Aspendos’ta opera ve balenin önemli eserlerini seyredeceğiz

YAZ festivallerinin benim için ayrı bir önemi vardır. Çünkü tatile gidenlerin günlerini renklendirirler, şenlendirirler. Bu sayede sanatsever tatilciler, sadece deniz ve kum ikilisinin darboğazında sıkışıp kalmazlar.

Haberin Devamı

Onun için yaz festivallerini desteklerim.

Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, bu yıl 19 yaşına bastı. Çok sık kullanılan gelenekselleşti sözünü hak edecek bir yükseliş çizgisi gösteriyor.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği festivalde, bizi temsil eden başarılı operalarımızın, bizim sanatçılarımızın yanı sıra dünyanın saygın birçok sanatçısını da izleyebileceğiz.

Her yıl gittiğimde, o tarihi mekânın içinde müzik dinlemenin etkileyiciliğine kapılırım. Bütün dinleyiciler de aynı duyguyu paylaşırlar.

Bu yıl festivalin zaman dilimi büyüdü. Talebin arttığının göstergesi.

14 Haziran 2012 Perşembe günü açılış temsili, 30. yılını kutlayan İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği Giacomo Puccini’nin Turandot eseri ile olacak.
Kazakistan’dan gelen soprano Gülzat Daurbayeva’yı Turandot rolünde, İtalyan tenor Rubens Pelizzari’yi de Calaf rolünde seyredeceğiz.

Bu yıl festival, 14-30 Haziran, 4 Temmuz, 3-15 Eylül 2012 tarihlerinde etkinliklerini yapacak. Böylece festival daha uzun bir süreye yayılmış olacak.

Haberin Devamı

* * *
  
MEYDANLARDA, açık alanlarda verilen konserlerin ayrı bir havası vardır.

İnanıyorum ki 9 Haziran’da Antalya Cumhuriyet Meydanı’nda verilen Festival Açılış Konseri, dinleyicileri, seyircileri festivale hazırlamıştır.

Konserin şefliğini de çok sesli müzik hakkındaki düşüncelerini beğendiğim Naci Özgüç yapmış.

Devlet Opera ve Bale sanatçılardan kurulan güzel bir girişim daha var. İki ayrı üçlüden söz etmek gerek: Funda Ateşoğlu, Çiğdem Önol, Esin Talınlı’dan oluşan “Üç Soprano” ile Zafer Erdaş, Tuncay Kurtoğlu, Tevfik Rodos’tan oluşan “Üç Bas”, çok güzel bir programla dinleyenleri coşturmuşlar.

Festivalin yabancı konukları kimler?

Estonya Ulusal Operası, Ekaterinburg Devlet Akademik Opera ve Balesi, Daegu Operası (Güney Kore) ve 2012’de Türkiye’de Çin Yılı olması sebebiyle davet edilen Pekin Operası.

* Estonya’dan gelen konuk topluluk Estonya Ulusal Operası; Giuseppe Verdi’nin Rigoletto operasını 20 Haziran’da;

* Ekaterinburg Devlet Akademik Opera ve Balesi, Alexander Borodin’in Prens İgor operasını 25 Haziran’da; Polad Bülbüloğlu’nun bestelediği Dede Korkut
Destanı’ndan uyarlanan Aşk ve Ölüm balesini 27 Haziran’da;

* Daegu Operası, Giuseppe Verdi’nin Alexandre Dumas’nın Kamelyalı Kadın romanından etkilenerek bestelediği 3 perdelik La Traviata operasını, Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Korosu eşliğinde 30 Haziran’da;

* Çin-Pekin Operası, G. Puccini’nin Madama Butterfly operasını Samsun Devlet Opera ve Balesi orkestrasının eşliğinde 3 Eylül’de sahneleyecek.

Haberin Devamı

* * *
  
YAZ festivallerinin, kültür turizminin vazgeçilmez unsurları olduğunu kabul etmeliyiz!

Yazarın Tüm Yazıları