Ayaz Külliyesi

Sanatseverler için geçen haftanın üzücü haberi Erzurum’dan geldi.

Haberin Devamı

Yılda 50 bin kişinin ziyaret ettiği Erzurum’daki Resim-Heykel Müzesi’nin, Büyükşehir Belediyesi’nce yerine kent meydanı yapılacağı için yıkılacağını okuduk. (Vatan-28 Kasım 2012). Müzedeki 76 nadide tablo da paketlenerek Ankara’ya gönderilmiş.
Yıkılacak müzenin duvarında da yazan “Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder” deyişinin neden Türkiye’de iyice yer etmeye başladığını, Ankara ile özdeşleşmiş ama tüm Türkiye’nin yakından tanıdığı, başkente kendi ismini taşıyan bir müze de kazandırmış olan ünlü ressamımız Mustafa Ayaz’a sorduk.
Ayaz, “Türk toplumu neden sanata sahip çıkmıyor?” sorusuna kafayı takmaktansa, buna kaşı nasıl bir tutum takınılması gerektiğini düşünüp, çareyi şunda bulmuş:
“Benim günlüğümde şöyle bir not vardır: Devlet ve toplum sanata sahip çıkmıyorsa, sanatçı kendisine sahip çıkmalı. Ben kendime sahip çıktığımı bu müzeyi yaparak gösterdim. Kim için yaptım? Kendim için yaptım. Ben kendime sahip çıkarak aynı zamanda 70 milyona hizmet ettim. Güzel bir eser yaparak, aslında kamuya da hizmet ettim. Kızlarıma da şunu söylüyorum: Babanıza sahip çıkmak istiyorsanız önce müzeye sahip çıkacaksınız.”
Peki Ayaz, resmi adı “Mustafa Ayaz Müzesi ve Plastik Sanatlar Merkezi Vakfı” olan bu güzel eseri yaptığından dolayı pişman mı?
“Asla” diyor Ayaz ve şöyle devam ediyor:
“Ben hayatta ne hedeflediysem, hepsine azimle, kararlılıkla ulaştım. Tabii ki başarılar kolay elde edilmiyor ama ben zorluklarla mücadeleyi severim. Şimdiki hedefim şu: Kamuya yararlı vakıf için başvurumuz var. Türkiye’de bürokrasi ağır aksak işliyor ama sonunda bu statüye kavuşmuş olacağımıza inanıyorum. Buna kavuştuğumuzda bazı ek mali külfetlerimiz ortadan kalkacak. O zaman müzeye bir konferans ve müzik salonu eklemek istiyorum. İşte o zaman hayalimdeki ‘Ayaz Külliyesi’ tamamlanmış olacak.”
Ayaz, “Madem zahmet edip buraya kadar geldiniz, medyadan da bir istirhamım olacak” deyip, şunları söylüyor:
“Sanata sahip çıkmada medyaya çok önemli görevler düşüyor. Ben futbola veya bir başka spor dalına ilgi gösterilmesin demiyorum. Aksine, bunu hizmet olarak görüyorum. Çünkü yarışma ve birinci olma duygusu insanın doğasında vardır. Bu nedenle elbette futbol vs. daha geniş yer alacaktır medyada. Ama sportif olaylara gösterilen ilginin 10’da 1’i sanata gösterilse inanın yeter. Dünyaya bir bakın. Hangi ülke ki, sanatı ve sanatçıyı baş tacı etmiştir, o ülke dünya da ileri düzeydeki ülkeler sınıfındadır.”
Haksız mı Ayaz Hoca?

Haberin Devamı

HOCAMIN SERGİSİ

Haberin Devamı

Haydarpaşa Lisesi’nde okurken resim öğretmenliğimi yapan, değerini çok geç öğrendiğim, geçen Ağustos’ta kaybettiğimiz merhum Mehmet Pesen’in eserlerinden oluşan bir serginin 7 Aralık günü Galeri Valör’de açılacağını duymak beni çok memnun etti. Valör’deki bu sergiyi kaçırmamanızı tavsiye ederim. (Şehit Mustafa Doğan Sok. 84-B Yıldız)

KENTTE NE VAR?

- Jale Yılmabaşar-Sedef Yılmabaşar Ertugan resim sergisi 7 Aralık’a kadar Nurol Sanat Galerisi’nde. (Gelincik Sk. 2/2 K.dere)
- Doku Sanat Galerisi’nde Ali Demir ve İbrahim Çiftçioğlu’nun resim sergileri 10 Aralık’a kadar açık. (Enis Behiç Koryürek Sok. 11 A/B Çankaya)
- Balgat’taki Mustafa Ayaz Müzesi’nde Şükran-Hasan Pekmezci çiftinin resim sergisi 9 Aralık’a kadar görülebilir.
- RC Müzayede’de 9 Aralık Pazar günü, saat 16.00’da, aralarında Adnan Turani, Mustafa Ayaz, İbrahim Balaban, Kayıhan Keskinok gibi ünlü ressamların yanısıra çok sayıda sanatçının eserinin yer aldığı özel koleksiyondan müzayede yapılıyor. Ayrıca Yusuf Tarım’ın “Kapılar” resim sergisi 21 Aralık’a kadar RC Art Galeri’de. (Bilkent Center AVM)
- Cer Modern’de Jazz günleri 6 Aralık’ta başlıyor. İlk konserde Claron McFadden & Artvark Saxophone Quartet sahne alacak. 
- Ankara Kitap Fuarı 9 Aralık’a kadar ATO Congresium Fuar Merkezi’nde sürecek.
- 7 Aralık Cuma günü, Tuncay Yılmaz, Gustav Rivinius ve Emre Elivar’dan oluşan Arkas Trio, şef Işın Metin yönetiminde Bilkent Senfoni Orkestarı ile birlikte Bilkent Konser Salonu’nda konser verecek. Konserin başlama saati 20.00. 
- “Aşk”, “Soluksuz” ve “Berlin Geridönüşümcüleri” isimli Avusturya filmleri, 4 ve 6 Aralık’ta ücretsiz olarak gösterilecek (Alman Kültür Merkezi ve Büyülü Fener Sineması).

Yazarın Tüm Yazıları