GeriSağlık Sabahları Zinde Uyanmanın Yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sabahları Zinde Uyanmanın Yolları

Sabahları Zinde Uyanmanın Yolları

Her gün sağınızdan uyanmak istemez misiniz?

Sabah uykudan sağından veya solundan kalkmak diye bir tabir vardır ya işte sağından kalkanlar güne zinde uyananlar, solundan kalkanlar ise nitelik ve nicelik bakımından yeterli uyku uyuyamayanlardır. Peki, her gün zinde uyanmamız mümkün mü, bunun için neler yapabiliriz? İşte tüm bu merak edilenleri, Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Olcay Emel anlattı.

Sabah uykudan zinde kalkmak demek iyi uyku uyumak demektir. Nitelik ve nicelik bakımından yeterli uyku uyunmazsa ertesi güne kişi yorgun, sinirli ve gergin başlar. Gün boyu baş ağrısı ve uyuma ihtiyacı duyar. Uyku bozuklukları ayrıca kişinin kilo alma eğilimini de doğurur.

Uyku kalitesine; burun tıkanıklığı, nezle, deviasyon, alkol ve kas gevşeticilerin kullanılması etki eder. Uyku bozukluğuna sebep olan en sık etken horlama ve uyku apnesidir bu uyku apnesi durumuna da kısaca “OSA” denir. Her iki bozuklukta sigara içenlerde, yaşlılarda ve kilolu kişilerde daha sık görülür.

Geceleri alkol ve kas gevşetici kullanmamak, kilo kaybetmek, sigarayı kesmek horlama ve OSA'yı azaltır. Ayrıca yan yatarak hava yollarını daha çok serbestleştirmek, yüksek yastıkta yatmak da kısmen faydalı olabilir. Genizdeki kasların gücünü artırmaya yönelik dil, çene, yanak ve yumuşak damak egzersizleri yararlı olabilir. Tedavi amacıyla cerrahi girişimler de yapılabilir. Ayrıca, OSA’yı önlemek amacıyla kullanılan bir makine sayesinde uyku kalitesi artırılabilir. Mevcut tedbirleri alarak güne zinde uyanabilirsiniz. 

False