GeriSağlık Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır ve ölçülür? Sperm kalitesi neden düşer ve nasıl arttırılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır ve ölçülür? Sperm kalitesi neden düşer ve nasıl arttırılır?

Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır ve ölçülür? Sperm kalitesi neden düşer ve nasıl arttırılır?

Erkeklerin doğurganlığı iyi sperm sağlığının anahtarı olarak bilinmektedir. Sperm kalitesi ve üretimi sıcaklık ve çevresel toksinlere karşı çok hassastır. Spermin kaliteli ve sağlıklı olması için onları vücudun geri kalanına kıyasla 2 derecenin alında bir sıcaklıkta tutulması gerekir. Spermogram sperm kalitesini ve miktarını değerlendirmektedir. İşte sperm kalitesi ve kaliteyi arttırmak için ayrıntıları derledik.

Erkeklerin spermlerinin kalitesi çocuk sahibi olabilmesi için oldukça önemlidir. Spermlerin kalitesini arttırmak için günlük basit eylemlerin yapılması gerektiği bilinmesi gereken bir durumdur.

ERKEKLERDE SPERM KALİTESİ NASIL ANLAŞILIR VE ÖLÇÜLÜR?

SPERM sağlığı erkeklerin doğurganlığında büyük rol oynar. Spermogram spermin hareketliliğini ve miktarını değerlendirmektedir. Fakat her zaman spermin döllenme gücü ile ilişkilendirilmemektedir. Spermin sayısına, hareketliliğine ve yapısal bozukluk olup olmadığına sperm analizi ile bakılmaktadır. B analizde gene olarak sperm sayısı, sperm hücrelerinin yapısı ve spermlerin hareket kabiliyetine bakılmakta ve değerlendirilmektedir.

Eşlerin herhangi bir korunma yöntemi kullanmadan düzenli ilişki sonrasında 1 yıl çocuk sahibi olamıyor ise mutlaka sperm testi yaptırılmalıdır. Eğer spermde bir bozukluk var ise bu test ile ortaya çıkmaktadır. Kısırlıkta dahil olmak üzere erkeklerde üreme sorunlarının varlığı sperm testi ile ortaya çıkmaktadır.

SPERM KALİTESİ NEDEN DÜŞER?

Sperm sayısı ve kalitesi genellikle kişinin yaşam tarzı nedeniyle düşmektedir. Bunlarla beraber uyuşturucu, alkol ve tütün ürünlerinin kullanımı ve duygusal stres yaşanması da erkeklerde sperm kalitesini düşürmektedir. Sperm kalitesini ve sayısını düşüren diğer bir erken ise fazla kilo alınmasıdır. Kilosu fazla olan erkeklerin genelinde sperm kalitesi düşmektedir.

Sperm sayısı kişinin maruz kaldığı endüstriyel kimyasallar, ağır metaller ve radyasyon gibi durumlar sebebiyle düşmektedir. Özellikle çevresel faktörlerin içerisinde en önemli etken testislerin yüksek sıcaklığa maruz kalmasıdır. Testisler anatomik olarak fazla ısınmamak için programlanmıştır. Bu nedenle uzun süre laptop kullanımı, dar iç çamaşır kullanılması ve yüksek sıcaklıktaki bölgelerde çalışmak sperm sayısını ve kalitesini düşürmektedir.

SPERM KALİTESİ NASIL ARTTIRILIR?

Günümüzde pek çok çift anne ve baba olmak istemektedir. Erkeklerdeki sperm sayısı ve kalitesi bu anlamda oldukça önemlidir. Menide mililitrede 15 milyondan fazla sperm olması ve bunlardan %4 veya daha fazlasının normal yapıda olması gerekmektedir. Normal sperm sayısında uzun kuyruklar ve oval baş bulunmaktadır. Bu yapı onların ileriye gitmelerini için oldukça uygundur. Normal bir spermin yapısı ve miktarının fazla olması erkekler oldukça önemlidir. Spermler %40’tan fazla hareket ediyor ise bu durum normal kabul edilmektedir.

Erkeklerde sperm kalitesini ve sayısını arttırmanın birçok yolu bulunur. Özellikle erkeklerin bu noktada bazı şeylere dikkat etmesi gerekir. Erkeklerde sperm sayısını arttırmanın en iyi yöntemleri şunlardır:

- Cinsel yol ile bulaşan enfeksiyonlar erkeklerde ve kadınlarda kısırlığa sebep olmaktadır. Bu nedenle erkeklerin kendini koruması ve kondom kullanması bu noktada çok önemlidir.

- Erkeklerin sağlıklı beslenmesi sperm sayısının arttırılması ile doğru orantılıdır. Bu anlamda antioksidan içeren meyve ve sebzeler mutlaka tüketilmelidir. Bu şekilde yapılan beslenme şekli ile sperm sayısını arttırmak mümkündür.

- Obezite sperm sayısını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre obezitenin sperm hareketini azalttığını ve kalitesini de etkilediği bilinmektedir. Bu nedenle ideal kiloya sahip olmak sperm kalitesi ve sayısı için çok önemlidir.

- Stres cinsel fonksiyonları azaltmasının yanı sıra sperm üretmek için gerekli hormonları olumsuz etkilemektedir. Depresyon veya stres gibi psikolojik sıkıntılar da erkeklerde sperm sayısını azalttığı için stresten uzak durmak gerekir.

- Günlük düzenli fiziksel aktiviteler veya egzersizler sperm sayısını arttırmaktadır.

 

False