Aman dikkat

Tavuk eti, diğer et türlerine göre ucuz ve çok pratik. Onun için de tavukla ilgili ne kadar çok şey bilirsek o kadar iyi olur.

Haberin Devamı

Tavuk eti, satın alın-masından pişirilmesine kadar dikkat gerektiren bir et. Çünkü bakteri üretmeye ve bozulmaya çok çabuk başlar. ılk olarak size tavsiyem şu: Bilmediğiniz markaların tavuğunu almayın. Millet olarak öyle “Aldığım şeyin üretim ve son kullanma tarihlerine bakayım” deme gibi alışkanlıklarımızın olmadığını hepimiz biliyoruz. Ama aslında bilinçli tüketici olmanın yolu da böyle ayrıntılardan geçiyor. Onun için de tavuk alırken üzerinde yazan hemen her şeye dikkat etmek gerekiyor.

Aldığınız tavuğu eve getirdiniz. Buzdolabına koyacaksınız. Ama tavuğun buzdolabın alt kısmında en fazla bir gün bekleyebileceğini bilmelisiniz. Bir gün içinde kullanmayacağınız tavuğu ise mutlaka derin dondurucuda bekletmeniz gerekiyor.

Peki, buzdolabından çıkardığınız tavuğu kesme tahtasının üzerine koydunuz. Yemek için gerekli işlemleri kesme tahtası üzerinde yaptınız ve tavuğu tahtanın üzerinden aldınız.

Farkında olmasanız da tavuk eti bakterilerini tahtanın üzerinde bıraktı ve siz tavuğu doğradığınız tahtanın üzerinde şimdi de domates doğrayacaksınız. Tahtanın üzerinde kalan bakteriler de böylece domatese geçmiş olacak.

Tavuk ya da kırmızı et kesilmiş bir kesme tahtasının yıkanmaya ihtiyacı vardır.

Haberin Devamı

Tavuklu makarna lugana

· 1 paket makarna
· 3 adet tavuk göğüs eti
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 6 yemek kaşığı zeytinyağı
· 2 çay kaşığı toz köri (toz zerdeçal da kullanabilirsiniz)
· 4 diş sarmısak
· 1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze biberiye
· 1 demet maydanoz
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 su bardağı tavuk ya da et suyu
· 1 su bardağı makarna suyu

YAPILIŞI
Makarnayı kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika haşlayıp süzün (makarna suyundan 1 su bardağı kadar ayırmayı unutmayın). Makarnaların birbirine yapışmaması için 1-2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ gezdirip tekrar aynı tencereye aktarın. Diğer taraftan, tavuk göğüs etini iki parmak kalınlığında dilimleyin. Üzerine tuz ve karabiberi serpip kenarda bekletin. 3 yemek kaşığı zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırıp tavukları kızgın yağda önlü arkalı 8-10 dakika kızarttıktan sonra bir tabağa alın. Zeytinyağının kalanını da aynı tavaya aktarıp üzerine toz köri ya da toz zerdeçal ekleyin. Tahta kaşıkla karıştırarak, baharat yağa sarı renk verinceye kadar, 1 dakika pişirin. Üzerine pirinç tanesi büyüklüğünde doğradığınız sarmısakları ve taze biberiyeyi ilave edip karıştırarak 1 dakika daha kavurun. Üzerine tuz ve karabiberi serpip, tavuk suyunu ve ayırdığınız 1 bardak makarna suyunu da aktarın. ıncecik doğradığınız maydanozları katıp, kaynayıncaya kadar pişirin. Sos kaynamaya başlayınca üzerine kenarda beklettiğiniz hafif kızarmış tavukları koyun. Tavuk etlerini kısık ateşte 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Soslu tavuğu tenceredeki makarnanın üzerine aktarıp karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servis yapın.

Haberin Devamı


Taze börülce boranisi

· 500 gr. taze börülce
· 2 su bardağı diyet yoğurt
· 4 diş sarmısak
· 1 dilim light kepekli tost ekmeği
· 2 çorba kaşığı zeytinyağı
· 2 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
Taze börülcelerin uçlarını kesip ayıklayın. Yıkayıp süzdükten sonra kaynayan tuzlu suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyunu süzdüğünüz börülceyi geniş bir servis tabağına alın. Diğer taraftan, soyup ezdiğiniz sarmısakları yoğurdun içine aktarıp iyice çırpın. Tost ekmeklerinin sadece iç kısmını elinizle incecik ufalayıp yoğurdun içine katın. Sonra da sarmısaklı yoğurdu, servis tabağında bekleyen börülcenin üzerine yayın. En sonunda zeytinyağını börülcelerin üzerine gezdirdikten sonra ılık ya da soğuk olarak servise sunun. ısterseniz üzerini ince kıyılmış maydanoz ya da dereotuyla süsleyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları