Apartmanınıza nasıl otopark yaptırabilirsiniz

APARTMAN mimari projesinde ve yönetim planında "bahçe" olarak görülmeyen alanlar "boşluk" olarak kabul ediliyor ve apartman yönetim kurulunun oyçokluğu ile bu alanları otoparka çevirmek mümkün olabiliyor.

Ancak, projede yapıdan artakalan arsa boşluğu "bahçe" olarak öngörülüyorsa, otapark yapılması için tüm kat maliklerinin rızası yani oybirliği şartı aranıyor.

GEÇEN haftaki Apartman hukuku yazıma hala mail yağıyor. Soru bombardımına tutuldum. Apartmanlara özürlü girişi, bahçe çıkışı, basamakların durumu gibi yaşamlarını kolaylaştıran özel düzenlemeler için çektikleri zorlukları bu konuda mahkemelik olduklarını görünce de üzüldüm.

Ama, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42. maddesine 5378 sayılı yasayla eklenen ve reform niteliğinde düzenlemeyi görüp, bu konuyla ilgili Yargıtay kararlarına ulaşınca sevindim doğrusu.

Çünkü, yeni yasal düzenleme çerçevesinde, apartmana özürlü girişi yaptırmak isteyen bir kat malikinin bu özel talebini apartman yönetim kurulu reddetse bile "zorunlu yenilik ve ilave" olduğu için bu girişi yaptırmak artık mümkün.Yargıtay’ın bu konudaki kararları da bu yönde. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin yeni düzenleme çerçevesinde bu konudaki yerleşik içtihat kararları çerçevesinde izlenecek yol ise bakın şöyle:

ÜÇ AYDA OYÇOKLUĞU İLE KARAR

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42. maddesinin ikinci fıkrası hüküme göre özürlülerin yaşamı için anataşınmazın ortak yerlerinde belli bazı değişikliklerin yenilik ve ilavelerin yapılmasının zorunluluk göstermesi durumunda, ilgili özürlü kat malikinin başvurusu üzerine, kat maliklerinden oluşan apartman yönetim kurulu en geç üç ay içinde bu konudaki proje değişikliği gündemi ile toplanmak zorunda. Sayı ve arsa payı çoğunluğu ile proje değişikliği talebi karara bağlanıyor. Bu noktada oybirliği değil oyçokluğu şartı aranıyor.

REDDEDİLSE BİLE DEĞİŞİKLİĞİ YAPTIRMAK MÜMKÜN

Toplantının üç ay içinde yapılmaması ya da değişiklik isteğinin çoğunlukla kabul edilememesi yani reddi durumunda ilgili kat maliki artık çaresiz değil. Bu değişikliğin "Yapı güvenliğini tehlikeye sokmadığı" içeren komisyon raporu ile ilgili belediyeden proje değişikliği isteyebilecek. Belediyeden alınacak onaylı proje değişikliği veya krokiye göre de gerekli inşaat, onarım veya tesis yapılacak. İlgili merci de onaylı proje değişikliği ya da kroki istemlerini en geç altı ay içinde sonuçlandırmak zorunda. Ancak, bu işlerin gideri bu durumda yararlananlar tarafından yani özürlü kat maliki veya yakınlarınca karşılanacak. Diğer kat malikleri bu konuda bir ödeme yapmayacak.

"BOŞLUĞA" OYÇOKLUĞU İLE OTOPARK

Maillerde en yoğun olarak sorulan ikinci soru ise otopark konusundaydı. Mustafa Haktanır’ın ilginç maile bakın şöyleydi:

"Çankaya’da 20 daireli bir apartmanda oturuyoruz. Bahçeyi otopark yapmak istedik. Toplantıda 19 kişinin kararı ile ve oyçokluğu ile otopark yaptırma kararı çıktı. Bir komşumuz itiraz ediyor. Otopark yaptırmamız mümkün mü?" Sorunun yanıtı için Kat Malikleri Kanunu’nun 19. maddesine bakmak gerekiyor. Bu konu "Ortak yerlere faydalı olan yenilik ve ilave" başlığı altında değerlendiriliyor. Apartman mimari projesinde ve yönetim planında "bahçe" olarak görülmeyen alanlar "boşluk" olarak kabul ediliyor. Apartman yönetim kurulunun oyçokluğu ile bu alanları otoparka çevirmek mümkün olabiliyor. Ancak, projede yapıdan artakalan arsa boşluğu "bahçe" olarak öngörülüyorsa, otapark yapılması için tüm kat maliklerinin rızası yani oybirliği şartı aranıyor.

İkinci koşul rahatsız edici nitelik taşımayacak

BU konuda ikinci koşul ise yapılacak "Yenilik ve eklemenin" yani otoparkın maliklerden herhangi birini "sürekli rahatsız edici bir nitelikte" olmaması. Örneğin arsanın boş yerine yapılacak otopark zemindeki bağımsız bölüm sakinlerini gerek gürültü nedeniyle gerek başka bir biçimde rahatsız etmeli. Böyle bir yenilik ve ekleme yani otopark yapılırken, bu rahatsızlığı önleyen önlemler de alınmalı. Bu konuda uyuşmazlık durumunda mahkeme "hakkaniyet kurallarına" göre otopark alanını kısıtlayabildiği gibi önlem alınmasına da karar verebiliyor. Ama belki de en iyisi bu sorunları karşılıklı anlayış ve hoşgörü ile hakkaniyet çerçevesinde, yani mahkemeye gitmeden anlaşarak "komşuluk hukuku" içinde çözmek...
Yazarın Tüm Yazıları