GeriSağlık Erkeklerde Meme Büyümesi Neden Olur Ve Nasıl Tedavi Edilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde Meme Büyümesi Neden Olur Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Erkeklerde Meme Büyümesi Neden Olur Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Erkeklerde meme büyümesi tıp biliminde jinekomasti adıyla tanımlanmaktadır. Beslenme düzenindeki bazı bozuklukların buna sebep olduğu tahmin edilmektedir. Birçok araştırma, yeme konusundaki birtakım yanlışların zaman içerisinde onu meydana getirebildiğini göstermektedir. Obezitenin dışında bazen çeşitli türden oluşan tümörlerin de jinekomasti sorununu ortaya çıkardığı bilinmektedir. Bu duruma genetik bazı kodlamalarda sebep olmaktadır. İşte, tüm detaylar.

Fazla kilolar, beslenmede yanlış gıdaların seçilmesi gibi durumlar erkekleri meme büyümesi sorunuyla yüz yüze bırakmaktadır. Karbonhidratların çoğunluğu vücutta birtakım aşamalardan sonra yağa dönüşmekte ve bölgesel yağlanmalar oluşturmaktadırlar. İşlenmiş trans bazı yağlara yemeklerde yer verilmesi de bu sorunu ortaya çıkarmaktadır. Karaciğerin yağ tutması, çeşitli inflamasyonlara uğramasıyla da meme büyümesi oluşabilmektedir.

Erkeklerde Meme Büyümesi Neden Olur

Erkeklerde meme büyümesini tıbbi olarak uzmanlar jinekomasti olarak isimlendirmektedir. Estetik açıdan çoğu kişi bu durumdan oldukça rahatsızlık duymaktadır. Vücut sisteminin işleyişinde beslenme kaynaklı bazı düzensizliklerin oluşması, bir zaman sonra memede büyümeye sebebiyet vermektedir.

Aşırı karbonhidrat tüketimi vücudun giderek belirli bir ölçüde yağlanmasına zemin hazırlamaktadır. Karaciğerin fazla karbonhidratı işleyemez ve onu kontrol edemez bir hale gelmesiyle birlikte jinekomasti bazı erkeklerde kendisini göstermektedir.

Yine karaciğerle ilgili olarak siroz gibi birtakım önem teşkil eden rahatsızlıkların da meme büyümesi tablosunu erkeklerde ortaya çıkardığı görülmektedir. Birçok araştırma beslenmenin jinekomasti ile yakından ilişkili olabileceğini aksettirmektedir.

Sadece tek sebebin beslenme olmadığını da bilmek gerekmektedir. Çünkü pek belirti vermeyen birtakım tümörlerin gelişimi de erkeklerde meme büyümesine neden olmaktadır. Tıbbi alanda yapılan bazı detaylı çalışmalar, yaşamda çeşitli sorunlara yönelik kullanılan bazı ilaçların da jinekomastinin sebebi olduğunu göstermektedir.

Sporla ilgilenen çoğu kişi yeri geldiğinde hormonal aktiviteyi artırıcı birtakım ilaç ve takviyeler almaktadırlar. Steroidler genellikle bu kişiler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Tüm bunlar onlara ilgili amaçları doğrultusunda yardımcı olurken bir yandan da vücut doğal dengesini bozdukları için meme büyümesi yapmaktadırlar.

Tiroid bölümündeki çeşitli rahatsızlıklar, akciğer ve böbrek üstü kanserleri, uyuşturucu maddeler ve aşırı alkolün tüketimi de jinekomastiye zemin hazırlamaktadır. Genellikle bu durum, eğer altta derhal müdahale edilmesini gerektiren ciddi bir sorun barındırmıyorsa çok sorun yaratmamaktadır.

Diğer durumda ise mutlaka kısa sürelerde tıbbi bir tedavinin alınması gerekmektedir. Konuyla ilgili olarak alanında tam uzmanlaşmış bir hekimle görüşülmesi önem arz etmektedir. Onun kapsamlı değerlendirmeleri neticesinde meme büyümesini oluşturan etkenler gün yüzüne çıkarılmaktadır.

Bazen kişiler estetik olarak da bu durumdan rahatsızlık duymaktadırlar. Yine bu durumda da doktorların rehberliği eşliğinde bazı çözümleri üretilmektedir. Belki kişilerin beslenmelerinin yeniden düzenlenmesi ve fazla kiloların azaltılması gibi işlemler, meme büyümesi sorunundan kurtulma olanağını insanlara sunabilmektedir.

Çoğu erkekte jinekomasti birtakım belirtilerle kendisini göstermektedir. Bazen göğüs bölümlerinde çeşitli ağrı ve acılar oluşabilmektedir. İki taraf kıyaslamasında uyumsuzluk, şişliklerin oluşumu, ele sert dokuların gelmesi, göğüslerde kanlı birtakım akıntıların görülmesi gibi durumlar, jinekomastinin belirtileri olmaktadır.

Erkeklerde Meme Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?

Tüm dünyada yaygın görülen sorunlardan biri olan jinekomastide temel tedavi yöntemi büyük oranda cerrahi ameliyat olmaktadır. Tıpta bu ameliyatlarda uzmanlara iki farklı seçenek sunulmuştur. Doktorlar kişiler üzerinde gerekli incelemeleri yaptıktan sonra uygunsa liposuction yöntemini kullanabilmektedirler.

Bu yöntemdeki temel amaç, meme bölgesindeki yağların parçalanması ve emilim yöntemiyle çıkarılmasıdır. Liposuction tıbbi tekniğinin uygulanması sonrasında kişilerin vücutlarında yağ kütlesi azalmakta ve onlar birkaç saatte taburcu olmaktadırlar.

Biraz şişlikler oluşsa da onlar birkaç hafta içerisinde ortadan yok olmaktadırlar. Diğer durumda eğer meme bölgesinde yumuşak olması gereken yağlar daha sert bir durumdaysa bu aşamada açık uygulamanın yapılmasıyla onları alma işlemi gerçekleştirilmektedir.

 

False