GeriPratik Bilgiler Mangala nasıl oynanır? Mangala oyununun kuralları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mangala nasıl oynanır? Mangala oyununun kuralları

Mangala nasıl oynanır? Mangala oyununun kuralları

Mangala, stratejik düşünme becerilerini geliştirecek keyifli bir oyun. Eski bir oyun olan mangala, önceden taşlarla değil taşlar ile değil tohumlar ile oynanıyordu. Peki mangala nasıl oynanır? Mangala oyununun kuralları

Belli kurallar çerçevesinde oynanan mangala oyunu bir tür mantık oyunu. Oldukça basit bir oyun olan mangala da oyunu başlarken doğru strateji kurmak önemlidir. Oyun sonuna kadar da bu stratejiyi sürdürmek yeterlidir.

Mangala oyunu aslında bazı kavramları da sembolize etmektedir. Bu semboller 12 oyuk 12 ayı, oyuklarda yer alan her bir 4 taş 4 ayı sembolize eder. Ayrıca sağ ve sol kısımlarda yer alan hazineler ise Doğu ve Batı’yı ifade etmektedir.

Mangala nasıl oynanır?

Bir tür mantık oyunu olan mangala, 2 kişi ile oynanır. Başlangıçta her oyuncunun 24 taşı olur.

Oyun tahtasında toplam 12 adet oyuk bulunmaktadır. Bu oyuklara ev ya da çukur denir. Her oyuncuya da 6 adet oyuk düşmektedir. Oyuncular sadece kendi tarafındaki oyuktaki taşları çıkarabilirler ve sadece rakibin oyuklarına taş bırakılabilir. 6 oyuğun yan kısmında da birer büyük oyuk yer alır.

Büyük oyuklara da 'hazine' denir. Her oyuncu taşlarını bu hazine denen kısımlara toplar. Oyuncunun sağ tarafında yer alan oyuk o oyuncunun hazinesidir.

Oyun genellikle kura ile başlar. İlk başlangıç aşamasında her oyukta oyuncunun 4 adet taşı vardır.

Mangala kuralları

İlk sıraya sahip olan oyuncu bir oyuk seçmelidir. Ardından da 4 taşı alarak sol tarafa doğru oyuklara teker teker bırakır. Burada önemli olan kural; oyuncunun aldığı oyuğa da 4 taştan bir taşı bırakmasıdır.

Oyuncunun eğer bıraktığı son taş kendi hazinesine isabet ederse, hamle sırası yine aynı oyuncuya geçer.

Son taş rakip oyuncunun oyuklarına atıldığında o oyuğu çift yaparsa 2, 4, 6 ve 8 taş gibi oyuncu rakibinin oyuğunda bulunan tüm taşı kendi hazinesine atar.

Eğer oyuncunun kendi bölgesindeki bir boş oyuğa son taşını rakibin kuyusunda bulunan taşları kendi hazinesine atar.

Bu kurallar çerçevesinde mangala oyunu oynanır.

 

False