GeriEtkinlikler Vekalet yoluyla kurban kesilebilir mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Vekalet yoluyla kurban kesilebilir mi?

Vekalet yoluyla kurban kesilebilir mi?

Vekaletin dinen geçerli olabilmesi için nelere dikkat etmek gerekir?

İbadetler, bedeni, mali ve hem bedeni hem mali olmak üzere üç kısma ayrılır. Örneğin namaz ve oruç gibi bedeni ibadetler, sadece mükellef tarafından yerine getirilebilir; vekâlet yoluyla başkasına yaptırılamaz. Mali ibadetler ise, yükümlünün bizzat kendisinin yapmaktan aciz olup olmamasına bakılmaksızın vekâlet yoluyla da yerine getirilebilir. Peki, bu durumda velayet yoluyla kurban kesilebilir mi? Diyanet İşleri Başkanlığı resim internet sitesinde yayımlanan bilgilere göre işte sorularınızın yanıtı.

Mali bir ibadet olan ve sırf Allah rızası için yerine getirilmesi gereken kurbanı, kişinin bizzat kendisi kesebileceği gibi vekâlet yoluyla da kestirmesi mümkündür.

Bu durumda vekâletin dinen geçerli olabilmesi için;

1. Vekilin, kurbanı müvekkil adına kesmesi veya kestirmesi gerektiği,

2. Vekâletin, bizzat ya da çeşitli iletişim araçlarıyla verilebileceği,

3. Vekilin, kâr amacı gütmemek kaydıyla, müvekkil adına kesilmek üzere kurbanlık satın alabileceği,

4. Kurban kesmek yerine bedelinin muhtaç kişilere ya da ilgili kurumlara verilmesi ile kurban ibadetinin yerine getirilmiş olmayacağı,

5. İbadet olması cihetiyle kesilen kurbanın amacına uygun olarak değerlendirilmesi gerektiği,

6. Kurbanda asıl olanın, kişinin bu ibadeti Allah rızası için yerine getirmesi olduğu, bu bakımdan vekâletle de olsa, kurban kesme uygulamasının amacından uzaklaştırılarak “yardım kampanyası” şekline dönüştürülmesinin uygun olmayacağı,

7. Kesilen hayvanın eti, derisi ve herhangi bir cüzünün kesim ücreti olarak verilemeyeceği, ancak bakım, kesim, taşıma ve muhafaza masrafları gibi giderlerin müvekkilin parasından karşılanabileceği mütalaa olunmuştur.

False