GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda kafa travmaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda kafa travmaları

Çocuklarda kafa travmaları

0-2 yaş arası çocuklarda meydana gelen kafa travmaları çok önemli!

Çocukluk çağı travmalarının, lösemiden 5, beyin tümörüne bağlı ölümlerden ise 18 kat daha fazla ölüme neden olduğu saptandı.

Uzmanlar, kafa travmaları nedenleri arasında ilk sırayı düşme, motorlu araç kazaları, çocuk ihmal ve istismarının aldığını belirterek, travmalarda tedavinin süratle uygulanmasının ölüm ve sakatlanmaları azaltacağına dikkat çekiyorlar.

0-2 yaş arası çocuklarda meydana gelen kafa travmaları düşme, ihmal ve istismardan, 2-10 yaş arasında düşme, trafik kazaları ve spor yaralanmaları, 10 yaş üstünde ise motorlu araç kazaları ile düşmelerden kaynaklanıyor. Kafa travmalarında, ilk hasarlanmayı takiben hastaya müdahale edilene kadar oluşabilecek ikincil hasarlanmaların oluşmasının engellenmesi çok önemli.

Kırıkların belirlenmesinde en hassas metot olan filmlerin, yumuşak dokuyu göstermemesi nedeniyle acil kullanımlarda klinik katkıları sınırlıdır. Kafa filmlerinde kırık tespit edilen hastaların nörolojik muayeneleri normal olsa dahi tomografi çekilmesi gereklidir. Her 15 kafa travmasından birinde, yoğun bakım şartlarına gereksinim duyulur. Kafa travması geçiren çocukların ortalama hastanede kalma süreleri 9.5 gündür. Ölüm oranı yüzde 7.4 iken, bitkisel hayatta kalma oranı yüzde 3.2’dir. Bu vakalarda tam iyileşme oranı ise yüzde 54 olarak belirlenmiştir. Kafa travmalarında tedavinin süratle uygulanması, ölüm ve sakatlanmaları azaltır.

Prof. Dr. Kaya Aksoy

False