GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda uykusuzluk hastalık habercisi olabilir!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda uykusuzluk hastalık habercisi olabilir!

Çocuklarda uykusuzluk hastalık habercisi olabilir!

Yataktan kalkma ve bir şeyler isteme sayısını sınırlamalısınız.

Çocukluk döneminde, uyku başlangıcı ile ilişkili uykusuzluk ve sınır koyma ile ilişkili uykusuzluk olmak üzere 2 tipte uykusuzluk hastalığı görülür. Nöroloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Karadeniz, çocukluk döneminde görülen uyku sorunları ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Uyku başlangıcı ile ilişkili uykusuzluk çocuğun uykuya dalış sürecindeki koşullarla ilişkili bir problemdir. Örneğin, çocukların çoğu mama yerken, kucakta veya bir sandalyede sallanırken uykuya dalarlar. Eğer bir çocuk sadece kucağa alındığında veya sallandığında uyuyabiliyorsa gece uyandığında bu koşullar sağlanmadıkça tekrar uyuyamayabilir. Çocuklar uyku başlangıcında bir bozukluk olarak değerlendirilmeyen bazı davranışlar geliştirebilirler. Örneğin, belli bir battaniye veya oyuncak hayvana bağlanabilir ve onlar olmadan uykuya geçemeyebilirler. Battaniyeleri veya oyuncak hayvanları yanlarında oldukça uykuya dalmaları sorun oluşturmayacaktır. Çocuk gece uyandığında, battaniyesini bulup, ailesini rahatsız etmeden uyumaya devam edecektir.

Uyku başlangıcı ile ilişkili uykusuzluğun tedavisinde uygun bir nesne bulunabilir veya çocuk bir erişkin ya da nesne olmadan uyuyabilmesi için eğitilir. Bunun için önerilen yöntem, her uyanıklık sonrası önce birkaç dakika, sonra biraz daha uzun ve biraz daha uzun sürelerle olmak üzere bebeği odasında yalnız bırakmaktır. Ancak bu yöntemde çocuk ağlayacaktır ve bu nedenle bazı aileler uygulamakta güçlük çekebilirler.

Sınır koyma ile ilişkili uykusuzluk ise iki sorundan kaynaklanır. Birincisi, çocuğun ailesinden yatma zamanı hakkında tutarsız mesajlar almasıdır. Bazı geceler geç saatlere kadar uyanık kalmasına izin verilirken, bazı geceler buna izin verilmez. İkincisi, çocuk normal uyku ritmini sağlama avantajını kaybettiği düzensiz bir uyku yapısı geliştirir. Tedavi genellikle anne ve babanın her gece uygulanacak düzenli bir yatma saati oluşturması ile başlar. Aile yataktan kalkma ve bir şeyler isteme sayısını sınırlamalıdır. Genellikle sınır koyma sorunları tedavi edilmese bile zamanla çözülür. Ergenlikte mahremiyet ve özerklik ihtiyacı yavaş yavaş artar ve çocuğun yatak odasından dışarı çıkışları kesilir.

Nöroloji ve Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya KaradenizÇocuklarda uykusuzluk hastalık habercisi olabilir

False