GeriSağlık Yeşillikleri buzdolabında saklama yöntemleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yeşillikleri buzdolabında saklama yöntemleri

Yeşillikleri buzdolabında saklama yöntemleri

Yeşillikler sağlık açısından çok değerli olmakla beraber salatalara ve yemeklere de lezzet katar. Evinizden eksik etmediğiniz yeşillikleri saklarken birkaç püf noktaya dikkat ederseniz hem uzun süre tazeliklerini ve lezzetini korumaya yardımcı olursunuz hem de israfın önüne geçebilirsiniz. İşte o önerilerden bazıları...

Marketten, manavdan, pazardan aldığınız, satış süresince taze kalması için ara ara ıslatılmış yeşilliklerinizi eve geldğinizde buzdolabına naylon poşetleriyle ağzı kapatılmış şekilde koyarsanız, kısa sürede çürümeye başlayabilir ve çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle, yorgun da olsanız eve geldiğinizde yeşillikleri naylon poşetlerden çıkarıp ayıklayın ve havalandırarak kurumalarını bekleyin. Sebze kurutucunuz varsa işiniz kolaylaşacaktır. Ancak yoksa da havlu kağıt yardımıyla da kolayca kurulayabilirsiniz. Daha sonra temiz ve kuru buzdolabı poşetlerine koyup içerde hava kalmayacak şekilde poşetleri kapatarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Daha sonra kullanmak isterseniz bu şekilde hazırladığınız poşetleri derin dondurucuya da atabilirsiniz.

Yeşillikleri buzdolabında saklama yöntemleri

Yeşillikleri saklarken buzdolabınızın en üst rafına asla koymamalısınız. Çünkü en üst raf dondurucu kısmına yakın olduğu için en çabuk soğuyan raftır. Yeşilliklerinizin kısa sürede şoklanmasına ve tazeliğiyle birlikte tüm besin değerlerinin kaybolmasına neden olabilmektedir. Eğer dondurucu kısmı altta olan bir buzdolabına sahipseniz aynı şekilde dondurucuya yakın olan en alt rafı yeşillikler için kullanmamalısınız. Buzdolaplarının sebze-meyve için ayrılmış olan rafları marul, iceberg, kıvırcık gibi yeşillikler ve diğer sebze, meyveler için uygun olsa da  maydanoz, roka vb gibi ince yapraklı yeşillikleri bu bölmelerde saklamak yerine  raflarda saklamanız daha uygun olacaktır.

Yeşillikleri buzdolabında saklama yöntemleri

Çok tercih edilen basit ve etkili bir diğer saklama yöntemi ise kavanozlamaktır. Bu yöntem daha çok taze nane, dereotu, maydanoz, roka gibi yeşillikler için kullanılır. Bu yeşillikleri saplarının ucundan kesip ayıkladıktan sonra yıkamadan bir havlu kağıdın üzerine serin. Üzerlerindeki fazla su kuruyana kadar birkaç saat bekleyin. Daha sonra kavanozlara sapları aşağıda kalacak şekilde yerleştirin ve kavanozların ağzını sıkıca kapatarak buzdolabınıza koyun. İhtiyacınız oldukça kavanozlardan alıp yıkayarak kullanabilirsiniz ve kalan yeşillikleri yine kavanozların ağzını sıkıca kapatarak buzdolabınızda uzun süre taze şekilde muhafaza edebilirsiniz.

False