GeriSağlık Erkeklerde idrardan kan gelmesi neden olur ve neyin belirtisidir? Hangi doktor ve bölüm bakar?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde idrardan kan gelmesi neden olur ve neyin belirtisidir? Hangi doktor ve bölüm bakar?

Erkeklerde idrardan kan gelmesi neden olur ve neyin belirtisidir? Hangi doktor ve bölüm bakar?

Erkeklerde idrardan kan gelmesi; genel olarak başka bir rahatsızlığın bulgusu şeklinde tanımlanır. Erkeklerde idrardan kan gelmesinin sebepleri, yaşa bağlı şekilde değişmektedir. Genç olan hastalarda genelde idrar kesesinin enfeksiyonu, prostat ya da taş yüzünden görülürken, ilerleyen yaşlarda üriner sistemi kanserleri ve prostat büyümesi daha çok görülen nedenlerdir. İşte erkeklerde idrardan kan gelmesinin sebepleri.

Erkeklerde idrardan kan gelmesi veya hematüri; idrar içinde kırmızı kan hücrelerinin sızmasına denir. Bununla beraber idrar içerisinde alyuvarlar bulunmamalıdır. Mikroskop ile incelenen idrar örneği adına belli bir sayı üzerinde kırmızı kan hücresinin varlığı; mikroskopik hematürinin habercisidir. İdrardaki kan göz ile görülebilir durumda ise makroskopik hematüri şeklinde isimlendirilir. Bu durumda kırmızı kan hücresinin idrara geçmesi söz konusudur.

Erkeklerin idrarında kan görülmesi; birçok değişik sebebe bağlı olacak bir sağlık problemidir. Bazı durumlarda erkeklerde idrarda kan görülmesi görece ve geçici duruma bağlı ortaya çıkabilir. Fakat kanlı idrar, ciddi bir sağlık sorununa da işaret ediyordur. Bu yüzden idrarda kan görülmesi ile mutlaka olarak hekime başvurmak gerekmektedir.

Erkeklerde idrardan kan gelmesi Neden Olur?

- İdrar Yolu Enfeksiyonu: Bakteriler; idrardan dışarı çıktığı bölüm olan üretra ile vücudun içerisine girip enfeksiyona neden olabilir. Bu durum ise erkeklerde idrardan kan gelmesine sebep olabilir.

- Böbrek Taşları: İdrar içerisinde yer alan mineraller, mesane ve böbrek duvarında yoğunlaşarak kristalize olabilmektedir. Zaman içinde bu kristaller sertleşip, taş halini almaktadırlar. Taşların çoğu ise ağrıya neden olmadan idrarla vücuttan dışarı atılmaktadır. Fakat idrar yolunda tıkanmaya neden olan ya da idrar yolunda ilerlemek adına büyük boyutlu olan taşlar ağrıya neden olabilir. Bu taşlar ise hem mikroskopik hem de makroskopik hematüriye sebep olmaktadır.

- Böbrek Enfeksiyonları: Üretra yolu ile idrar yoluna giren bakteriler böbreklerde enfeksiyona neden olarak erkeklerde idrardan kan gelmesine neden olabilir.

- Genetik Rahatsızlıklar: Kırmızı kan hücrelerinde biçim bozukluğuna sebep olan orak hücreli anemi; genetik bir hastalıktır. Bu rahatsızlık; idrardan hem makroskopik hem de mikroskopik hematüriye sebep olabilir.

- Prostat Büyümesi: Mesanenin altında bulunan ve üretranın ilk bölümünün çevresinin saran bir organ olan prostat, erkeklerde bilhassa kırklı yaşlardan sonra büyümeye başlamaktadır. Büyüyen prostat ise üretraya baskı yapıp, idrar çıkışını engeller. Bu yüzden de erkeklerde idrarda kan görülmesi olasıdır.

- Kanser: Mesane, prostat ve böbrek kanserleri, ilerleyen evrelerde idrarda gözle görülen kanamaya sebep olabilir. Bu kanserler, erken evrelerde herhangi bir bulguya neden olmayabilir. Bu durum ise kanserin erken zamanda fark edilerek, tedavisinin yapılmasını güçleştirir.

- Bazı İlaç Türleri: Kanser tedavisi adına kullanılan siklofosfamid adlı ilaç ve penisilin hematüriye neden olabilir. Heparin, aspirin gibi kan sulandıran ilaçların kullanılması, mesanede kanmaya sebep olacak durumlar içerisinde yer alır. Bu tür ilaçların kullanımı, erkeklerde idrarda kan gelmesine neden olabilecek nedenler içerisindedir.

Erkeklerde İdrarda Kan Gelmesi Neyin Belirtisidir?

Erkeklerde idrarda kan gelmesinin bazı hastalıklara neden olabileceğini belirtmek mümkündür. Bunlar içerisinde ise;

- Glomerulonefrit,
- İdrar yolu enfeksiyonu,
- Prostat kanseri,
- Böbrek veya idrar yollarında taş,
- Pyelonefrit veya nefrit,
- Mesane kanseri,
- Aşırı şekilde egzersiz yapma,
- Prostat büyümesi şeklindedir.

Erkeklerde İdrarda Kan Gelmesine Hangi Doktor ve Bölüm Bakar?

Erkeklerde idrardan kan gelmesi durumunda ilk önce üroloji bölümüne gidilmesi gerekir. Erkeklerde kan gelmesine üroloji bölümü ve ürologlar bakmaktadır. Üroloji uzmanı ise; kanser, taş ya da enfeksiyon olmadığını tespit ederse, kişiyi nefroloji bölümüne gönderir.

 

False