Bambaşka bir kültür; Uzakdoğu

Bizim de Uzakdoğu olarak bildiğimiz kavram aslında Batılılar tarafından uydurulmuştur.

Oysa hepimiz birbirimize aynı mesafede yaşıyoruz; hiçbirimiz diğerinden "daha uzakta" değil. Ağırlıklı olarak Çin olmakla birlikte, Japonya, Kuzey ve Güney Kore, Tayvan ve Moğolistan’ı kapsıyor Uzakdoğu tanımı. Birbirlerine yakın oldukları için yemek kültürleri de birbirinden etkilenmiş. Tabii Çin hem tarihinin eskiliği hem de baskın yapısıyla diğerlerini en çok etkilemiş olanı. Yine de hepsinde ortak olan özellikler var. Örneğin, bizim mutfağımızda ekmek ne demekse, orada da yağsız tuzsuz pirinç pilavı o demek. Ayrıca "noodle" adındaki şehriye de hepsinin ortak yanı. Şehriyenin yapıldığı malzeme, bölgenin iklimine göre değişiklik gösterse de, tarifler ve sunum şekli birbirine oldukça benzer. Uzakdoğu mutfağı denince akla ilk olarak gelen Çin mutfağını özel kılan öyle çok şey var ki. Mesela alışkın olduğumuzun aksine, karbonhidrat tabağı ana, protein tabağı ise yan yemek olarak sunuluyor. Bu yüzden pirinç pilavı ve şehriyenin mutfakta büyük önemi var. Bambaşka bir yeme içme şekline sahip Uzakdoğulular ve yemeğe meraklı olan herkesin en azından bir kez tatması gerek bu mutfağı.

Mayonezli soğuk tavuk salatası

Malzeme listesi

1 adet ufak boy bütün tavuk (500 gr.)

2 adet limonun suyu

2 çay kaşığı tuz, karabiber

1 adet iri boy kuru soğan

6-7 su bardağı su

1 su bardağı konserve mısır

6-8 adet kiraz domates

Sosu için;

6 yemek kaşığı dolusu tepeleme mayonez

1 su bardağı ılık tavuk suyu

2 su bardağı tatlı yoğurt

2 çay kaşığı tuz, karabiber

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Tavuğu yıkadıktan sonra süzüp orta boy bir tencereye alın. Ufak bir kasede rendelenmiş soğan, limon suyu, karabiber ve tuzu çatalla karıştırın. Sonra da bu sosu tavuğun her tarafına bulaşacak şekilde elinizle sürün. Bu limonlu sosta tavuğu en az 30 dakika kadar bekletin. Üzerine 6-7 su bardağı su koyup 50-60 dakika, iyice yumuşayıncaya kadar haşladıktan sonra ocaktan alın. Soğumasını bekleyin. Derisini sıyırıp kemiklerinden ayırdığınız tavuk etini küçük parçalar halinde didikleyin, kemiklerinden ayırın. Tuz, karabiber mayonez, tavuk suyu ve yoğurdu derin bir kapta çırpın. Sonra da bu sosu didiklediğiniz tavuk etiyle karıştırıp servis tabağına alın. Üzerine suyunu süzdüğünüz konserve mısırı ilave edin. Salatayı ortadan ikiye böldüğünüz kiraz domateslerle süsleyip soğuk olarak servise sunun.

Kahveli fındık kurabiyesi

Malzeme listesi

1 su bardağı eritilmiş bitkisel margarin

1 su bardağı esmer tozşeker

1 adet yumurtanın sarısı

2 paket vanilya

3 tepeleme yemek kaşığı neskafe

Yarım su bardağı ılık süt

1 paket kabartma tozu

2 su bardağı un

Üzeri için;

125-150 gr. çikolata

1 su bardağı iri çekilmiş fındık içi

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Eritip ılıttığınız margarini çukur bir cam kaba koyup üzerine esmer tozşekeri ekleyin. Karışımı mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, ayran kıvamına gelinceye kadar çırpın. Üzerine yumurta sarısı ve vanilyayı ekleyin. Ilık sütü bir kaseye aktarıp üzerine neskafeyi kattıktan sonra kaşıkla karıştırarak eritin. Hazırladığınız sütlü karışımı şekerli harca ilave edin. Üzerine kabartma tozu ve unu ekleyin. Malzemeleri bir tel çırpıcı ya da tahta kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Fırına dayanıklı dikdörtgen ya da kare kabı 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Hazırladığınız hamuru bu kaba, kalınlığı en fazla 1 santim olacak şekilde aktarın. Kurabiye hamurunu 10 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 25 dakika kadar pişirip çıkarın. Fırından çıkarır çıkarmaz üzerine çikolatayı rendeleyip, çekilmiş fındık içini serpiştirin. Çikolata hamurun sıcaklığıyla eriyecektir. Soğumasını bekleyip dilimledikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları