GeriEtkinlikler Botanik - Sanat Beraberliği Bu Sergide!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Botanik - Sanat Beraberliği Bu Sergide!

Botanik - Sanat Beraberliği Bu Sergide!

Deniz Üster’in organik yerleştirmesinde toprak içinde bulunan patatesler filiz verdi.

Proje 4L/Çağdaş Sanat Müzesi’nde 16 Eylül 2010’da başlayan İtalyan sanatçı Giovani Ozzola’nın “On the Edge” adlı sergisine paralel sergide yer alan Deniz Üster’in organik yerleştirmesinde toprak içinde bulunan patatesler filiz verdiler ve serginin canlı değişim geçiren unsuru oldular.

Roma’da bulunan Çağdaş Sanat Müzesi MACRO’da küratörlük yapan Elena Forin’in Proje Odalarından seçtiği iki genç Türk sanatçı Deniz Üster (29) ve Elif Süsler’in (27) kendi kuşaklarından Giovanni Ozzola (28) ile kurdukları kültürel diyalog ve sanatın, insanın ve görselliğin sınırları ile ilgili ortak arayışları büyük ilgi çekti.

1981 İstanbul doğumlu Deniz Üster, halen Glasgow kentinde çalışan ve üreten bir sanatçı. Melez kültürel kavramlarla ilgilenen, gelenek ve çevre, değişim gibi konuları ele alan Üster farklı dillerle ve malzemelerle çalışıyor. 2008'de İtalya'nın Bari kentinde yapılan 13. “Giovani Artisti dell’Europa e del Mediterraneo”, Bienali, 2009'da Glasgow'da Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki video gösterisi, bu yıl Berlin'de yapılan MFA Uluslararası Gösterisi, New York'taki New School House Galerisi'nin sergisi, Aksanat'ta yapılan Çağdaş Sanatçılar sergisi katıldığı etkinliklerden bir kaçı.

Patatesler Filizlenmeye Başladı

Sanatçının Proje Odalarında sergilenen Said and Put adlı toprak ve patateslerden oluşan organik yerleştirmesi serginin açıldığı 16 Eylül tarihinden itibaren filizlenmeye ve zamanla değişim geçirmeye başladı. İşlerinde patatesleri ve patates köklerini sıklıkla kullanan sanatçı, Anadolu folklöründen gelen belli belirsiz aşinalık duyduğumuz adetlerden, ritüellerden faydalanarak ironik bir kurgusallık oluşturuyor.

Mekanı Üster ile paylaşan diğer sanatçı Elif Süsler 1983 Ankara doğumlu ve çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor. Süsler, Bari kentinde 2008 yılında yapılan 13.“Giovani Artisti dell’Europa e del Mediterraneo,” Bienali'nde, 2009 yılında Grenoble'da yapılan ESAG Dekorasyon Fuarı'nda, Nancy'de 2010'da yapılan “4 Element” Bienali'nde, ve yine bu yıl Darphane'de yapılan Uluslararası Fotoğraf Bienal’inde yer aldı. 

Çoğunlukla 2-3 boyut arasında gidip gelen kararsız formlar ve yerleştirmeler üzerinde çalışan sanatçı, “Look at the Bright Side” adlı işi için de silüetlerden yola çıkıyor. Dışı göze aşikar içiyse bir muamma olan silüet, büyük şehirden uzaklaşarak yolculuğuna başlıyor, çektirdiği fotoğraflarla bazen yolculuğunu belgeleme, bazen “güzel” bir grafik görüntü yakalama, bazense bulunduğu kişisel anı depolama ihtiyacını “sunuyor”. İhtiyaçlarını giderip sahip olduklarınıysa kendi çerçevesi içine alarak bu sefer nostaljik bir çerçeveye hapsoluyor. 

2011 yılında 10. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Proje 4L/Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, bu sergi ile Türk sanatçılarla uluslararası küratörleri buluşturrma misyonunu da sürdürüyor. Sergi 6 Kasım’a kadar Proje 4L/Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi’nin Maslak’taki mekanında görülebilir.  

False