyecektim. Ağlamaklı bir halde bankadan ayrıldım. Hakkımı helal etmiyorum.
[atyfedakar@mynet.com]

Haberin Devamı

‘Parlak gülüşler’

2009 Ağız ve Diş Sağlığı Araştırması’nın sonuçlarına göre, yılda kişi başına 0.75 diş fırçası ve 113 gram diş macunu düşüyor. Türkiye nüfusunun % 19’u dişlerini günde 2 kez fırçalarken, % 19’luk kesimi dişlerini hiç fırçalamıyor. Her 10 kişiden 6’sı çürük problemi yaşıyor. Nüfusun sadece % 11’i düzenli olarak diş hekimine görünürken, % 66’sı son 2 yıldır hiç diş hekimine gitmiyor. Son 2 yıl içinde bir kereden fazla diş hekimine gidenlerin oranı ise sadece % 14.4. Aynı araştırma, yaşa göre ağız ve diş bakımı alışkanlıklarının da değiştiğini göz önüne seriyor. 18-34 yaş arası nüfusun % 19.5’i gün içinde dişlerini hiç fırçalamazken, bu oran 35-55 yaş arası ve üstünde % 74.1’e yükseliyor.
Tablo vahim. Türkiye’de ‘ağız ve diş sağlığı bilincinin artması ve yeni neslin sağlıklı büyümesi’ hedefiyle  Milli Eğitim Bakanlığı, TOÇEV, Ağız ve Diş Sağlığı Derneği ve Colgate’in işbirliğinde hayata geçirilen ‘Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler’ projesi ile Türkiye’de 1.5 milyon; dünyada ise 80 ülkede 550 milyon çocuğa ulaşılıyor.
Projenin uygulandığı Bilecik’te 2.322 çocuğun ağız ve diş sağlığında % 80’in
üzerinde çürüksüzlük oranına ulaşıldı ise anne-babalara çok iş düşüyor.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- VİZESİZ Avrupa Derneği Başkanı Murat Saygılı’nın, “Haksız vize uygulamalarını yasallaştırmaya yönelik adımlar kabul edilemez. Adalet Divanı kararları gereğince Türk vatandaşlarına uygulanan vize hukuksuzdur. Sahip olunan haklara sahip çıkılması gerekir. ‘Vize kolaylığı’ altında haksız vize uygulamalarını yasallaştıracak bir adım, Türkiye adına tarihi bir hata olur. 21.1.2010’da Adalet Divanı kararı ile Almanya, uygulamaları sebebiyle Polonya vatandaşlarına karşı mahkûm olduğu unutulmamalıdır” dediğini (0505-408 49 08)...
- ÖZCAN Atamer tarafından çıkarılan İstanbul’un önemli yerel yönetim gazetelerinden ‘Ataköy Gazetesi’nin 18. yayın yılının Sheraton Ataköy Hotel’de Bakırköy Kaymakamı D. Ali Şahin ve Belediye Başkanı Ateş Ü. Erzen ile medya, sanat, kültür ve işadamlarının katılımıyla kutlandığını...

MESAJ PANOSU

Haberin Devamı

KARDEŞİYLE Mısır’a turistik geziye giden Erhan Çayhan’ın kalp krizinden ölmesi sevenlerini yasa boğdu. Mülkiye’den Mesut Yılmaz, Mehmet Ağar, Ahmet Tan ve Yaman Törüner’in sınıf arkadaşıydı. Ecevit’in ‘Ortanın Solu Derneği’nin Başkanlığını yürüttü, CHP Gençlik Kolları YK üyeliğinde bulundu. Sendikacılık yaptı. Daha sonra İMKB Başkanı Tuncay Artun’un yardımcılığında bulundu. Siyasetci olmak isterdi; ama çizgisi Cumhuriyet’le kesişti. Titiz ve dikkatli bir gazeteci oldu. O da sigarayı bırakamamıştı. Cenazesi bugün Ataköy 5. Kısım’dan kaldırılacak.

Yazarın Tüm Yazıları