GeriEtkinlikler Klima kullananlara tasarruf önerileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Klima kullananlara tasarruf önerileri

Klima kullananlara tasarruf önerileri

Enerjiyi ve dolayısıyla faturaları azaltmanın yolları...

Hem serinleme hem de ısınma amacıyla kullanılan klimaların harcadığı enerjiyi en az indirerek faturaları da ekonomik hale getirmek mümkün.

Bu araçların kullanımında elektrik enerjisinden tasarruf sağlayabilmek için uygun ölçülerde klimanın tercih edilmesi en doğru karardır. İhtiyaç olandan çok büyük bir klima para ve enerji kaybı demektir. Uygun ölçülerde, düşük verimli bir klima daha verimli, büyük bir üniteden az enerji tüketir.

Aşağıdaki tabloda tavsiye edilen ölçüler verilmektedir:

Alan (m2)

Klima ölçüsü (BTU/saat)

13-15 

7000-9000

16-17

9000-11000

18-22

11000-13000

23-24 

13000-16000

30

18000-20000

40

24000


Bunlara Dikkat!

* Maksimum verim için iç ve dış serpantinlerin verimlilik oranlarının uyumlu olup olmadığından emin olunmalıdır. Servis personelinin soğutma serpantinlerini kolay temizleyebilmesi için iç ünite hava giriş panellerinin hareket edebilir şekilde montajının yapılması önemlidir.

* Yüksek verimli bir ünite, aynı ölçüdeki daha düşük verimli bir üniteden daha ucuza satın alınabilir. Bunun için dikkatli bir fiyat araştırması yapmalıdır.

* Dış ünite evden veya ofisten yaklaşık 50-60 cm kadar mesafede serin, gölgeli bir yere uygun olarak yerleştirilmelidir.

* Ünitenin daha çok çalışmasına neden olacak direkt güneş ışığından sakınılmalı ayrıca hava almasını engelleyecek çalılık veya kuytu yere yakın olmamalıdır.

Enerji Tasarruf Noktaları

1. Koruyucu Bakım: Düzenli olarak filtrelerin değiştirilmesi, sistemin kontrol edilmesi ve fan kayışının ayarlanması yalnızca enerji tasarrufu sağlamaz, aynı zamanda verimliliği arttırır ve klimanın ömrünü uzatır. En iyi enerji tasarrufu sonuçlarını elde etmek için kullanım broşüründeki bakımları periyodik olarak yapılmalıdır.

2. Gölgeleme: Evin güneş alan kısımlarının ağaçlarla gölgelenmesi, cam filmleri, pencere ve duvar tenteleri pasif soğutma yöntemlerinin uygulanması önemli ölçüde soğutma yükünü azaltacaktır.

Elektrik İşleri ETÜT İşleri Genel Müdürlüğü

False