Avcılıktan dünyanın en iyi mutfağına giden yol

Dünyanın zengin sayılı mutfağından biridir Türk mutfağı. Bu zenginliğin kaynağı Anadolu topraklarında yaşamış olan tüm uygarlıklardır.

Haberin Devamı

Göçebe bir toplum olan Türkler, Anadolu’ya gelip yerleştiklerinde burada yaşayan diğer halklarla etkileşim içine girdiler ve bu toprakların  sunduğu bereketten de yararlanarak yüzyıllar içinde kendilerine has bir yemek kültürü oluşturdular. Dediğimiz gibi, Türkler Anadolu’yu yurt olarak benimsemeden önce göçebe olarak yaşıyorlardı ve göçebe hayatın bir parçası olan av hayvanlarının etini ateşte pişirerek besleniyorlardı. Av hayvanlarıyla beslenmekten, dünyaca ünlü bir mutfak kültürü yaratmaya kadar geçen süre ise elbette ki yüzyıllarla ölçülür.

Biberli soğan çorbası

YAPILIŞI: Soğanları soyup ikiye böldükten sonra,  yarım ay şeklinde incecik doğrayın. Zeytinyağı ve tereyağı orta boy bir tencerede eritip üzerine soğanları ekleyerek orta ısılı ateşte sık sık karıştırarak soğanlar iyice sararıncaya kadar, 10-12 dakika kavurun. Üzerine un, kırmızı pul biber, tuz ve karabiberi serpiştirip karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Ilık et suyunu da azar azar ilave edip çorbayı pişmeye bırakın. Kaynamaya başladıktan 5-6 dakika sonra ocaktan alın. İsterseniz bir el blenderiyle soğanlar püre haline gelinceye kadar ezebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sizce soğanların diri kalmasında sakınca yoksa püre yapmanıza gerek yoktur. Diğer taraftan tost ekmeklerinin üzerine birer dilim gravyer ya da taze kaşar peyniri yerleştirip  fırının ızgara bölümünde, peynirler eriyinceye kadar 2-3 dakika pişirin. Şimdi çorbayı kaselere paylaştırıp üzerlerine peynirli ekmek dilimlerini yerleştirin ve sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz çorbayı fırına dayanıklı toprak kaplara ya da kaselere paylaştırıp  üzerlerini milföy hamurlarıyla hava alacak şekilde kapatın. 175 derece alt-üst konuma ayarlı fırında hamurlar kızarıncaya kadar en az 25-30 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

· 6 adet orta boy kuru soğan
· 2 tatlı kaşığı tereyağı
· 1 yemek kaşığı tepeleme un
· 10 su bardağı et ya da tavuk suyu
· 8-10 dilim gravyer peyniri
(veya taze kaşar peyniri)
· 8-10 dilim tost ekmeği
· 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yazarın Tüm Yazıları