Anadolunun benzeşen yemekleri

Ayşe Hanım ve Rıza Bey 52 yıllık evliliklerini sevgiyle ve saygıyla sürdürüyorlar.

Ayşe Hanım aslen Kahramanmaraşlı. Rıza Bey’se Malatyalı. Rıza Bey ve Ayşe Hanım’ın aralarında yıllardan beri süregelen tek anlaşmazlık, çorba konusunda. Büyüklerinden öğrendikleri köfteli ve sebzeli çorbaya biri kırmızı mercimek, diğeri yeşil mercimek ilave ediyor.

Aslında Türk Halk mutfağında birçok geleneksel yemek, farklı coğrafi bölgelerde, farklı malzemeler katılarak yapılıyor. Meşhur keşkeğe kimisi nohut katar, kimisi tavuk etiyle yapar, bazı yörelerde mutlaka gerdan eti kullanılır. Zaten Anadolu’da herkes bulabildiği malzemelerle yemeğini pişirmiş.

İNCE NOKTALAR

Sıkmadan önce bir saat soğuk suda beklettiğiniz portakallardan daha çok su çıktığını göreceksiniz.

HAFİF VE KEYİFLİ

Türkmen kebabı

Yapılışı:

Öncelikle, erişteyi bir tencerede 1 tatlı kaşığı margarinle pembeleştirin. Tavuk şinitzelleri veya tavuk göğüslerini parmak şeklinde ince ince kesin. Öte yandan, parmak şeklinde doğradığınız tavukları, kalan 1 kaşık yağda iyice kızartın. Kuru ve yeşil soğanları, biberleri de ekleyip, kavurarak pişirin. Daha önce kavurduğunuz erişteleri de üzerine ekleyin. Son olarak, soya sosunu ve hardalı 2 bardak suyla çırpıp tavukların üzerine ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirdikten sonra sıcak olarak servise sunun.

Püf noktası; Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin mermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.

4 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

4 adet tavuk şinitzel (göğüs)

1 su bardağı erişte

2 tatlı kaşığı bitkisel margarin

1 adet orta boy kuru soğan (halka şeklinde doğranmış)

4 adet yeşil soğan (uzun uzun doğranmış)

2 adet kırmızı biber (ince ince kıyılmış)

2 adet yeşil biber

1 çay kaşığı hardal

2 yemek kaşığı soya sosu

2 su bardağı su

Yoğurt tatlısı

Yapılışı:

Öncelikle, bisküvileri yağla iyice karıştırıp tarçını ekleyin. Yağı az gelirse, su da ilave edebilirsiniz. Bisküvileri hamur haline getirip derin bir kabın içerisine kenarlarını yükselterek yayın. Buzdolabında bekleterek, donmasını sağlayın. Öte yandan, yoğurdun suyunu süzün. Jöleyi sütün içinde eritip suyunu süzdüğünüz yoğurda ekleyerek karıştırın. Son olarak, hazırladığınız karışımı, bisküvilerin üzerine yayıp. en az 2 saat buzdolabında beklettikten sonra servise sunun.

Püf noktası; üzerini meyveyle veya çekilmiş şam fıstıkla süsleyebilirsiniz.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Malzeme listesi

2 paket meyve şekerli bisküvi

1 yemek kaşığı diyet margarin

1 çay kaşığı tarçın

2 su bardağı diyet yoğurt

1 su bardağı diyet süt

2 yemek kaşığı renksiz jöle
Yazarın Tüm Yazıları