Ayçöreğinin karmaşık tarihi

Her yiyeceğin mutlaka bir tarihi vardır. Bazen bu tarih o kadar karmaşıktır ki, o yiyeceğin ilk kez kimler tarafından yapıldığı tartışmalara neden olur.

Haberin Devamı

Hatta bazen bir olay o kadar önemli hale gelir ki yiyeceğin tarihinde, milat sayılır ve öncesi yokmuş gibi davranılır.
İşte bu yiyeceklerden biri de kimilerinin bayıla bayıla yediği, kimilerinin de “bayıla bayıla yenecek ne buluyorsunuz” dediği ayçöreği. Aslında ayçöreğinin tarihi 17. yüzyıldan çok daha önceye Çin’de üç kutsal bayramdan biri sayılan “Ay Bayramı”na dayanıyor.
Bütün aile bireylerinin bir araya gelerek yediği ayçöreği dolunaydan esinlenilerek yapılmış ve malzeme bakımından da bizim bildiğimiz ayçöreğinden çok farklı. Çin’de ördek yumurtalı, kıymalı ve sebzeli yapılan ayçöreğinin şekli yuvarlak.
Ayçöreğinin “miladı” olarak niteleyebileceğimiz tarihse 1683. Osmanlı ordusu 2. Viyana kuşatmasından yenilgiyle ayrılınca uzun sure kuşatma altında kalan kent halkı, şeklini Osmanlı bayrağındaki hilallerden alan bir kutlama çöreği yapıyor.
İşte bu çörekleri yiyen Viyana halkı Osmanlılardan bir çeşit intikam almış oluyor. Ve ayçöreği Avrupa’nın diğer ülkelerine de yayılıyor.

Haberin Devamı

Karakabaklı Kırklareli böreği

Trakya bölgesinde çok kullanılan karakabağın dışı koyu yeşil ya da koyu kırmızı olabilir. İçinin tadı ne tatlı ne tuzludur. İster tatlı ister tuzlu yemek yapabilirsiniz, çok lezzetlidir.
İki yufkayı üst üste mutfak tezgahına yayın. Dörde bölerek 8 adet yufka elde edin. İç harcını hazırlamak için; rendelenmiş kabağı, tozşekeri, tarçın ve cevizi derin bir kaba koyup karıştırın. Yufkaların her birinin üzerine bolca sıvıyağ sürüp iyice ıslatın. En az 25-30 santim çapındaki bir fırın tepsisini yağlayın.
Yufka parçalarının birinin üzerine kabaklı içten bolca serpiştirin. Rulo yapıp gül böreği gibi içe doğru spiral şeklinde kıvırın. Hazırladığınız böreği yağlanmış tepsinin ortasına koyun.
Diğer yufka parçalarını da rulo şeklinde sarıp tepsideki gül biçimindeki böreğin etrafına yapıştırarak sarın. Tüm yufkaları aynı şekilde birbirlerinin etrafına sarıp böreğin üzerine kalan yağı sürün. Böreği 200 dereceye ayarladığınız fırında üzeri altın sarısı oluncaya kadar, en az 30-35 dakika pişirip çıkarın. Ilınınca üzerine pudraşekeri ya da tozşeker serpip servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 2 adet hazır yufka
- 1 su bardağı sıvıyağ
İçi için;
- 4 su bardağı dolusu rendelenmiş karakabak
(veya tatlı bal kabağı)
- 1 su bardağı tozşeker
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
(isteğe bağlı)
- 1-2 su bardağı çekilmiş ceviz içi
Üzeri için;
- Pudra şekeri veya tozşekeri

Yazarın Tüm Yazıları