GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda uyuz hastalığı belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda uyuz nasıl tedavi edilir ve geçer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda uyuz hastalığı belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda uyuz nasıl tedavi edilir ve geçer

Çocuklarda uyuz hastalığı belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda uyuz nasıl tedavi edilir ve geçer

Uyuz hastalığı cilt hastalık türlerinden biri olarak bilinir. Kişinin vücudunda hem döküntü hem de kaşıntı gibi cilt ile ilgili problemler meydana getirebilir. Özellikle sonbahar aylarında ve kış aylarında artış oranı gösterir. Son derece bulaşıcı olan uyuz hastalığı çocuklar arasında daha fazla bulaşıcılığı bulunan bir hastalıktır. Kişisel hijyene bağlı olmaksızın her yaştan bireyde görülebilen bir virüs hastalığıdır. Gece olduğu zaman etkisini daha fazla göstermekte ve kişiyi daha çok etkilemektedir. Uyuz hastalığı şüphesi başladığından itibaren erken tanı ve tedavisi yapılması büyük önem taşır. Çocuklarda uyuz hastalığı belirtileri hakkında merak edilen tüm ayrıntıları sizler için derledik.

Uyuz hastalığı, sekiz bacaklı akarların ortaya çıkardığı bir bulaşıcı hastalık olarak tanımlanır. Pek çok farklı belirti ile kendini gösterir ve erken zamanda tedavi altına alınması gerekmektedir.

 Çocuklarda Uyuz Hastalığı Nedir?

 Uyuz hastalığı, uyuz böceği adı verilen bir böcek türünün sebep olduğu bir deri hastalığı olarak bilinir. Göz ile görülmeyecek kadar küçük olan uyuz böceği, akarın cilde girmesi ile hastalığı kişide başlatmış olur. Cildin üst yüzeylerinde tünel açarak ilerleme gösteren akarlar yaklaşık olarak 4 ila 8 haftaya kadar yaşamaktadır. Bu süre boyunca açtığı tünellere dışkı ve yumurta bırakmaktadır. Cilt üzerinde farklı belirtilere neden olan bu olay şiddetli biçimde bir kaşıntıya sebep olmaktadır. Akarların insan vücudu haricinde yaşaması ise en fazla 2 gün sürer. Bu sebepten dolayı toplu ortamlarda bulaşması oldukça yüksektir.

 Çocuklarda Uyuz Hastalığı Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Anlaşılır?

 Uyuz hastalığı, yaygın bir rahatsızlık olarak bilinen ve koltuk altı, bilek, göğüs, genital bölge, dirsek, el ve ayak parmaklarda kaşıntı ve soyulmaya sebep olmaktadır. Kadınların memelerinde erkeklerin ise genital bölgelerinde farklı semptomlar görülebilir.

 Çocuklarda kulakların arkasında, yüzlerinde ve ayak tabanında kaşıntı meydana gelebilir. Akarların meydana getirdiği tüneller ise cilde bakıldığı zaman çıplak gözlerle görülebilir. Kaşıntıya ve döküntülere neden olan uyuz hastalığının bilinen diğer belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Sıcak banyo yapıldığı zaman kaşıntının artış göstermesi,
  2. Özellikle gece olduğunda artan şiddetli bir kaşıntı durumu,
  3. Cilt yüzeyinde görülen içi sıvı dolu olan lezyonlar olması,
  4. Yaygın bir şekilde kızarıklık, yara ve sonrasında olan döküntüler ortaya çıkması,
  5. Cilt yüzeyinde kir birikmesi ve siyah noktaya benzeyen oluşumlar olması,
  6. Parmak arasında beyaz ve açık gri renginde olan çizgilerin ortaya çıkması olarak sıralanabilir.

 Çocuklarda Uyuz Hastalığı Tanı ve Tedavisi Nasıldır?

 Çocuklarda görülen uyuz hastalığı dünya çapında oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Bu hastalığın tanısı aşamasında doktor ilk önce fiziksel muayene yapar. Semptomlar görüldüğü takdirde doku örneği alınıp teste başvurulur. Eğer kişiye uyuz hastalığı teşhisi koyuluyorsa aileden olan diğer bireyler de kontrolden geçer. Bulaşma riski yüksek olmasından dolayı diğer kişilerin de kontrolden geçmesinde fayda vardır.

 Uyuz hastalığı tanısından sonra yapılacak olan ilk aşama tedaviye geçmektir. Genel olarak krem ve losyondan düzenlenen tedavi uygulanır. Kremler ve bu losyonlar kaşıntının daha fazla görüldüğü zamanlarda özellikle geceleri boyun kısmından aşağı doğru uygulanmalıdır. Sabah kalkar kalkmaz duş alınması önerilir. Bazı vakalarda uzman, ağızdan alınan ilaçların haricinde kaşıntıları ve diğer belirtilerin azaltılması için ek ilaçlar kullanılmalıdır. İlaçlar doktorun önerdiği biçimde kullanılmalıdır ve bu tedavi erken zamanda başlandığı daha etkili olacaktır. Her hastalık erken tanı ve teşhisi yapıldığı zaman daha kolay tedavi edilir. Uyuz hastalığı da bu hastalıklardan biridir.

False