Anayasa’nın ‘kilit’ 4. maddesi değişir mi

BAŞBAKAN Erdoğan’ın %50’lik seçim zaferinden sonra gözler Anayasa’ya çevrildi. Zafere rağmen Meclis çoğunluğu tek başına Anayasa değişimine yetmeyen Erdoğan ‘uzlaşma’ arayacağını ilan etti.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu “Kapımız açık” yanıtı verdi. Ancak BDP’nin istediği ‘Kürtlere Özerklik’ talebini, Anayasa’nın ilk 3 maddesini değiştirmeden gerçekleştirmek zor. İşte önümüzdeki aylarda çok tartışılacak Anayasa’nın o ilk 3 ve onları koruyan 4. maddesi. CHP ve MHP bu 3 maddede değişim istemiyor.
euractivc.com’da bu konuda ilginç bir değerlendirme yayınlandı:
“Erdoğan’ın Kürtleri de tatmin edecek ve Kürt sorununu barışçı bir şekilde ‘uzlaşma’ ile Anayasal değişimi çerçevesinde nasıl gerçekleştireceği merak konusu... Çünkü BDP ve Kürtler, Güneydoğu’da Kürtlerin çoğunlukta olduğu iller ve bölgeler için ‘demokratik özerklik’ dedikleri sistemi istiyorlar. Bu talebi ‘AB özerklik’ şartı çerçevesinde gerekçelendiriyorlar. CHP’nin Kürtlerle ilgili olarak ‘Avrupa özerklik şartını’ benimsediğini ilan etmesi de BDP’nin elini güçlendiriyor.
Kürtler ‘özerklik’ konusunda tıpkı Kuzey Irak’taki ‘Özerk Kürdistan Bölgesi’ (Otonom Bölge) gibi bir yönetim sistemi istiyorlar. BDP’nin istediği ‘özerklik’ şunları kapsıyor:
- Kendi kendine yönetim (Ankara’dan bağımsız)... Kendi dilinde Kürtçe eğitim (ilkokuldan üniversiteye)... Kendi güvenlik güçlerinin oluşması (Türk ordusunun bölgeyi boşaltması ve güvenliğin Kürt milis güçlerine -bu durumda PKK’ya- teslim edilmesi)... Kendi finansal kaynaklarını kullanma (petrol mülkiyetinin Bağdat’tan ayrılıp, kendi yönetimlerine verilmesi)... BDP ayrıca bölgedeki tüm Türk resmi kurumlarının kaldırılmasını, tüm belediye ve yerel yönetimlere Kürt Özerk Yönetim bayrağının (PKK bayrağı veya K. Irak Kürt bayrağı) çekilmesini istiyor.”
Mevcut Anayasa çerçevesinde bunların gerçekleşmesi oldukça zor. Çünkü Türkiye Anayasası ilk üç maddesi ve bunları koruma altına alan 4. maddesi ile ülkenin ‘birlik ve bütünlüğünü’ sıkı biçimde vurguluyor.

Haberin Devamı

İşte o maddeler

UNUTANLAR için işte o maddeler:
“I. Devletin şekli
MADDE 1– Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
II. Cumhuriyetin nitelikleri
MADDE 2– Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.
III. Devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti.
MADDE 3– Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Milli Marşı ‘İstiklal Marşı’dır. Başkenti Ankara’dır.”
Ve en önemlisi ‘Değiştirilemeyecek hükümler’in hükmü:
“MADDE 4– Anayasanın 1’inci maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.”

Haberin Devamı

CHP bu süreci nasıl atlatır

- İHRAÇ EDİLMELİ CHP Bornova ilçe üyesi, Prof. Dr. Kayhan Kantarlı’nın bir talebi var: “CHP tabanı, devrim yasalarını inkar söylemini gündeme getiren CHP PM üyesi, Ankara 5. sıradan seçilen kişinin derhal Yüksek Disiplin Kurulu’na sevkedilmesini beklemektedir. Bu kararın alınmasının CHP’ye verilen zararı gidereceğine ve tüm yurtseverlerin güven duygularını canlandırıp bir nebze de olsa endişelerini gidereceğine şüphe yoktur.”        
- SAĞDUYU  YENİDEN Denizli’den milletvekili seçilen, eski Genel Sekreter Adnan Keskin’den sağduyu çağrısı: “Sorumluluk sahibi arkadaşlarımın, anlık, duygusal ve hırsla yapılan değerlendirmelerden kaçınmaları gerektiğine inanıyorum. Siyasette duyguların akla egemen olması, fırtınalı havada açık denize yelken açmaya benzer. Ülkemizin ve halkımızın sağduyulu bir CHP’ye her zaman ihtiyacı vardır.”

Haberin Devamı

Alternatif müzik

ONU çoğumuz tanımıyor. Herkesin bilmediği Beyoğlu’ndaki müzik dünyasının ‘başkenti’ Beyote’nin kurucusu, ‘alternatif müziğin’ abisiydi Hakan Orman... Onlara sahnesini açtı, nefes almalarını sağladı. Cenazesi önceki gün Emirgan Camisi’nden kaldırıldı. Radikal’de “Orman’ı tanıyanlar bu kaybın acısını daha çok iyi anlar. Derdi sadece müzik olanların başı sağ olsun” deniyordu.

Yazarın Tüm Yazıları