GeriSağlık Kalbe giden damara yerleştirilen pil, ağrıları azalttı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kalbe giden damara yerleştirilen pil, ağrıları azalttı

Kalbe giden damara yerleştirilen pil, ağrıları azalttı

Ameliyattan sonra günde 8 yerine artık sadece 2 ilaç kullanıyor.

Akdeniz Üniversitesi'nde Türkiye'de ilk defa yapılan yöntemle koroner kalp hastalığı olan ve inatçı göğüs ve kalp ağrısı olan 62 yaşındaki Nazmiye Küçükçoban'a, perkütan spinal kord stimülasyonu yöntemiyle omurilik bölgesinden çıkarak kalbe giden sinirlerin bulunduğu bölgeye kablonun ucuna bağlı pil yerleştirilerek ağrıların büyük oranda azalması sağlandı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan ve ameliyatı gerçekleştirilen Algoloji Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Mehmet Arif Yeğin, ameliyatın Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildiğini söyledi. Küçükçoban'ın daha önce bypass ameliyatı olduğunu, 6 anjiyo ve 5 kez de stent uygulaması yapıldığını anlatan Yeğin, bu ameliyatların ardından yaşlı kadının göğüs ağrısından evinde iş yapamaz hale geldiğini kaydetti.

Yeğin, yöntemin kardiyolojik açıdan her türlü tedavileri yapılmış olan hastalara en son çare olarak uygulandığına dikkati çekti. Yeğin, omurilik bölgesinden çıkarak kalbe giden sinirlerin bulunduğu bölgeye kablonun ucuna bağlı pil yerleştirdiklerini, bu sayede hastanın göğsünde hissettiği ağrıların, kalp kasının kendi aktivitesini sağlamak için gerekli olan dolaşımı sağlayan damarlarda milimal bir genişleme olmasıyla azaldığını vurguladı.

Kalbe giden damara yerleştirilen pil, ağrıları azalttı

Yöntemin amacının kalbin bir miktar kanlanması ve hastanın efor kapasitesini arttırmak olduğunu vurgulayan Yeğin, bu sayede kalbin performansının iyileşmesinde de olumlu etkisi olduğunu ifade etti.

Hastanenin Kardiyoloji Bölümünden Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz ise hastanın geçirdiği ameliyatların ardından sağlığının belli noktaya kadar gelebildiğini, ancak ağrılarının devam ettiğini dile getirdi.

Ağrıları nedeniyle hastanın günlük yaşantısında sıkıntı yaşadığını ve herhangi bir sosyal yaşantısının bulunmadığını kaydeden Yılmaz, "Bu tür ameliyatlar hastanın kalp hastalığının geçtiği anlamına gelmez. Yine eskisi gibi dikkatli bir şekilde hayatlarını sürdürmeleri gerekir. Bu yöntemle yaşantısını engelleyen ağrılarını keserek hastayı yaşanabilir duruma getirdik" dedi. Ameliyatın ardından ağrılarının geçtiğini belirten 3 çocuk annesi Nazmiye Çobanoğlu da daha önce günde 8 ile 10 arası hap kullandığını, şimdi ise sadece 2 hap kullandığını anlattı. Çobanoğlu, artık rahatça pazar alışverişini yapabildiğini dile getirdi.

A.A

False