GeriSağlık Köpeklerden Kanser Teşhisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Köpeklerden Kanser Teşhisi

Köpeklerden Kanser Teşhisi

Özel eğitimli köpekler artık hayat kurtaracağa benziyor.

Birçok alanda bizlere faydası dokunan özel eğitimli köpekler artık hayat da kurtaracak. Bu köpekler, koku yetilerini kullanarak prostat kanserinin teşhisinde de önemli rol oynayacağa benziyor.

Sadece idrar testi sayesinde özel eğitimli köpeklerin, en tehlikeli kanser türlerinden biri olan prostat kanserini sezebilecekleri düşünülüyor.

Bu girişimin öncüsü Paris Tenon Hastanesinden Ürolog ve Kanser Uzmanı Profesör Olivier Cussenot, Fransız hava kuvvetleri için yetiştirilen bir köpeğin prostat kanserini koklayarak anlayabildiğini ve ikinci bir köpeğin de yetiştirilmekte olduğunu belirtti. Profesör, bu köpeklerin kanser tespit etmek için Fransa'da yetiştirilen ilk köpekler olduğuna dikkat çekti.

Avrupa'da ilk kez bir köpeğin prostat kanserinin teşhisinde kullanıldığını belirten Fransız uzman, köpeklerin bu yeteneğine hayran kaldıklarını, hiçbir testin bu kadar başarılı olmadığını dile getirdi.

Profesör Cussenot, köpeklerin koku almadaki uzmanlık ve hassasiyetinin yüzde 91'e ulaştığının ve hiçbir testin daha önce bu kadar başarılı olmadığının altını çizdi. Bu sebeple, kanser konusunda köpeklerin özel olarak yetiştirilmesinin çok şaşırtıcı olmayacağını belirtti.

Tıp dergisi Lancet'te 1989 yılında yazılan bir makalede de, köpeklerin bir deri kanseri olan melanomu koklayarak anlayabildikleri yayımlanmıştı. Ayrıca köpeklerin özellikle nefes yoluyla akciğer kanserini veya idrar kokusundan mesane kanserini tespit edebildikleri gözlenmişti.

A.A 

False