GeriBebek Sağlığı Bebeklerde normal ateş kaç derece olmalı? Bebekte normal ateş değerleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde normal ateş kaç derece olmalı? Bebekte normal ateş değerleri

Bebeklerde normal ateş kaç derece olmalı? Bebekte normal ateş değerleri

Bebeklerde görülen ateşin normal değeri 36 olarak kabul edilmektedir. Bu değer bazı bebeklerde 36,5 olurken bazılarında ise 37 olabilmektedir. Fakat 37,5 üzeri olduğu zaman çocuklarda ateş olduğu kabul edilmektedir. Ateşin oluşma sebepleri genellikle virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonları olurken bazı durumlarda farklı sebeplerden dolayı da ateş görülebilmektedir. İşte bebeklerde normal ateş değerleri hakkında ayrıntıları derledik.

 

 Ateş vücutta olağan dışı bir durum olduğunu göstermektedir. Hastalığın ciddiyeti ile ateşin tam olarak bir bağlantısı olmasa da ateşin derecesine göre bebeklerde bu durum dikkat edilmelidir. 18 ve 34 ay arasındaki bebekler normal vücut ısısı büyük yaştaki çocuklar göre ise daha yüksek olmaktadır. 

 Bebeklerde Normal Ateş Kaç Derece Olmalı? 

 Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş değeri 36,4 olarak bilinmektedir. Bu durum çocuktan çocuğa değişmektedir. Yüksek ateş ise 38 derece ve üstü olarak kabul edilmektedir. Ateşin 14 günden az sürmesi durumunda akut ateş olarak değerlendirilebilir. Fakat ateş 14 günden fazla sürüyor ise kronik ateşin var olduğu tespit edilebilir. Bunlarla birlikte nedeni bilinmeyen ateş de çoğu bebekte görülebilir.

  Bebeklerde ateşin oluşma nedeni genellikle virüslerden dolayı üst solunum yolu v sindirim hastalıklarının oluşmasıdır. Bunun yanı sıra orta kulak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu ve zatürre gibi hastalıklarda da ateş görülmektedir.

  Yeni doğan bebeklerde görülen ateşli enfeksiyon anneden gelen mikroplardan kaynaklanabilir. Yeni doğmuş her bebek enfeksiyona karşı dirençsiz olmaktadır. Henüz bağışıklık sistemi gelişmemiş bebeklerin ateşin çıkması durumunda ciddiye alınması gerekmektedir.

  Bebeklerde Ateş Çıkmasının Nedenleri Nelerdir?

  Bebeklerde ateş iki şekilde değerlendirilmektedir. Bunlardan birisi kronik ateş, diğeri ise akut ateştir. Bu durum doktor muayenesi ile anlaşılmaktadır. Kronik ateşin başlıca nedenleri şunlardır:

  - Sinüzit

 - Hepatit

 - Akciğer enfeksiyonları

 - Tüberküloz

 - Karın içindeki apseler

 - Kalp enfeksiyonları

 - Bakteri ve parazitten kaynaklı sindirim sistemi enfeksiyonları

 - Kemik enfeksiyonları

  Bu nedenler dışında akut ateşin başlıca sebebi virüslerden dolayı oluşan enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlara maruz kalan bebeklerin bağışıklık sistemlerinin düşük olmasından dolayı ateşi çıkmaktadır. Bebeklerde ateş eğer 38 ve üzerine çıkıyor ise yüksek ateş olarak kabul edilmeli ve mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

  Bebekte Normal Ateş Değerleri

  Bebeklerde ve çocuklarda ateş sık görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Belirli bir sınırda olan ateş ciddi bir sorun oluşturmamaktadır. Fakat bazı durumlarda hayatı tehlikeye sokan ciddi hastalıklara da neden olabilmektedir. Bu nedenle ateşin nasıl düşürüleceğini bilmek ve bebeklerdeki ateş değerlerinin neler olduğunu bilmek oldukça önemlidir.

  Bebeklerde ateş derecesi 36 ile 37 drece aralığında olması gerekir. Ateş için belirlenen kritik süreç 3 gün olmaktadır. Ateşin 37 ile 38 aralığında olması durumunda bu süre geçmiş ise bir uzman doktora götürülmesi gerekmektedir. Her ateş çıktığında panik yapmak doğru değildir. Fakat ateş 39 derece ve üzerinde ise dikkate alınması sağlık için önem arz etmektedir.

  Bebeklerde ateş makattan, kulaktan, akından veya koltukaltından ölçülebilmektedir. Bebeklerin vücut ısıları ölçülen bölgelere göre farklılık göstermektedir. Genel olarak bakıldığında bir bebeğin normal vücut ısısı 35 ile 37,5 arası değişmektedir. Fakat 38 derece bebeklerde önemli bir sınır olarak kabul edilmektedir. Bebeklerde ölçüm yapılan bölgeye göre ateş değerleri ş şekildedir:

  - Kulaktan 38 derece ve üzerinde ise yüksek ateş kabul edilir.

 - Alın bölgesinde 37,5 derece ve üzerinde ise yüksek ateş kabul edilir.

 - Koltukaltında 37,3 derece ve üzerinde ise yüksek ateş kabul edilir.

 - Makat bölgesinde 38 derece ve üzerinde ise yüksek ateş kabul edilir.

 

False