Ateş kadar eski

Ekmeğin tarihi medeniyetlerin başlangıcına kadar uzanıyor. Ateşi kullanarak geliştirilen teknik ustalıkların ilk meyvelerinden biri ekmek.

İlk başlarda arpa, çavdar, yulaf, fasulye ve mısır gibi taneli tohumların unundan yapılan ekmekler, bitkisel proteinden yana çok zengin olan buğday ununun keşfedilmesiyle günümüzde yapılanlara en yakın halini almış. Kıtlık dönemlerinde kestane unu da oldukça çok kullanılmış. Amerika kıtasında da bizim süs ağacı olarak tanıdığımız yucca bitkisinin yumruları öğütülerek un haline getirilir ve ekmek yapılırmış. Eski Mısır’da, Antik Yunan’da ekmek hem kutsal hem çok değerliymiş, o kadar ki para yerine bile kullanıldığı dönemler olmuş.Bizde de Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tayin ettiği Hızır Bey Çelebi’nin ilk icraatı ekmek fırınlarının temizliğini sağlamak ve ekmek kalitesini belli bir seviyeye yükseltip korumak olmuş. Evliya Çelebi de“Seyahatname”sinde üç ay boyunca tazeliğini koruyan ekmeklerden bahsediyor, yazdığına göre bu ekmekler deve sırtında taa İran’a kadar gönderilirmiş.Kısacası ekmek her zaman önemli olmuş, insan için. Bu kadar önemli bir gıda maddesinin iyi yapılmış olması da elbette çok ama çok önemli ve her işi “iyi” yapabilmenin iki yolu vardır: İşin tekniğini bilmek ve yeterince pratik yapmak. Konu ekmek pişirmek olunca da aynı kurallar geçerli.

Taze bakla kavurması

Malzeme listesi

· 1 kg bakla · 1 adet limonun suyu · 2 yemek kaşığı dolusu un · 2 adet orta boy kuru soğan · 1 çay bardağı zeytinyağı · 2 adet kesmeşeker · 1 çay kaşığı tuz · 1 su bardağı sıcak su · 2 su bardağı sarmısaklı yoğurt · 2 demet dereotu

YAPILIŞI : Baklayı yıkayıp tıpkı yeşil fasulye gibi saplarını kestikten sonra ayıklayın. Ekmek tahtası üzerinde bir santim kalınlığında doğrayın. Doğranmış baklayı limon suyu ve un kattığınız 5 su bardağı soğuk suyun içinde kararmaması için bekletin. Diğer taraftan zeytinyağı ve  yemeklik doğradığınız soğanları orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Üzerine suyunu süzdüğünüz baklaları ilave edip ocağın altını biraz kısın ve sık sık karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Üzerine, şeker, tuz ve 1 su bardağı sıcak suyu ilave edin. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak bakla suyunu iyice çekinceye ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Soğuyan bakla kavurmasını geniş bir servis tabağına alın. Üzerine çok ince kıyılmış dereotunu        serpiştirdikten sonra sarmısaklı yoğurdu gezdirin ve servise sunun.

Limonlu krem bavarez

Malzeme listesi

· 2 adet yumurta· 10 yemek kaşığı tozşeker· 1 adet limon kabuğunun rendesi· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan limon suyu · 1yemek kaşığı dolusu mısır nişastası· 2 su bardağı su· 50 gr tereyağıAyrıca;· 1 yemek kaşığı kabuğu soyulmuş yerfıstığı· 3-4 adet orta boy mandalina· 3-4 adet taze siyah erik

YAPILIŞI: Yumurtaları orta boy bir tencerenin içine kırıp tozşekeri ekleyin. Bir tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla  2-3 dakika, şeker eriyinceye kadar çırpın. Üzerine rendelenmiş limon kabuğu ve limon suyunu ekleyip çırpmaya devam edin. Üzerine, nişasta ve suyu ilave ederek malzemeleri karıştırın. Kısık ateşte, tahta bir kaşık ya da tel çırpıcı yardımıyla  sürekli karıştırarak, katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.  Kaynamaya başlayınca  ocaktan hemen alıp tereyağını ekledikten sonra hızlıca karıştırın. Diğer taraftan, 25-30 santim çapındaki bir kek kalıbına, kenarları dışarı taşacak şekilde temiz bir buzdolabı poşeti serin. Mandalinaları soyup dilimledikten sonra  istediğiniz şekli vererek kalıba sıralayın. Siyah erikleri dilimleyerek ortasına yerleştirip kabukları soyulmuş yer fıstıklarını serpiştirin. Böylece kalıbın tabanını meyvelerle doldurmuş olacaksınız. Üzerine sıcak kremayı bekletmeden aktarıp üzerini  kaşığın tersiyle düzelttikten sonra, buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkarıp servis tabağına ters çevirdikten sonra üzerindeki  naylonu sıyırın. Donmuş haldeki kremayı servis yapın.

 

Haberin Devamı

Yazarın Tüm Yazıları