GeriBebek Sağlığı Bebeklerde dil gelişimi ne zaman başlar ve evreleri nelerdir? Bebeklerde dil gelişimi için neler yapılmalı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde dil gelişimi ne zaman başlar ve evreleri nelerdir? Bebeklerde dil gelişimi için neler yapılmalı

Bebeklerde dil gelişimi ne zaman başlar ve evreleri nelerdir? Bebeklerde dil gelişimi için neler yapılmalı

Bebeklerde dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de dil gelişimidir. Bu sebeple bebeklerde ve çocuklarda dil gelişiminin gidişatını da bilmek gerekmektedir. Dil gelişimi her çocukta değişkenlik gösterse de bireysel farklılıklar az olmaktadır. Peki, bebeklerde dil gelişimi ne zaman başlar ve evreleri nelerdir? Bebeklerde dil gelişimi için neler yapılmalı? Sizlere bebeklerde dil gelişimi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.

Bebeklerde dil gelişimi oldukça önemlidir. Bebekler yeni doğdukları andan itibaren ana dillerini öğrenmeye başlamaktadır. Ebeveynlerin dil gelişimi evrelerini bilmek de büyük önem taşımaktadır.

Bebeklerde Dil Gelişimi Ne Zaman Başlar?

Yeni anne baba olmuş kişilerin son zamanlarda en sık araştırdıkları konulardan birisi de dil gelişimidir. Çünkü dil gelişimi bebeğin düzgün konuşması için büyük önem taşımaktadır. Dil gelişiminin temelleri ilk yılda atılmaktadır. Bebeklerde ilk üç yıl dil gelişimi için çok önemli bir dönemdir. Bebeklerin doğduğu zamandan itibaren işitme duyusu oldukça gelişmiş olmaktadır. Bu nedenle etrafındaki seslere ve konuşmalara duyarlı olmaktadır. Bu nedenle bu dönemde dili öğrenmeye başlamaktadır.

Anne ve babalar bebeklikten itibaren dil gelişimi için bebekleri ile her gün konuşarak, çocuklar ile iletişim kurarak ve kitap okuyarak dil gelişimine destek verebilmektedir. Dil gelişimini doğru bir şekilde desteklemek için ebeveynlerin dil gelişim dönemlerini bilmeleri gerekmektedir.

Bebeklerde Dil Gelişimi Evreleri Nelerdir?

Bebeklerde dil gelişim evreleri 24. aya kadar ayrılmaktadır. Bu dönemlerde bebeklerde görülen değişimler farklılık göstermektedir. bebeklerde dil gelişim evreler şu şekildedir:

- 0-3 aylık bebeklerde dil gelişimi: Bu dönemde bebekler sese duyarlı olmaktadır. Kendisi ile konuşulduğu zaman daha sakin olur ve bazı sesler çıkarır.

 - 4-6 aylık bebeğin dil gelişimi: Bebekler bu aylarda seslerin geldiği yöne bakmakta ve çevresindeki sesleri taklit etmek için anlamsız sesler çıkarmaktadır.

 - 7-9 aylık bebeğin dil gelişimi: Bu dönemde bebeklerin çıkardığı anlamsız sesler çoğalmaktadır. Kendi adı söylendiğinde bakan bebekler istediklerini hareketler ve sesler ile anlatmaya başlar.

 - 10-12 aylık bebeğin dil gelişimi: Basit talimatları yerine getiren bebekler bu dönemde duyduğu farklı sesleri taklit edebilir. Hayır denildiğini anlar ve her gün yeni sesler çıkarabilir.

 - 13-15 aylık bebeğin dil gelişimi: 1 yaşından sonra bebeklerde dil gelişimi hızlanmaktadır. Birçok farklı nesne arasında adını söyleneni bulabilmektedir.

 - 16-18 aylık bebeğin dil gelişimi: Bebekler bu dönemde bazı hayvanların sesini taklit edebilir. Kendi kendine uzun konuşmalar yapar ve şarkılar mırıldanabilir.

 - 19-21 aylık bebeğin dil gelişimi: Bu dönemde bebekler daha fazla anlamlı sesler çıkarır. İstemediği şeylere hayır diyebilen bebekler iki kelimelik cümleler kurabilir.

 - 22-24 aylık bebeğin dil gelişimi: Bu dönemde bebekler peş peşe söylenen iki talimatı aklında tutup yerine getirmektedir. Kendini anlatırken mimiklerini de kullanır ve birkaç vücut bölgesini isimlendirebilir.

Bebeklerde Dil Gelişimi İçin Neler Yapılmalı?

Bebeklerde dil gelişiminin önemi büyük olduğu için ebeveynlerin bu gelişimi destekleyici bazı şeyler yapmaları gerekmektedir. Bebeklerde dil gelişimi için yapılması gerekenlerden bazıları şunlardır:

 - Bebekleri çeşitli ortamlara sokmak ve buradaki şeyleri onlara tanıtıp anlatmak gerekir.

 - Çocukların dili kullanması için anlamaları gerekmektedir. Bu nedenle bolca konuşmak gerekmektedir.

 - Resimli kitaplardan kitap okumak da bu anlamda çok önemlidir.

 - Çocuklar basit şarkılara dikkat ederler. Bu nedenle onlara şarkı söylemek kelime haznesinin gelişmesini sağlayacaktır.

 - İstediği bir nesneyi hemen vermeden neyi istediğini onlara sormak gerekir. Eğer cevap verir ise onun adı bebekle beraber tekrar edilmelidir.

 - Bebeklerin anladığı bir kelimeyi söylediği zaman tebrik edici sözler kullanılmalıdır.

False