GeriKişisel Bakım Kepçe kulak düzeltme nasıl bir operasyondur?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kepçe kulak düzeltme nasıl bir operasyondur?

Kepçe kulak düzeltme nasıl bir operasyondur?

Doğal görünümü bozmadan kulağı kafatasına daha yakın hale getirmek gerekir.

Kepçe kulak düzeltme operasyonundan sonra hastanın 3 gün içerisinden normal hayatına döndüğünü belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Op. Dr. Yusuf Can, kepçe kulak düzeltme operasyonunu anlattı…

Kepçe kulak, kulak kepçesinin üst ya da orta kısmının kafatası ile yaptığı açının normalden fazla oluşudur. Bu açı normalde 18- 22 derecedir. Alt kısım çok nadir olarak kepçe olabilir.

KULAK KEPÇESİ İLE KAFATASI ARASINDAKİ AÇI DÜZELTİLİR

Kulak kepçesi- kafa kemiği arasındaki mesafe üst kısımda yaklaşık 12-14 mm, orta kısımda 14-16 mm alt kısmında ise 20-22 mm olmalıdır. Bu mesafe ne kadar çok açılır ise kulaklar çok fazla belirgin hale gelir, özellikle önden görünümü olumsuz yönde etkiler. Bu ameliyatlar kulak kepçesi ile kafatası arasındaki açı normal hale getirilir.

Kepçe kulak düzeltme nasıl bir operasyondur

Ameliyat da kulak arkasından yapılacak ve sonrada belli olmayacak olan bir kesi ile kulak kıkırdağına ulaşılır. Kulağın şekline, açısına, durumuna göre bir miktar kıkırdak çıkarılır veya hiç kulak kıkırdağı çıkarmadan, özel yerleştirilen dikişler yardımı ile kulak şekillendirilir. Kulağı şekillendirirken özellikle yatıklığın, yapışık kulak gibi çok fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra kırık kulak diyebileceğimiz arkaya doğru ani büklüm yapılmamalıdır. Olabildiğince doğal görünümü bozmadan uygun oranlarda kulağı kafatasına daha yakın hale getirmek gerekir.

KEPÇE KULAK OPERASYONU NE KADAR SÜRER?

Operasyon ortalama 1 saat sürer. Genel veya lokal anestezi altında yapılabilir ama özellikle çocuklarda genel anestezi tercih edilir.

 

Kepçe kulak düzeltme nasıl bir operasyondur
 

Ameliyattan sonra kulak kıvrımları, doğal şekilde muhafaza edilmek amacıyla buraya gazlı bez yerleştirilir. Sonrasında elastik bandaj ile sarılır. Bu bandaj 3 gün kalır 3 gün sonra bandaj çıkarılır. Hastamız normal hayatına geri dönebilir. Ama yapılan bu ameliyatın güzel sonuçlarını muhafaza etmek, kalıcılığını sağlamak ya da herhangi bir probleme yol açmamak için 15- 20 gün boyunca sadece akşamları, yatmadan önce tenisçi bandajı diye adlandırılan bir elastik bandaj ile uyku esnasında kulaklar korumaya alınır. Gündüz ise hiçbir şey takmaya gerek yoktur.

Op. Dr. Yusuf Can
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları  

False