Çocuğunuza aşırı ilgi göstermeyin çünkü...

Her yaptığını gülümseyerek onaylarsanız çocuğunuzu narsisizme itebilirsiniz.

Haberin Devamı

Narsisizm; beyni sürekli güzellik, başarı, yüksek statüyle meşgul eden, kişinin kendini çok özel ve üstün; diğer insanları da “sıradan” görerek küçümseyen bir kişilik bozukluğudur. Evlilik ve Çocuk Terapisti Uzman Psikolog Ramazan Şimşek, aşırı ilgi gören çocuklarda görülecek davranış bozuklukları hakkında önemli bilgiler verdi.

Narsistik kişiler boşluğa, yalnızlığa ve kibir duygusuna mahkum olur. Bu bozukluğun temellerine bakıldığına çocukluk yaşantılarının hatırı sayılır bir etkisini görmekteyiz. Özellikle erken dönemlerde çocuğa gösterilen sürekli, abartılı bir ilgi ve çocuğun her isteğinin yerine getirilmesi telafisi mümkün olmayan ruhsal yaralar açmaktadır.

3-4 yaşında bir çocuk düşünün; sevimli mi sevimli, konuşması tatlı mı tatlı. Bir de aileye büyüklerin geldiğini hayal edin. Tahmin ettiğiniz ya da birçoğumuzun yaşadığı gibi her an her saniye ilgi çocuğun üzerindedir. Çocuğun her yaptığı gülümsemeyle karşılanır, sevimli hareketleri ve konuşması tekrar edilir. Komik davranışları ondan tekrar tekrar istenir. Kötü sözleri hatta küfürleri bile onaylanır. Özellikle aile büyükleri tarafından ne yaparsa yapsın torun “koruma” altındadır ve ona kimse dokunamaz.

Peki, sonuç olarak çocuk ne düşünür ve ne hisseder?

  • Benim her yaptığım onaylanıyor
  • Olumsuz davranışlarım bile seviliyor
  • Ben ayrıcalıklıyım ve benim her dediğim yapılmalı
  • Ben diğer kişilerden farklı ve üstünüm
  • Kral ya da kraliçe benim

Diyelim ki bir nedenle ilgi azaldı ya da yeni bir kardeş geldi, çocuk ne yapar?

İşte o zaman çocuğun ego, yani benlik dengesi sarsılır ve çocuk tuhaf davranışlara başvurur. Kıskançlık, inatçılık ve öfkede hat safhada bir artış olur.

Özellikle toplumun sürekli göz önünde bulunan pop star ya da film yıldızlarının, popülarite kaybından sonra içine düştükleri ruhsal çöküntüyü anlamak hiç de zor değil.  

Yazarın Tüm Yazıları