GeriYenidoğan Prematüre Bebeklerle İlgili Merak Edilenler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Prematüre Bebeklerle İlgili Merak Edilenler

Prematüre Bebeklerle İlgili Merak Edilenler

Şaşılık, prematüre bebeklerde normal doğan bebeklere göre daha sık görülür.

Erken doğan bebeklerin en küçüğü için bile akılda tutulması gereken, yaşamına devam edebilen bebeklerin bir kısmının hafif ya da makul derecede sağlık problemleriyle karşı karşıya olduklarıdır.

Katı Gıdaya Ne Zaman Başlamalı?

Çoğu doktor prematüre bebeklere normal doğum tarihlerinden 6 ay sonra katı gıdalar verilmeye başlanmasını önerir. Ancak çok ufak prematürelerde bu süreye anne karnında eksik kalan sürelerini de eklemek gerekebilir. Prematüre bebekler normalden önce katı gıda alırlarsa gıdayı yutamayabilirler ve parça boğazlarına takılabilir. Yutma kabiliyetlerini geliştirmeleri gerekir.

Bebeğiniz Nasıl Uyumalı?

Prematüre bebekler normal doğan bebeklere göre daha fazla saatlerini uykuda geçirseler de daha kısa sürelerle uyurlar. Daha sık uyanırlar. Prematüre bebekler de dahil olmak üzere tüm bebekler sırtüstü yatırılmalıdırlar, karın üstü değil. Sert bir yatak kullanın ve yastık koymayın. Bebeğinizin karın üstü yatması ve yumuşak bir yatakta olması, ani bebek ölüm sendromu riskini artırabilir.

Bebeğinizin Görme ve Duyma Kabiliyeti

- Şaşılık prematüre bebeklerde normal doğan bebeklere göre daha sık görülür. Tıp bilimindeki adı strabismus’dur. Genellikle bu durum bebeğin büyümesiyle kendiliğinden ortadan kalkar. Eğer aşırı değilse ilk 4-6 ay için normal kabul edilebilir.

- Bazı prematüre bebekler, kısaca ROP denilen göz hastalığına sahip olabilir. ROP genellikle çok erken doğan bebeklerde ortaya çıkar. Özellikle hamilelik sürecinin 32. haftası ya da daha erken dönemde doğan bebeklerde görülebilir.

- Normal doğan bebeklere göre prematüre bebeklerin işitme problemi olma olasılığı daha yüksektir. Özellikle de yüksek ve uzun süren sarılık problemleri olan bebeklerde işitme sorunu daha ciddi olabilir. Bebeğin işitme problemi olup olmadığını yan tarafından ya da arkasından gürültüler çıkararak anlayabilirsiniz.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr. Anıl Yeşildal

False