GeriSağlık Doğru sütyen ölçünüzü biliyor musunuz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğru sütyen ölçünüzü biliyor musunuz?

Doğru sütyen ölçünüzü biliyor musunuz?

Sütyen alışverişinde yapılacak en büyük yanlış, denemeden almaktır.

Yapılan piyasa araştırmaları göstermiştir ki kadınların neredeyse üçte biri yanlış sütyen kullanmaktadır. Bu da elbette çeşitli rahatsızlıklara sebep olur. Öncelikle bilinmesi gereken şey, farklı üreticilerin aynı bedendeki ürünlerinin dahi birbirinden farklı olabildiğidir. Bu yüzden, buradaki açıklamalar her ne kadar işin mantığını yansıtsa da altın bir anahtar değildir ve sütyen alınırken geçerli olan en önemli püf noktasının "denemek" olduğu gerçeğini değiştirmezler. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oygar Aytekin, doğru sütyen seçmenin yollarını anlattı.

Doğru sütyen ölçünüzü biliyor musunuz

Pazarlarda satılan sütyenler, doğrudan memebaşı hizasından ölçülen meme/göğüs çevresine göre sunulur. Yani pazarcının sattığı "90 beden" bir sütyen, memebaşı hizasında göğüs çevresi 90 cm olan "bir" bayana uyabilir ancak memebaşı hizasında göğüs çevresi 90 cm olan "her" bayana uymaz! Bunun sebebi yazının devamında ortaya çıkacaktır.

Anlatımımızı bir örnek üzerinden götürelim. Sütyen bedeni belirlerken alınması gereken iki ölçü vardır.

İlki göğüs kafesi çevresidir ve memelerin altları (meme altı katlantısı) hizasında ölçülür. İkincisi, meme başları hizasından ölçülen meme (göğüs) çevresidir. Örnek bayanımızın göğüs kafesi çevresi 75 cm, meme çevresi ise 90 cm olsun. 90'dan 75'i çıkardığımızda sonuç 15'dir. 15'in “cup” tabelasında karşılık geldiği harf ise “B” harfidir. Bu sebeple örnek bayanımızın sütyen ölçüsü “75B'dir. Bu arada “cup”; kap veya kase büyüklüğü olarak çevrilebilir.

Gördüğünüz gibi; ilk sayı, aynı zamanda sütyen bedeninin rakamsal kısmına karşılık gelir. Meme çevresinin tek başına değeri yoktur ancak, bu sayıdan göğüs kafesi çevresi matematiksel olarak çıkarılırsa, elde edilen değer aracılığı ile "cup - kap" büyüklüğü bulunur.

  

Doğru sütyen ölçünüzü biliyor musunuz
  

Şöyle düşünebilirsiniz; A kap bir meme bir avucu doldurmaz, B kap bir avucu doldurur, C kap ise bir avuçtan taşar vs.

Ölçüm yaparken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, ölçü bandının (masura) deriye tam oturması gerektiğidir. Meme çevresi ölçülürken, masura meme başlarını tam olarak ezmelidir.

 

Doğru sütyen ölçünüzü biliyor musunuz
 

Bir bayan, 75 D yerine 80 D büyüklüğünde bir sütyen aldığı taktirde, ki genellikle böyle yapılmaktadır, omuz ağrılarına davetiye çıkarmış olacaktır (“D kap”a ihtiyaç duyduğuna göre büyük ve ağır göğüsleri olmalı). Çünkü sütyenlerin yapıldığı kumaşların esneme payı genellikle vardır. 

Bir sütyen, memeleri taşırken bunların ağırlığını omuzlara değil, göğüs kafesine iletmelidir. Bu sebeple de sütyen bağlandığında göğüs kafesine sıkı bir şekilde oturmalıdır. Örnekteki bayan 80 D sütyen aldığında, hem sütyen zaten göğüs kafesini sıkı şekilde saramayacaktır hem de kumaş esneyeceğinden memelerin ağırlığını tutamayacak, kopçalar aracılığı ile tüm yük omuzlara binecektir. Oysa 75 D kullanırsa esneme payı, sütyen bağlandığında alınmış olacak, memeler göğüs kafesi üzerinde sabitlenmiş bir şekilde taşınacak, kopçalar da şeklen memeleri destekleyecektir.

Alınacak olan sütyenin göğüs kafesi ölçüsü, ölçülen göğüs kafesi çevresini aşağı doğru yuvarlayarak bulunur. Örneğin, göğüs kafesi çevresi sırasıyla 79, 78, 77 olan 3 bayanın hepsi de 75'lik sütyen almalıdırlar. Hatta bazı giyim danışmanları, ölçüsü tam olan bayanlara bir küçük ölçüde sütyen tavsiye etmektedir; ölçüsü 75 olan bayana 70'lik veya 85 olana 80'lik sütyen gibi.

Yukarıdaki şemada meme başı hizasından alınan bayan kesitleri görülüyor. Üstte, meme (göğüs) çevresi 100 cm olan iki bayan var. Ancak göğüs kafesi çevreleri çok farklı. Bu sebeple ikisi de pazardan alacakları “100 beden sütyen”den aynı şekilde memnun kalmayacaktır. Altta ise göğüs kafesi çevreleri aynı, 85 cm olan iki bayanın meme çevreleri farklıdır ve dolayısıyla kap ölçüleri de farklıdır.

Bir hastamın ricası; “şu an 75B olan ölçümün 85C olmasını istiyorum” şeklindeydi. Bu isteğini gerçekleştirmek için bir hayli kilo alması gerekecekti. Çünkü ben ameliyat ile 75B'yi 75C yapabilirim, hatta 75D bile olabilir fakat göğüs kafesi çevresinin genişlemesi başka bir şey, memelerin büyütülmesi bambaşka bir şeydir.

Denemeden sütyen almayın!

Yapılabilecek en büyük yanlış ise denemeden sütyen almaktır. Neredeyse hiçbir firmanın ölçüleri birbirini tutmamaktadır. Bu yüzden ölçülerinize veya kullandığınız bir markanın ölçülerine (aynı markadan alışveriş yapacak olsanız bile) güvenmeyin ve mutlaka deneyerek sütyen alın.

Alacağınız sütyen öncelikle göğüs kafesinize tam anlamıyla oturmalı ve sıkı bir şekilde sarmalıdır. Bu, kullanılmış olan kumaşın esneme özelliğine göre değişecektir. Bundan emin olduktan sonra, o sütyenin memelere olan uyumunu kontrol edebilirsiniz.

Bunun için memelerinizi, hesaplarınıza göre cup'u uygun olan sütyenin içine, öne eğilmek suretiyle sarkıtarak yerleştirin ve arkasını sonra bağlayın. Dik dururken sırtını bağladığınız ve memelerinizi altyanlarından öne doğru çekiştirerek yerleştirdiğinizde aynı sonucu alamayabilirsiniz. Denediğiniz sütyen uymadıysa, değişik alternatifler denemek gerekebilir.

Duruma göre bir büyük veya bir küçük kap denemek, göğüskafesi çevresi daha küçük fakat kapı daha büyük sütyen denemek gibi. Mesela, kendi ölçümlerinize göre 78 C olduğunuz halde, çok beğendiğiniz bir sütyenin 75 C'si küçük olduysa, duruma göre 75 D, 80 B hatta 80 C denemek gerekebilir ("aşağı doğru yuvarlama" kuralına aykırı da olsa önemli olan sütyenin uyması; yani denemek her şeyden önce geliyor!).

Hatırlatılması gereken diğer bir nokta; meme büyütme girişimlerinden sonra sütyen kullanmanın mutlaka gerekli olduğudur.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Oygar AytekinDoğru sütyen ölçünüzü biliyor musunuz 

False