GeriSağlık Kas Spazmına Dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kas Spazmına Dikkat!

Kas Spazmına Dikkat!

Siz de omuz ve sırt bölgenizde inanılmaz bir ağrı hissediyor musunuz?

Siz de omuz ve sırt bölgenizde inanılmaz bir ağrı hissediyor musunuz? Eğer cevabınız evet ise, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Vildan Çerçi, bu ağrıların sebeplerini tek tek açıklıyor.

Boyun Fıtığı

Hastanın çoğunlukla boyun ağrısı olmaz, boyundaki sinir sıkışması, kendini omuz ve sırta vuran kas spazmı ve ağrı şeklinde belli eder. Bazen kola vuran ağrı ve uyuşma olur, ancak bu belirtiler olmazsa boyun fıtığı atlanır ve omuz ve sırt bölgesine yapılan tedaviler hiçbir sonuç vermez. Bu ancak hastadan alınan ayrıntılı hikaye ve iyi bir muayene ile tespit edilip boyun MR’ı ile tanı desteklenebilir.

Fibromyalji

Omuz ve sırt bölgesindeki kaslarda kas spazmı nedeniyle oluşan, kaslarda sertlik, ağrı ve tutukluk hissiyle kendini gösteren hastalık bu şikayetlere neden olabilir. Bu hastalıkta sabahları ağrı ve tutukluk belirgindir. Egzersizle, masajla, sıcakla, dinlenme ile şikayetler hafifler. Genelde uzun zamandır var olan, giderek artan şikayetler şeklindedir. Bu kişiler, mükemmeliyetçi, stresli kişilik yapısına sahiptirler ve uykuları da düzensizdir.

Sürekli Masa Başında Oturmak

Uzun süreli masa başında oturarak çalışan insanların belirli pozisyonları tekrarlamaları sonucunda omuz ve sırt kaslarında spazmlar meydana gelir. Telefonu kulak ve omuz arasına sıkıştırarak konuşma, kambur şeklinde oturarak ya da bir tarafa eğilerek ve koltukta kaykılarak oturma, omuz ve sırt kaslarında belirli noktalarda kaslarda sertleşmelere ve şiddetli ağrıların oluşmasına neden olur.

Bu tip rahatsızlıklara “myofasial ağrı sendrom” adı verilir, bu genelde kasların fiziksel zorlanması ile oluşur ve fibromyaljiden farkı, yaygın değil daha lokalize bir hastalıktır.

False