Algıda seçicilik ve Kurtlar Vadisi Irak1

Dört arkadaş aynı resme bakıyorsunuz. Biriniz tablodaki canlı renklerden, diğeriniz tablodaki çıplak kadın bedeninin detaylarından, öbürü kadının yüzündeki hüzünden, siz de resmin bütünün de gizli hikayesinden etkilendiniz.

En doğru hareket sizin yaptığınız yani dördüncüsü. Çünkü bütün detaylardan oluşur, ama gelişimi sağlayan bütündür yani görülmesi gerekendir. Bu durum yaşamın her alanında da aynı şekilde tezahür eder. Bu hadisenin sanatsal boyutunu ve evimize giren kısmını haftaya ele alacağım. Bugünse, bu yaklaşım bizi global açıdan nasıl etkiliyor ona bir göz atalım.

Geçtiğimiz haftalarda ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, av esnasında 74 yaşında bir arkadaşını vurdu biliyorsunuz. Saydım tam 11 TV kanalının haber bültenlerinde bu konu aynı adamın aynı vurulma nedeniyle bir de kalp krizi geçirmesi üzerine "Bu olay Cheney’nin başını ağrıtmaya devam edeceğe benziyor" şeklinde verildi. Konunun kamuyu ilgilendiren, haber niteliği taşıyan kısmı buydu belki; ama asıl acıklı olan, önce vurulan sonra kalp krizi geçiren zavallı adamdı. Adam ölüm döşeğinde, başı ağrıyan Cheney! Komik değil mi? Bu örneği ABD’deki birkaç adamın av maceralarını merak ettiğim için yazmadım. Bakmak, görmek ve algılamak arasındaki farkları gösterip algılarımızı geliştirmemizin önemini kavramamız için yazdım.

Başka bir örnek: Kurtlar Vadisi Irak’ın Almanya’da gösterime girmesi ile Alman siyasetçilerin filmin ırkçı bir film olduğu ve yayından kaldırılması gerektiği ifadeleri de gecikmedi. Hatta birisi bir adım ileri gidip, bu filmin Haçlı Seferleri’nin başlangıcı olabileceğini ve Ankara’nın müdahale etmesi gerektiğini söylemiş. Oysa, haftalardır bir karikatür yüzünden dünyanın yarısı ayakta olmasına rağmen, batı dünyasından tek bir yetkin kişi kalkıp, olayı derleyip toplayacak aklı başında duyarlı bir tepki için önderlik edemedi. Ama, biraz da ABD ordusuna mensup bazı kişilerin Irak’ta işlediği insanlık suçlarını ayan beyan gösteren bir filme Ankara’nın müdahalesi bekleniyor. Allah allah! Demek ki Avrupa’da, karikatür sanat ve ifade özgürlüğü, sinema tahrik unsuru olarak görülüyor. Aslına bakarsanız Almanları kişilik sahibi bulurum ve severim. Ama yaşama ve insana tarafsız bakmanın, algı bütünlüğünün önemli bir örneği olduğu için bu taze örneği vermek zorunda kaldım.

Aman arkadaşlar size yakın uzak her şeyi okuyun, dinleyin seyredin. Kararlarınızı verirken kendinize ait olduğundan emin olun.

Her zaman mutlu olun, barış ve sevgi ile kalın...

Niobe

RÜYA ANALİZLERİ

RUMUZ: ÖZNUR

Rüyamda boş bir mezar var. İçi su dolu, ama deniz suyu. Yukarıdan bakıldığında normal mezar boyunda, fakat kardeşim ve ben içinde yüzüyoruz. Ve içinde yüzerken, mezar olduğundan çok büyük görünüyor.


YORUM

Rüyada görülen mezar, normal şartlar altında ölümle ilgili korkularımızı ifade eder. Ancak mezarın içindeki su ve ikinizin burada yüzüyor olması, son günlerde hayatınızda gelişen bazı olayların, yaşamınız ve duygularınız üzerinde değişikliklere neden olduğunu ya da sizin bu şekilde bir fikre sahip olduğunuzu gösteriyor.

RÜYA SEMBOLLERİ

BACAK

Rüyada görülen bacak, cinsel dürtüleri gelişmiş, maddeye bağlı popülist yaşamı benimsemiş erkeklerde hormonal değişimleri ve cinsel arzuları sembolize eder. Savaş ya da çatışma ortamında bulunmuş ya da yakın çevresinde bu tür kimseler bulunan kişilerin gördüğü bacak figürü, çok daha kutsal ve trajik anıların göstergesi de olabilir. Bu durumların hepsi haricinde görülen bacaksa, destek ve dayanıklılık simgesidir. Geleneksel yorumunda aile içi sıkıntılara ve borçlara işaret eder.

MERDİVEN

Merdivenlerden çıkmak başarı, terfi ve takdir belirtir. Merdivenlerden inmek, statü ve güven kaybı anlamına gelir. Geleneksel yorumunda da, sosyal durumdaki yükselmenin habercisidir.

FİL

Rüyada görülen fil, bağlılık ve sadakat, kuvvetli hafıza ve doğru davranışların ardından gelecek başarının sembolüdür. Geleneksel rüya yorumunda fil, hayra, iyiliğe ve uzun bir ömre işaret eder.
Yazarın Tüm Yazıları