Alanya’da caz ve yaza veda

Bu yaz bir sürü festival ve konser dizisini izleyip yazma fırsatım oldu.

Önce Zeytinli’deki rock festivali, arkasından Genç Turkcell’in Nil Karaibrahimgil ve Yalın konserleri, derken Barışarock’tı, Rock’n Coke’tu derken yazı bitirdik sandım. Meğer bitirmemişiz. Geçtiğimiz günlerde Alanya Caz Festivali’ni izlemek üzere Alanya’ya gittim.

Dört gün süren ve Alanya Kızıl Kule’nin tarihi gölgesinde ve müthiş bir manzara eşliğinde geçekleşen konserlerin ilki, Latin caz yapan Pluma Band’ti. Her ne kadar kıvrak Küba ezgileri eşliğinde dans etmekten biraz çekinseler de Alanya halkı çok ilgi gösterdi gruba. Açılış için uygun bir sound’du. İkinci gece şarkılara çok güzel düzenlemeler yapan ve funky bir havada çalan Cazyapjazz vardı sahnede. Grup Türk ve Alman müzisyenlerden oluşuyor. İşe yaklaşımlarını da samimiyetlerini de çok beğendim. Yakında Akbank Caz kapsamında İstanbul Babylon’da olacaklar. Fırsatınız olursa izleyin. Şimdi Uzaklardasın’dan Mastika’ya kadar çok geniş yelpazede çalan grubun geniş kitlelerle tanışması halinde Türkiye pazarında da başarılı olma şansı yüksek. Sponsorların gönül rahatlığıyla destekleyebileceği, hem ticari hem de kaliteli bir iş.

Üçüncü gecenin efsane kadrosu Sarp Maden, Genco Arı, Alp Ersönmez, Volkan Öktem’li Quartet Muartet bu kez fusion çaldılar bize. Gözümüzü ayırmadan izledik. Özellikle bilinçli izleyici ön sıralarda yerini almış hayran hayran Volkan Öktem’i izliyordu.

Son gece Lloyd Chisholm Group ve sonrasında Elvan Aracı Trio eşliğinde sahne alan Ayten Alpman, takdir edersiniz ki en kalabalık dinleyici kitlesine çaldı. Hele Memleketim söylenirken Alanyalı cazseverlerin aldığı keyfi, o anı yaşamadan anlamanız mümkün değil diye düşünüyorum. Hem caz standartlarını hem de efsane şarkılarını söyledi Alpman.

İzleyici gerek Alpman’a olan sevgi ve saygısından, gerekse dört gün içinde ortama uyum sağlamış olmasından son derece katılımcıydı. Ben kendi adıma Ayten Alpman’ı tanımış olmaktan da, canlı seyretmiş olmaktan da büyük mutluluk duydum. Duydum çünkü çok özel bir insanla tanışmış olduğumun farkındaydım.

Bu yıl dördüncüsü yapılan ve her geçen yıl daha da olgunlaşan Alanya Caz Festivali’nin Alanya’nın algılanışına büyük değer kattığı bir gerçek. İyi müziğin desteklenmesi elbette çok önemli ama Alanya’nın gelenekselleşme yolunda ve uluslararası olma iddiası da olan bir caz festivali sahibi oluşu ayrıca önemli. Alanya Belediye Başkanı Sayın Hasan Sipahioğlu’na bu anlamda samimiyetle teşekkür ettim hepimiz adına.
Yazarın Tüm Yazıları