GeriBebek Sağlığı Bebeklerde yürüteç kullanımı yararlı mı yoksa zararlı mı? Bebeklerde yürüteç hangi ayda ve kaç aylıkken kullanılmalıdır
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde yürüteç kullanımı yararlı mı yoksa zararlı mı? Bebeklerde yürüteç hangi ayda ve kaç aylıkken kullanılmalıdır

Bebeklerde yürüteç kullanımı yararlı mı yoksa zararlı mı? Bebeklerde yürüteç hangi ayda ve kaç aylıkken kullanılmalıdır

Anne ve babalar için en önemli durumlardan birisi bebeklerin sağlığıdır. Bu nedenle son zamanlarda ebeveynler yürüteç kullanmanın bebeklere olan etkilerini ve ne zaman kullanılmaya başlandığını sıklıkla araştırmaktadır. Peki, bebeklerde yürüteç kullanımı yararlı mı yoksa zararlı mı? Bebeklerde yürüteç hangi ayda ve kaç aylıkken kullanılmalıdır? Sizlere bebeklerde yürüteç kullanımı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Yürüteç kullanımının bebeklere olan etkisi son zamanlarda çok sık araştırılmaktadır. Bazı uzmanlar bunun yararlı olduğunu söylerken bazı uzmanlar ise kullanılmasını onaylamamaktadır. Fakat burada anne ve babaların yürüteçlerin hangi dönemde kullanılması gerektiğini bilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Yürüteç Kullanımı Yararlı mı Yoksa Zararlı mı?

Bebeklerin gelişim süreçleri genellikle birbirinden farklılık göstermektedir. Fakat genel olarak bakıldığında bebekler 6 aydan sonra emeklemekte, 1 yaşından sonra ise yürümeye başlamaktadır. Fakat bebeklerin ilk adımlarını atabilmeleri için karın üstü zaman geçirme, kendini yukarı çekme ve dönmeyi öğrenme gibi bazı şeyleri öğrenmeleri gerekmektedir.

Bu anlamda bebeklerde yürüteç kullanmanın zararlı olup olmadığı anne ve babalar tarafından çok sık araştırılmaktadır. Bu durum bazı uzmanlara göre sakıncalıdır. Genel olarak kişiler yürütecin yürümeyi kolaylaştıracağına inanmaktadır. Fakat yanlış bir dönemde kullanılan yürüteç bebeklerde yürümeyi geciktirme ve bazı motor bozukluklara neden olabilmektedir. Ayrıca yürüteç kullanan bebeklerin evlerde bazı kazalar geçirmeleri de olası bir durumdur. Bu sebeple pek çok uzman tarafından yürüteç kullanımı önerilmemektedir.

Bebeklerde Yürüteç Hangi Ayda ve Kaç Aylıkken Kullanılmalıdır?

Bebeklerde kullanılan yürütecin bebeklere zarara vermemeleri için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle bebeklerin kullanacağı yürüteçlerin ne zaman kullanılacağı konusunda anne ve babaların gerekli bilgileri edinmesi gerekmektedir. Günümüzde yürüteç kullanımı oldukça fazladır. Fakat uzmanlara göre yürütece binmenin bazı dönemleri bulunmaktadır. Bu döneler dışında yürütece bindirmek bebekler için olumsuz etkiler yaratabilir.

Açıklanan Tüketici Raporlarına göre yürüteçler 4 ile 16 aylık bebekler tarafından kullanılması için tasarlanmış ürünlerdir. Bununla birlikte yürümeyi öğrenmiş bebeklerin yürüteç kullanmaması gerekmektedir. Bu sebeple 4 aylıktan itibaren bebekler yürüteç kullanabilmektedir. Ancak bu durum bebekten bebeğe değişkenlik göstermektedir. Çünkü her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır. Bu sebeple anne ve babaların bebeklerinin yürütece hazır olup olmadığını iyi gözlemlemesi gerekmektedir.

Bebek Yürüteci Kullanmak İçin Gerekli Olan Fiziksel Gereksinimler Nelerdir?

Yürütecin amacı henüz yürüyemeyen bebeklerin hareket kabiliyetinin arttırılmasıdır. Fakat bebeklerin yürüteç için hazır olup olmadığı da çok önemlidir. Genel olarak 4 aylıktan itibaren kullanılan yürüteçler bazı bebeklerde daha geç olabilmektedir. Bu sebeple bebeklerin yürütece binmeleri için gerekeli olan gereksinimlerinin bilinmesi oldukça önemlidir.

Bir bebeğin yürüteç kullanabilmesi için başını sabit bir şekilde tutması gerekmektedir. Başını dik tutamayan bebeklerin yürütece binmesi önerilmemektedir. Bunun yanı sıra bebeklerin yürütece bindikleri zaman ayaklarının yere tam olarak basması da oldukça önemli bir konudur. Bu sayede bebekler ayaklarını hareket ettirerek ayaklarını nasıl iteceğini öğrenmektedir.

Bebeklerde Yürüteç Kullanmanın Zararları Nelerdir?

Bazı bebeklerde yürütecin kullanımı doğru olmayabilir. Özellikle bazı becerilerini edinmesini engelleyebilir ve yürümesi gecikebilmektedir. Bu sebeple bu konu hakkında gerekli bilgilerin bir uzman doktordan alınması gerekmektedir. Yürütecin bebeklerde oluşturabileceği zararları şunlar olabilmektedir:

- Bebeklerin yerde vakit geçirmesini engellemektedir. Bu nedenle de yürümeye yardımcı beceriler geç kazanılabilir.

- Yürüteç vücudu destekleyerek bebeklerin ayakta durmasını sağlamaktadır. Bu nedenle bebekler denge durmayı daha geç öğrenebilmektedir.

- Hızlı hareket etmeleri nedeniyle çarpma ve düşme gibi kazalar oluşabilir.

- Yürüteç bebeklerin kendi ayaklarını ve bacaklarını görmesini engellemektedir. Belden aşağıyı göremeyen bebeklerde yürümeler geç görülmektedir.

 

False