GeriSağlık Erkeklerde Erken Boşalma Sorunu Nedir, Neden Olur Ve Nasıl Tedavi Edilir? Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde Erken Boşalma Sorunu Nedir, Neden Olur Ve Nasıl Tedavi Edilir? Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

Erkeklerde Erken Boşalma Sorunu Nedir, Neden Olur Ve Nasıl Tedavi Edilir? Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

Erken boşalma, kişinin istemi olmadan boşalması ve belli sıkıntılara yol açması durumudur. Erken boşalma penisin vajinaya girmesinden önce ya da hemen sonra gerçekleşir. Her 3 erkekten birinde erken boşalma sorunu vardır. Çok sık olmadığı sürece endişe yaratacak bir durum olmasa da tedavi edilmesi gerekebilir. Erkeklerde erken boşalma sorunu ve nedenleri ile beraber tedavi yöntemlerini de araştırdık.

Erkeklerde erken boşalma üzerinde biyolojik ya da fizyolojik etkenler rol oynayabilir. Erkeklerde sık sık rastlanan bir konudur ve tedavisi vardır. Erken boşalma, kişinin kendi isteği dışında boşalmasıdır.

Erkeklerde Erken Boşalma Sorunu Nedir?

Erkeklerde erken boşalma penisin vajinaya girmeden önce ya da girdikten hemen sonra boşalma olmasıdır. Sınırlı bir cinsel uyarı ile kişilerin istemsiz bir şekilde boşalması durumudur. Erkekler arasında çok sık karşılaşılan bir sağlık problemi olan erken boşalma sıkıntılı durumlara yol açabilir. Çok sık olmadığı sürece endişe yaratmasa da erken boşalmanın tedavisi edilmesi gerekir. Erken boşalmanın tedavi gerektirmesi için:

İlişkiden çoğunda ya da hepsinde vajinal penetrasyondan 1 dakika sonra boşalma olması,

Ejakulasyonun vajinal penetrasyondan sonra ya da o sürece kadar olan süre için geciktirilmemesi,

Kaygı ya da stresten kaynaklı olarak cinsel ilişkiden uzak durulması.

Bu durumların gözlemlenmesi halinde erkeklerin tedavi edilmesi gereken bir erken boşalma problemine sahip oldukları kabul edilir.

Neden Olur?

Erkeklerde erken boşalmanın biyolojik ve psikolojik sebepleri vardır. Psikolojik nedenler:

Cinsel deneyimsizlik

Depresyon

Anksiyete

İlişki stresi

Cinsel istismara uğramak

Travmatik cinsel deneyim

Psikolojik koşullanma

Katı cinsel yetiştirilme tarzı

Kişinin kendi vücudu ile ilgili negatif düşünceleri

Biyolojik nedenle ise şu şekildedir:

Enfeksiyon, hormon ya da sinir sistemi hastalıkları

Diyabet

Multiple Skleroz

Nasıl Tedavi Edilir?

Erken boşalma sorunu tedavisi olan bir sağlık sorunudur. Hastalığın altındaki nedeni tespit ederek gerekli tedavi yönteminin uzman hekimler tarafından belirlenmesi gerekir. İlaç tedavisi en çok seçilen tedavi yöntemlerinden biridir. Her gün ağızdan alınan tabletler ile 5 ile 10 gün arasında erken boşalma üzerindeki etkiyi görebilirsiniz. İlaçların bazı yan etkileri olsa da uzman kontrolünde kullanımına gün aşırı devam edilebilir. Egzersiz ve spor ile erken boşalma esnasında kasların sıkılmasını öğrenebilirsiniz.

Erkekler boşalacaklarını hissettiklerinde kaslarını kasarlar ve bu sayede boşalmayı kontrol edebilirler. Pelvik tabak kasları çalıştıran fitness ya da diğer sporlar ile de erken boşalma engellenebilir. Lokal anestezik kremleri penise uygulayarak erken boşalmayı da engelleyebilirsiniz. Lokal olduğundan yan etki görülmez. Fakat kullanılan kremlerin miktarı kadın ya da erkeklerde isteksizlik uyandırabildiğinden dikkatli uygulama yapmak gerekir. Prezervatif kullanarak da boşalmayı önleyebilirsiniz. Prezervatif kullanımı duyu hissini azaltarak erken boşalmayı önleyebilir.

Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Erkeklerde erken boşalma sıkça karşılaşılan bir cinsel sağlık problemidir. Günümüzde tanısının ve tedavisinin kolay olması da erkeklerin rahatlamasına yol açar. Erken boşalmanın depresyon, cinsel isteksizlik, cinsel istismar, psikolojik koşullanma ya da anksiyete gibi psikolojik nedenleri olabilir. Biyolojik olarak ise diyabet, sinir sistemi hastalıkları ya da hormonsal hastalıklar erkeklerde erken boşalmaya neden olabilir. Tedavi için erken boşalmanın altında yatan nedeni bulmak önemlidir.

İlaçlı tedavi, seks terapileri, egzersiz, spor, krem, jel ya da prezervatif kullanımı önerilebilir. Nadir uygulansa da erkeklerde erken boşalma tedavisi için cerrahi yöntemler de tercih edilebilir. Penise giden sinirlerin kesilmesi ile aşırı duyarlılık azaltılır ve bu sayede erken boşalma engellenir. En doğru tedavi yöntemi kişiye özel olarak belirlenen tedavidir. Erken boşalma probleminiz olduğunu düşünüyorsanız bir uzmana başvurmanız gerekir.

False