GeriSağlık Erkeklerde Memede Kitle Belirtileri Nelerdir Ve Hangi Bölüm Bakar? Ameliyatı Ve Tedavisi Nasıldır
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde Memede Kitle Belirtileri Nelerdir Ve Hangi Bölüm Bakar? Ameliyatı Ve Tedavisi Nasıldır

Erkeklerde Memede Kitle Belirtileri Nelerdir Ve Hangi Bölüm Bakar? Ameliyatı Ve Tedavisi Nasıldır

Memede veya memenin diğer bölgelerinde yer alan göğüs dokusunda farklı hissedilen şişlik, sertlik ya da yumruya kitle denilmektedir. Meme bölgesinde oluşan kitleler farklı nedenlerden dolayı olabilmektedir. Vücutta bulunan her kitle kanser değildir. Travma, enfeksiyonlardan dolayı da kitle oluşabilmektedir. Göğüs bölgesinde oluşan kitle hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilmektedir. Erkeklerde memede olan kitle belirtileri nelerdir ve hangi doktor bakmaktadır? İşte, tüm detaylar.

Son zamanlarda erkeklerde de memelerde kitle görülmektedir. Meme büyümesi her üç erkekten birinde risk altındadır.

Erkeklerde Memede Kitle Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde memede oluşan kitleler; travma, enfeksiyon, yağ, fibrokistik hastalık ya da meme kisti olabilmektedir. Göğüs bölümünde olan kitleler hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilmektedir. Fakat kadınlarda daha yaygın bir şekilde görülmektedir. Kanser olmayan, sıvı dolu olan keseciklere meme kisti denilmektedir. Belirtiler şu şekildedir:

Koltuk altında oluşan ağrılı ya da ağrısız şişlikler,

Meme ya da koltuk altında oluşan şişlikler,

Meme başından kan ya da akıntı gelmesi,

Sol ya da sağ memede kitle,

Memenin büyüklüğünde ve şeklindeki değişimler,

Memede kızarma, morarma, çöküntüler,

Meme ucunun ya da etrafındaki rengin değişmesi,

Meme başının şeklinin değişmesi,

Bir kişi kendi kendine memesini kontrol edebilir. Bunun dışında doktor muayenesi, ulrasonografi veya maografi ile de kitle tespiti yapılabilmektedir. Kişiler kendi kendilerine meme kontrolü yapmak istiyor ise doktorlarından bunu nasıl yapabileceklerini öğrenebilir. Meme muayenesinde hafif bir basınç ile yüzeye yakın olan bölgede kitlelerin olup olmadığını kontrol edilebilir. Eğer meme bölgesinde olağan dışı bir sertlik fark edilir ise hemen doktora başvurulması gerekir. Doktor muayene ederek gerekirse USG ile kitle varlığını araştıracaktır.

Memede Kitle Nedenleri:

Meme bölgesinde kitle olmasının birçok nedeni olabilmektedir. Bu nedenler;

Kist, apse,

Yağ bezesi,

Enfeksiyon,

Lipom,

Süt kanallarının genişlemesi,

Fibrokistik meme problemi,

Daha önce biyopsi uygulanmasına bağlı olarak bazı lezyonlar,

Meme bölgesinde ya da koltuk altında hissedilen bezelerin ya da kitlelerin kontrol edilmesi için doktora göstermek gerekmektedir. Doktor kitlenin yapısına göre bazı testler ile tedavi yöntemleri uygulayacaktır.

Erkeklerde Memede Kitle Hangi Bölüm Bakar?

Meme bölgesine bir sertlik, şişlik gibi belirtiler olduğu zaman doktora gösterilmesi oldukça önemlidir. Meme bölgesinde oluşan kitlelere iyi bir şekilde bakılmalıdır. Kişi kendi kendini muayene ederek bu kitleleri saptayabilir. Ardından da genel cerrahi bölümü doktorlarına başvurabilir. Doktor bu kitleye bakacak ve eğer bir kitle mevcut ise örnek olarak laboratuvara gönderecektir.

Ameliyatı ve Tedavisi

Memede kitle fark edildiğinde korkulmamalıdır. Kitlelerin %85’i iyi huyludur. Kötü huylu olan kitlelerinde erken teşhisi ve tedavisi başarılı bir şekilde sonuçlanmaktadır. Meme bölgesinde olan kitleler cerrahi yöntemler ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Meme bölgesinde oluşan bir kitlenin ameliyat ile alınabilmesi için, bu kitlenin belli bir boyutun üzerine ulaşmış olması veya kötü huylu olması gerekmektedir. Bunun dışında sıcak ya da soğuk kompresler, ılık banyolar, masajlar tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Meme bölgesinden oluşan kitle gerekli muayene ve değerlendirmeler sonucu cerrahi müdahale gerekli olup olmadığına karar verilir. Memede olan kitlenin ameliyatından önce kitlenin yapısı hakkında bilgi edinilmesi gerekmektedir. Biyopsi uygulanarak bu bilgi alma işlemi yapılabilir. Yaklaşık olarak bir buçuk saat süren bir işlemdir.

Memede olan kitle tedavisinde ise kitlenin konumu, yapısı ve büyüklüğüne göre karar verilmektedir. Herhangi bir kanser düşüncesi var ise daha ayrıntılı bir şekilde tetkikler uygulanılmalıdır. Memede olan kitle iyi huylu ya da fibroaenom ise bazı medikal ilaçlar veya küçük ölçekli cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir.

 

 

 

False