GeriKişisel Bakım Duştan çıkar çıkmaz cildinizi nemlendirin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Duştan çıkar çıkmaz cildinizi nemlendirin

Duştan çıkar çıkmaz cildinizi nemlendirin

Soğuk havalarda kuruyan ciltler için neler yapılmalı?

Önümüzde soğuk ve rüzgarlı günler var. Kış mevsiminde havadaki nem miktarının da azalmasıyla cilt kuruluğunun daha da arttığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. M. Sevinç Elinç Aslan, cilt kuruluğuyla baş etmenin püf noktalarını anlattı.

Kapalı ortamlarda havalandırma yetersizliği ve özellikle de ısıtıcıların kullanılmasıyla hava kurur. Bu da cildimizin ve solunum yollarımızın kurumasına neden olur. Öncelikle çok zaman geçirdiğiniz bu ortamların nem miktarını artırarak işe başlayabilirsiniz. Bunun için eviniz, iş yeriniz veya ofisinizde özellikle ısı kaynaklarının yakınında su dolu küçük kaplar bulundurabilirsiniz veya oda nemlendiricisi cihazlardan edinebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta yıkanma alışkanlıklarınızdır. Kış mevsiminde sık banyo yapmamak gerekir. Her gün yerine haftada en fazla 2 - 3 kere duş alabilir ve bazı duşlarınızı temizleyici kullanmadan sadece su ile yapabilirsiniz. Banyoda çok sıcak su yerine ılık su kullanılmalıdır. Çünkü sıcak su cildinizin doğal yağ tabakasına zarar verip cildinizi kurutabilir. Banyo süresi kısa tutulmalıdır. Çünkü aynı şekilde çok uzun süre ile yıkanmak da cildinizi kurutan bir başka etkendir.

Duş alırken kokusuz bir duş jeli tercih edin

Temizleyici olarak cildi kurutmayan, koku içermeyen, nemlendirici etkisi yüksek yumuşak bir duş jeli veya sabun olmayan barlar tercih edilmelidir. Kese veya sert lif tarzı cildin koruyucu tabakasına hasar veren malzemelerden uzak durulmalıdır. Banyodan sonraki ilk birkaç dakika cildin nemlendirilmeye en hazır olduğu zamandır. Duş alındıktan sonra yumuşak bir havlu yardımıyla cildinizdeki fazla suyu alır almaz nemlendiriciler kullanılmalıdır. Bu dönemde en uygun nemlendirici özellikle içeriğinde üre, laktik asit, gliserin gibi su tutma kapasitesi yüksek olan maddelerin bulunduğu kolay sürülen kremler veya badem yağı gibi doğal birtakım yağlardır.

Temizleme jeli yerine köpük formlu temizleyiciler kullanın

Kışın kuru cilt bakımı için günlük cilt bakımı ürünlerini de doğru seçmek gerekir. Çünkü kış aylarında dış ortamlardan kaynaklanan is, duman vb. kir çok daha fazladır. Bu yüzden cilt temizliği çok daha önemlidir. Günlük cilt temizleyicisi olarak suyla durulanan jeller yerine süt formunda veya köpük formunda temizleyiciler tercih edilmelidir.

Kışın yaşanan cilt kuruluğunun en önemli sebebi cildin lipid bariyeri denen koruyucu tabakasının azalmasıdır. Bu nedenle kışın cilt bakımı yaparken kullanılan cilt bakım ürünleri, yazın kullanılan cilt bakım ürünlerinden farklı olmalıdır. Kışın cilt bakımında kullanılan cilt bakım ürünlerinin besleyici değerleri daha yüksek olmalıdır. Özellikle sabahları gün içerisinde maruz kalınan olumsuz çevresel faktörlere karşı cildi koruyan bariyer kremler kullanılmalıdır. Cildi kış aylarında da güneşten korumak gerektiğinden güneş koruyucu ürünler de ihmal edilmemelidir. Akşamları ise önce nem dengesini sağlayan serumlar kullanıldıktan sonra üzerine istenirse anti-aging amaçlı ürün kullanılabilir.

Cilt sağlığı için beslenme de önem taşıyor

Kışın cilt bakımının daha etkili olması için sağlıklı beslenmeye de dikkat etmek gerekir. Özellikle cildin doğal yağ tabakasını güçlendirmeye yardımcı olan omega-3’ten zengin besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Bunun için hamsi ve somon gibi balıkların, semizotu ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin, fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişlerin tüketilmesi faydalı olacaktır.

False